MERKEL I KNIPE: Fire måneder etter valget har det fortsatt ikke lykkes forbundskansler Angela Merkel å få på plass en regjering. Foto: AXEL SCHMIDT / X03330

Skjebnedag i tysk politikk

BONN (VG) I dag avgjøres det om Tyskland endelig kan få en ny regjering, etter fire måneder uten at Merkel har fått napp hos potensielle samarbeidspartier.

 • Nora Thorp Bjørnstad

Artikkelen er over to år gammel

Bonn er i begivenhetenes sentrum, når det sosialdemokratiske partiet SPD i dag stemmer over om de skal løse den pågående kjempefloken i tysk politikk.

På parlamentsplassen i hjertet av det som tidligere var Vest-Tysklands hovedstad holder demonstranter opp flagg med store kryss over ordet «GroKo» – tyskernes betegnelse på storkoalisjon.

Sosialdemokratene er delt i sitt syn på et mulig samarbeid med Merkels kristeligdemokrater: Fra talerstolen inne på byens store konferansesenter forsøker partileder Martin Schultz å overbevise de rundt 600 SPD-delegatene til å si «ja» til at hans partifeller skal sørge for at Tyskland endelig kan ha en ny regjering i sikte.

Helt siden valget 24. september, som viste en svekket støtte til de sittende koalisjonspartiene, har Merkel forsøkt å få på plass en ny regjering. Ikke siden andre verdenskrig har Europas økonomiske motor vært så lenge i politisk limbo.

I november krasjlandet forsøket på en koalisjon med det høyreliberale FDP og miljøpartiet Die Grüne.

Hvis SPD i dag sier nei til regjeringsforhandlinger, betyr det at høyrepartiene CDU og CSU enten vil måtte danne en mindretallsregjering, eller at det skrives ut nyvalg. Ingen av løsningene er gode for forbundskansler Merkel, som har sagt at hun håper at sosialdemokratene i dag vil gi henne sitt «ja».

Ønsker å være i opposisjon

Særlig i sosialdemokratenes ungdomsfløy er det mange som nå bærer « No Gro Ko» jakkemerke på konferansen i Bonn. De er redde for at det å alltid måtte inngå kompromisser i en koalisjonsregjering gjør at partiet mister sine kjerneverdier. De vil heller at SPD skal fornye seg som landet største opposisjonsparti.

Mange av kollisjonsskeptikerne liker heller ikke tanken på at dersom SPD går inn i regjering, blir det høyrepopulistiske Alternativ for Tyskland (AfD) landets største opposisjonsparti.

Samtidig, dersom sosialdemokratene avviser Merkel, er et mulig utfall at Tyskland må avholde nyvalg. Da forventes høyrepopulistene å få enda flere stemmer enn i valget i september.

Meningsmålinger gjort for en uke siden av Forza viste at et knapt flertall, 56 prosent, av SPDs medlemmer, var tilhengere av å fortsette regjeringssamarbeidet med Merkels kristeligdemokrater og CSU.

TENKETID: Martin Schultz og hans partifeller i SPD må i dag bestemme om de vil prøve å gå inn i et samarbeid med Merkels parti, og med det gi tyskerne en regjering. Foto: WOLFGANG RATTAY / X00227

Les også

 1. Politisk krise i Tyskland: – Alvorlig for Merkel

  Alt håp er ikke ute for Angela Merkels muligheter for fortsatt å kunne styre Tyskland, selv om hennes regjeringssamtaler…
 2. Best for Tyskland

  En ny storkoalisjon i Berlin mellom kristeligdemokrater og sosialdemokrater vil være det beste i dagens situasjon, både…
 3. Velgerne takket Merkel

  Europeiske velgere er ikke kjent for å skjemme bort sine ledere med takk for innsatsen, bortsett fra i Tyskland der…
 4. Han vil beseire Europas mektigste kvinne

  Angelas Merkels sterkeste utfordrer er EUs varmeste forsvarer. Martin Schulz vil styrke unionen i en tid der andre vil…
 5. Angela Merkel i krise: – Dette er begynnelsen på slutten

  BERLIN (VG) Angela Merkel har ikke lykkes i å danne regjering. Nå kan det gå mot nyvalg, og mot slutten for Merkel som…
 6. Ingen avklaring i tysk valgthriller

  Berlin (NTB-Kjell Arild Nilsen): Begge sier de har vunnet og begge vil styre Tyskland, men hvem av Gerhard Schröder og…
 7. Intens sluttspurt foran tysk valgthriller

  Mye står på spill når Tyskland går til valg. Mange bestemmer seg først i valglokalet, og forbundskansler Angela Merkel…

Mer om

 1. Valget i Tyskland
 2. SPD
 3. Tyskland
 4. Politikk
 5. CDU

Flere artikler

 1. Best for Tyskland

 2. Med ønske om handlekraft

 3. Derfor er den tyske krisen dårlig nytt for Europa

 4. Tyskland unngår regjeringskrise

 5. Regjeringskrise truer Tyskland: Dette er de mulige scenariene

Fra andre aviser

 1. Sosialdemokratene sier ja til Merkel: SPD stemmer for koalisjonsforhandlinger i Tyskland

  Aftenposten
 2. Nei til Merkel gir politisk kaos. Nå må sosialdemokratene i Tyskland velge: Ta ansvar for landet eller redde partiet?

  Aftenposten
 3. Tabubrudd og tysk politisk turbulens

  Fædrelandsvennen
 4. Lang dags ferd mot ny tysk regjering

  Fædrelandsvennen
 5. «Angela Merkel er sliten og svekket. Prosjektet har et preg av vokskabinett.»

  Aftenposten
 6. Merkel gjenvalgt som statsminister

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder