Rakett traff USAs ambassade i Bagdad

(VG Nett) Minst to ble drept og minst seks såret da en rakett traff den amerikanske ambassaden i Bagdad lørdag.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

AMBASSADEN: Et arkivbilde av den amerikanske ambassaden i Bagdad. Lørdag ble ambassaden truffet av en rakett. Foto: Reuters

Raketten traff etter at det var blitt mørkt i Irak. Eksplosjonen kunne høres over hele byens sentrum, og sirenene ulte gjennom sonen kort etter smellet.

-Det var en rakett. To er døde og minst seks er såret, sa en diplomat, til nyhetsbyrået Reuters.

De to døde skal være amerikanere, en militær og en sivil, ifølge Sky News.

-Raketten slo ned i nærheten av selve ambassadebygningen, bekreftet ambassadens talsmann Bob Callahan ifølge Reuters.

Ambassaden ligger i et av Saddam Husseins tidligere palasser.

Den grønne sonen består av flere sterkt befestede bygninger på bredden av elva Tigris, og huser både den irakiske overgangsregjeringen og en rekke andre ambassader.

Sist den amerikanske ambassaden ble truffet var i august i fjor, da ble to personer skadd.

Flere angrep lørdag
Opprørere har de siste dagene trappet opp sin terrorkampanje mot irakiske velgere foran morgendagens valg. Det har vært flere angrep i Irak lørdag.

Åtte personer, inkludert et barn, mistet livet da en selvmordsbomber sprengte seg selv i luften utenfor et amerikansk-irakisk militærsenter i Khanaqin nær grensen til Iran, ifølge Sky News.

Tre av de drepte skal ha vært irakiske soldater, resten sivile. Syv mennesker ble skadet i bombeeksplosjonen.

En amerikansk soldat skal også ha blitt drept av en bilbombe vest i Bagdad.

En vakt mistet livet da en en kjerre lastet med eksplosiver gikk i lufta sør for Mosul.

De tre irakiske entreprenørene som ble bortført for en uke siden ble lørdag funnet skutt og drept i byen Balad.

Og sør for Bagdad ble en kvinne og hennes barn drept i sitt eget hjem av en bombe ment å treffe en amerikansk base i Musayyib

Ellers har det vært enkelte angrep i Sunni-områdene nord for Bagdad. Tre sivile skal ha blitt drept da en bombe sprengte på veien utenfor Samarra.

Skremmer velgerne

Sikkerheten er trappet opp i påvente av søndagens valg. Over 30.000 stemmelokaler over hele landet står klare til å ta i mot velgerne, ifølge CNN. Men det er hvis velgerne tør. For irakiske opprørere truer med krig mot de som stemmer.

Løpesedler med trusler om hva som kan skje hvis de stemmer skal skremme folk fra å gå til urnene søndag. Men den sittende statsministeren ber folk om å trosse frykten.

- Dette er første gang i regionens historie at Irak er på vei mot demokrati, sier Thair al-Naqib, statsminister Ayad Allawis talsmann.

- Stemmene deres er veldig viktig, dere bør stemme for på den måten å velge deres lederskap og bekjempe terrorister, sier han.

Boikott

En meningsmåling utført av Zogby International for Abu Dhabi TV avslører at 76 prosent av sunnimuslimene i Irak planlegger å boikotte valget.

Den irakiske valgkommisjonen anslo fredag at rundt 57 prosent av velgerne vil møte opp ved valgurnene søndag, trass i vold og boikott.

-Det er 14,2 millioner velgere og vi tror rundt 8 millioner kommer til å stemme, sier talsmann for kommisjonen, Farid Ayar ifølge NTB.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder