Condoleezza Rice på vegne av Bush: - En viktig dag for irakerne

(VG Nett) Amerikanerne kaller Iraks valgdag en viktig dag og gleder seg over oppslutningen, men advarer mot nye angrep fra opprørere.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

FORNØYD: USAs utenriksminister Condoleezza Rice uttrykte glede over det irakiske valget under et intervju på FOX News søndag. Foto: Reuters

- President George W. Bush var fantastisk oppmuntret av den gode valgoppslutningen, sa utenriksminister Condoleezza Rice til Fox News.

Bush skal ha sagt at «dette var en viktig dag for det irakiske folk.»

Tall fra den irakiske valgkommisjonen viser at 72 prosent av de stemmeberettige irakerne møtte opp for å avgi sin stemme søndag.

Amerikanske offisielle skal ha vært overveldet av de tidlige rapportene om valgdeltagelse.

- Det vi ser er at det er høye tall på irakere som har stemt, sa Rice ifølge AFP.

- Jeg tror alle mener det er bedre enn ventet, sa hun.

Rice inrømmet likevel at valget «ikke var perfekt» og at noen velgere hadde blitt skremt bort av de voldelige handlingene som har preget de store sunni-områdene de siste dagene.

Men hun sa at stemmingen representerte «et stort skritt forover» for landets overgang til demokrati.

- Det er, så klart, tidlig i utviklingen, men de gjør det tross alt veldig bra og de støtter opp under deres egne demokratiske prosess, uttalte Rice.

- Iraks kamp mot Irak
- Vi må til et punkt der dette er Iraks kamp mot Irak, kampen for irakernes frihet. Og jeg tror vi ser det i dag, sa den amerikanske utenriksministeren.

Men hun ville ikke si noe om når amerikanerne vil trekke seg ut av Irak.

- Vi må gjøre ferdig arbeidet her. Vi må utføre oppdraget. Men håpet og planen har alltid vært at amerikanske koallisjonsstyrker vil dra hjem når de ikke lenger trengs.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder