300 000 marsjerer mot katalansk uavhengighet i Barcelona

BARCELONA (VG) 300 000 demonstrerer nå i Barcelona mot Catalonias uavhengighetserklæring, ifølge politiet.

  • Erlend Ofte Arntsen
  • Nora Thorp Bjørnstad

Artikkelen er over to år gammel

Katalanere som er for et forent Spania vil demonstrere i Barcelonas gater søndag, i protest mot den regionale regjeringens erklæring av uavhengighet fra Spania.

VG er til stede i Barcelona, hvor 300 000, ifølge en uttalelse fra politiet til nyhetsbyrået AFP, har samlet seg for å demonstrere.

Folkemengden roper: «Jeg er katalansk! Og jeg er spansk!», forteller VGs reporter.

– Det er viktig for oss å delta fordi vi ikke tror på et delt Spania. For oss er enhver form for separatisme i denne verden dårlig for folket. Det splitter, sier Jakobo Meu, en av de fremmøtte, til VG.

– Situasjonen er svært vanskelig nå, sier Juan Voces, en venn av Meu.

Kommentar: Kaoset i Catalonia – et narrespill

VIL HA ET SAMLET SPANIA: VG møtte Jakobo Meu (40) og Juan Voces (34), som hadde tatt med seg flagg for å protestere for et samlet Spania Foto: NORA THORP BJØRNSTAD

En annen VG snakket med, Andrea De Francisco (22), sier:

– Jeg er her fordi jeg er spansk. Og jeg er også katalansk. Det ene utelukker ikke det andre, sier De Francisco.

Andrea er en av tre generasjoner i sin familie som har kledd seg i det spanske flagget og bruker søndagen ute i Barcelonas hete gater sammen med mange tusen andre unionister.

– Mindretallet her i Catalonia, separatistene, har fått bestemme for lenge nå. Puigdemont burde sendes i fengsel! Han er ikke katalanernes president, han er bare separatistenes. Jeg er glad for at statsminister Rajoy har utlyst nyvalg, det var det rette å gjøre nå, sier De Francisco.

TRE GENERASJONER: Andrea De Francisco (22) til høyre med bestefar, bestemor og mor. Foto: NORA THORP BJØRNSTAD

Demonstrasjonen blir arrangert etter en av de mest urolige dagene i spansk politikk på flere tiår. Fredag erklærte den katalanske regionforsamlingen Catalonia for uavhengig etter den kontroversielle folkeavstemningen, og rett etter ga nasjonalforsamlingen i Madrid regjeringen grønt lys for å frata regionen selvstyret.

Den spanske regjeringen har nå lyst ut nyvalg i regionen 21. desember. Ifølge en meningsmåling gjennomført for El Mundo, ville de politiske partiene som er for et forent Spania i dag ha vunnet med knapp margin.

Spansk påtalemyndighet bekreftet fredag at den vil sikte Catalonias leder Carles Puigdemont for opprør, som har en strafferamme på 30 års fengsel. Samtidig meldte BBC lørdag morgen at flere ledende personer i det katalanske politiet har blitt fratatt sin myndighet.

Flere artikler

  1. Catalonia fratatt all selvstendighet: Venter flere demonstrasjoner lørdag

  2. EU-topp mener Europa bør frykte spredning av smånasjoner

  3. Spanske myndigheter sikter katalanske ledere for opprør

  4. Spania ber belgisk politi pågripe Catalonias avsatte leder

  5. Inviterer Catalonias regjering til å styre i eksil

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder