Frykter at fugleinfluensa er umulig å utrydde

(VG Nett) Eksperter er bekymret etter å ha bevist at ender er store bærere av den fryktede fugleinfluensaen.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

INFLUENSA: Vanlige ender kan smitte hønene med fugleinfluensa. Eksperter frykter mutasjon av det dødelige viuset. Foto: EPA

Noe av grunnen til denne frykten er at ender er stille bærere av viruset og åpne gårder ikke har mulighet til å kontrollere at smitten spres dit.

Slakter ender?

- Konsekvensen for menneskenes helse på grunn av dette er veldig alvorlig, sa Shigeru Omi, lederen for WHO i Asia, ifølge Reuters.

Eksperter sier endene kan bære viruset uten å vise noen tegn til sykdom, noe som gjør dem til lagre for fugleinfluensa som kan være umulig å utrydde.

- Hvordan kan folk holde seg unna viruset når de ikke vet hvilke ender som er infisert og hvilke som ikke er det, spurte han deltagerne på konferansen.

I Thailand, hvor en stor del av smitten er blitt funnet i ender, planlegger de å slakte rundt 2, 7 millioner ville ender. I Vietnam, der endene kan streife kilometervis, svømme i flommende ris-marker og spise korn fra åkrene, har myndighetene beordret bøndene til å holde sjøfuglene utestengt.

Fryktes i hele verden
Det absolutte marerittet er at det såkalte H5N1-viruset kan komme inn i en person eller et dyr som er smittet av et vanlig influensa-virus og mutere og smittes til en befolkning uten immunitet og ta livet av millioner av mennesker.

Fugleinfluensa-frykten er tilstede i hele verden. Myndighetene i Frankrike, USA, Canada, Japan og Nederland har kjøpt inn millioner av doser med medisin.

Også i Norge er frykten til stede. Mer enn en million nordmenn kan dø hvis skrekkscenariet for fugleinfluensaen slår til, og befolkningen ikke får forebyggende medisin, mener norske eksperter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder