Biden om coronadødstallet i USA: − Hjerteskjærende

USA har passert 500.000 dødsfall knyttet til coronapandemien. President Joe Biden mener nå landet må stå sammen og «kjempe som USA».

Av 

NTB

 og 

Knut Arne Hansen

Publisert:

– I dag markerer vi en virkelig dyster og hjerteskjærende milepæl, sa USAs president Joe Biden.

Biden sier tallet på døde i coronapandemien er mer enn antall amerikanske soldater som døde i første- og andre verdenskrig og Vietnamkrigen til sammen. Han ber landet stå sammen mot pandemien.

– Jeg vet hvordan det er, sa en preget Biden i en tale til nasjonen mandag med referanse til de mange tragediene i sin egen familie. Bidens første ektefelle og deres ett år gamle datter omkom i en bilulykke i 1972. I 2015 døde sønnen Beau døde av hjernekreft.

Biden ba innstendig om at amerikanere ikke må bli blasert av tallene og «se livene som statistikk».

– Jeg ber alle om å minnes dem vi har mistet og de etterlatte. Jeg ber også om at vi fortsetter å være årvåkne, holder sosial avstand til hverandre, bruker munnbind og sier ja til vaksine, sa Biden.

Etter talen ble det holdt ett minutts stillhet utenfor Det hvite hus, der det var tent 500 lys til minne om de mange døde. Biden hadde følge av kona Jill og visepresident Kamala Harris og hennes mann Doug Emhoff.

President Joe Biden, kona Jill Biden og visepresident Kamala Harris og hennes mann Doug Emhoff holder ett minutts stillhet utenfor Det hvite hus. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Tidligere på dagen ble det flagget på halv stang ved Det hvite hus og andre offentlige bygninger i landet for å markere det enorme tapet av liv. USA har flere smittede og døde knyttet til pandemi enn noe annet land.

I en uttalelse sier han Biden at amerikanerne må huske de som har mistet livet, samtidig som kampen mot pandemien fortsetter.

– Samtidig som vi må erkjenne omfanget av dødstallene i USA, må vi huske hver og en og livet de levde. Sønnen som ringte moren sin hver kveld for å si hei, datteren som ga lys i livet til sin far, bestevennen som alltid var der, sykepleieren som gjorde at pasientene ønsket å leve, sa Biden i talen fra Det hvite hus.

– Som nasjon kan vi ikke og skal vi ikke la dette fortsette. Vi må få slutt på politikken og feilinformasjonen som splitter familier og samfunn. Vi må kjempe sammen som ett folk, som USA, sa Biden.

les også

Fauci og Birx: Slik var det å jobbe under Donald Trump

Også smittevernsjef Anthony Fauci mener politikk og feilinformasjon har ført til flere dødsfall. Han sier Reuters at pandemien kom til USA på et tidspunkt der landet var sterkt politisk splittet og der bruk av munnbind dermed ble et politisk uttrykk snarere enn et tiltak for å redusere smitten.

– Det forklarer likevel ikke hvordan et rikt og sofistikert land kan ha den største prosentandelen dødsfall og være det hardest rammede landet i verden. Det skulle etter min mening ikke ha skjedd, sier Fauci.

Med kun om lag fire prosent av verdens befolkning, har USA registrert nærmere 20 prosent av alle covid-19-dødsfallene i verden, skriver Reuters.

– Disse tallene er oppsiktsvekkende. Om du ser på det i et historisk perspektiv, har vi gjort det verre enn omtrent alle andre land, og vi er et velutviklet, rikt land, sier Fauci til ABC-programmet «Good Morning America».

Publisert:

Les også

 1. Smittevernekspert Fauci har fått ny sjef: - Befriende følelse

  Han ble kjent for å tørre å si imot Donald Trump. Tilbake i presserommet i Det hvite hus sier smittevernekspert Anthony…

Mer om

USA

Det hvite hus

Joe Biden

Coronaviruset

Flere artikler

 1. Nå er Joe Biden USAs president

 2. Joe Biden tiltrer som president: Slik blir innsettelsen

 3. Smittevernekspert Fauci har fått ny sjef: - Befriende følelse

 4. Dette blir det første Joe Biden gjør

 5. Slik kan Kamala Harris få enda mer makt

Fra andre aviser

 1. USA skal flagge på halv stang i fem dager

  Bergens Tidende
 2. Biden dro rett på koronamarkering: Viktig å minnes ofrene for å leges som nasjon

  Aftenposten
 3. De skal lede stormakten: Slik har de bygget formuene

  Bergens Tidende
 4. Ingen med dette kjønnet har noensinne hatt denne rollen

  Aftenposten
 5. Banebryteren Kamala Harris

  Bergens Tidende
 6. Koronaen tok mannen hennes. Nå har USA passert en halv million dødsfall

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no