HAR MØTTES FLERE GANGER: Joe Biden sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Davos i januar 2016 – da Biden var USAs visepresident. Foto: Michel Euler / AP

Amnesty ut mot godkjent våpensalg: − Risikerer ytterligere angrep mot sivile

USAs president Joe Biden presses av partifeller som vil at han skal kreve en våpenhvile mellom Israel og Hamas. Samtidig får administrasjonen hans kraftig kritikk av menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty.

Av 

Martin Lægland

NTB

Publisert:

I en uttalelse skriver de at Biden-administrasjonens godkjenning av salg av våpen til Israel, som ble gjort kjent av Washington Post mandag, undergraver den demokratiske presidentens løfter om å jobbe for menneskerettigheter verden over.

Våpensalget har en verdi på 735 millioner amerikanske dollar, og ble godkjent av Biden før den siste opptrappingen mellom Hamas og Israel.

– Amerikanske myndigheter risikerer ytterligere angrep mot sivile, og at flere blir drept eller såret av amerikanskproduserte våpen, sier Philippe Nassif ved organisasjonens Midtøsten-kontor.

Joe Biden har vært tydelig på at han mener Israel har rett til å forsvare seg mot rakettangrep fra Hamas. Den siste uken har over 3000 slike angrep blitt rettet mot Israel. Samtidig får den amerikanske presidenten kritikk fra flere partifeller i Det demokratiske partiet, som vil at han skal kreve en våpenhvile mellom partene.

Til sammen har minst 212 palestinere mistet livet de siste ukene, skriver Al Jazeera – 61 av dem barn. På israelsk side er ti personer drept, blant dem to barn.

Ifølge Washington Post er enkelte demokrater også svært kritiske til det godkjente våpensalget. Amnesty ber tirsdag morgen Biden om å revurdere beslutningen.

– Dersom det er nødvendig, må Kongressen stå imot dette salget, sier organisasjonen videre.

Snakket med Netanyahu

Mandag kveld snakket Joe Biden med Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Der uttalte han for første gang at han støtter en våpenhvile mellom partene, skriver Det hvite hus i en pressemelding mandag kveld.

I samtalen gjentok Biden at han mener Israel har rett til å forsvare seg mot angrep fra Hamas og andre militante grupper. Han oppfordret samtidig Israel til å ta grep for å sikre beskyttelse av uskyldige sivile.

Israels Netanyahu har ikke gitt uttrykk for noen umiddelbar slutt på kampene. Han varsler mandag kveld at landet vil fortsette å angripe det han omtaler som terrormål på Gazastripen.

– Vi fortsetter operasjonene så lenge det er nødvendig for å få tilbake ro og sikkerhet for alle israelske borgere, sa han i et møte med israelske forsvarstopper.

Det israelske forsvaret IDF har varslet at kampene vil pågå i minst to dager til, skriver Times of Israel.

ISRAELS STATSMINISTER: Benjamin Netanyahu hadde mandag samtaler med USAs president Joe Biden. Foto: Emil Salman / Pool Haaretz

Press fra demokratiske senatorer

Mandagens samtale med Netanyahu fant sted dagen etter at 28 demokratiske senatorer gikk sammen og etterlyste umiddelbar stans i de pågående stridshandlingene mellom Israel og Hamas.

«For å forhindre at flere sivile liv går tapt, og for å hindre videre eskalering av konflikt i Israel og palestinske territorier, oppfordrer vi til umiddelbar våpenhvile», skriver senatorene i uttalelsen, ifølge CNBS.

les også

Her blir Suzy (6) reddet etter syv timer – men mistet mor og fire søsken

Flere amerikanske medier, deriblant New York Times, legger vekt på at Biden nå sier at han støtter en våpenhvile – men at han ikke direkte ber om at det skjer.

– Jeg mener administrasjonen må presse israelske og palestinske myndigheter hardere for å få en slutt på volden, få i stand en våpenhvile og få en slutt på denne fiendskapen, sa Adam Schiff, som er leder i etterretningskomiteen i Representantenes hus, til CBS søndag.

Også den demokratiske kongressrepresentanten Ro Khanna har vært tydelig på at han mener USA må være tydeligere.

– Netanyahu sier at han vil fortsette bombingen og at han har USAs støtte. Presidenten må gjøre det tydelig: Nei, det gjør du ikke, sier han til kanalen MSNBC, og legger til at han mener begge sider i konflikten må avslutte voldshandlingene.

– Kjent støttespiller av Israel

Samtalen skjer også samtidig som FNs sikkerhetsråd sliter med å komme til enighet om en felles uttalelse om situasjonen. Ifølge Kina er det vetomakten USA som hindrer en felles uttalelse.

Midtøsten-professor Dov Waxman, som arbeider ved universitetet i Los Angeles, California (UCLA), sa mandag til VG at han tror Biden-administrasjonen holder igjen av flere grunner.

– Jeg mistenker at de først og fremst har ønsket å kjøpe Israel tid. I tillegg er Biden en kjent støttespiller av Israel, og det kan virke som at dette også er politisk kalkulert ved at de ikke ønsker en offentlig skittentøyvask med Israel.

les også

Uri (58) fant rakettrester på balkongen

Han sier at han tror USA ønsker å ta dette bak lukkede dører – noe Bidens pressesjef Jen Psaki langt på vei har bekreftet.

– Vår tilnærming er gjennom stille, intenst diplomati. Det er slik vi føler vi kan være mest effektive, sier hun ifølge New York Times mandag – og bekrefter at Det hvite hus ikke offentliggjør alt som blir sagt i Bidens samtaler med partene i konflikten.

Publisert:

Les også

 1. Har ikke sett bevis for at Hamas brukte bygget

  Israel hevder Hamas brukte mediebygget til militær etterretning og jevnet det med jorden.
 2. Derfor splitter konflikten sikkerhetsrådet

  NEW YORK (VG) Mens rakettene skytes og tallet på døde stiger hver eneste dag, klarer ikke FNs sikkerhetsråd å bli enige…

Mer om

Hamas

Joe Biden

Israel

USA

FNs sikkerhetsråd

Midtøsten

Benjamin Netanyahu

Flere artikler

 1. Ordkrig om Israel: USA fordømmer Erdogan-uttalelser

 2. Hamas åpner en ny front

 3. Derfor splitter konflikten sikkerhetsrådet

 4. Våpenhvile mellom Israel og Hamas: – Vil styrke Hamas politisk

 5. 42 drept på et døgn: Dødeligste angrepet siden konflikten tilspisset seg

Fra andre aviser

 1. Over 200 drept: Biden ønsker våpenhvile mellom Israel og Hamas

  Aftenposten
 2. Det hvite hus: Biden støtter en våpenhvile i Israel

  Bergens Tidende
 3. Fem tiltak for fred mellom Palestina og Israel

  Aftenposten
 4. Dette har skjedd i Gaza-krigen i dag

  Aftenposten
 5. Våpenhvile mellom Israel og Hamas

  Aftenposten
 6. Israel trapper opp angrepene på Gazastripen

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no