Ukrainske tanks kjører innover gatene til landsbyen Peski, like utenfor flyplassen i Donetsk, den 13 november. Etter at det den siste uken har blitt rapportert om at Russland har transportert soldater og våpen inn i landet har bekymringen for at konflikten skal ta seg opp økt. Foto:Max Vetrov,Afp

Eksperter: Liten sannsynlighet for stor-offensiv i Ukraina

Konflikten kan vare i flere tiår ** Ekspert: To mulige mål

Verden holder pusten i frykt for at Ukraina-konflikten på ny
skal ta seg opp. Men eksperter mener det er lite trolig at en stor offensiv er Russlands mål.

  • Monica Bring Estensen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den siste uken har spenningen økt betraktelig mellom Ukraina og Russland. FNs sikkerhetsråd frykter at konflikten skal eskalere, og holdt onsdag kveld krisemøte etter at NATO meldte om at russiske stridsvogner, artilleri og soldater har ankommet de opprørskontrollerte områdene øst i Ukraina.

– Man vet jo ikke, men jeg tror ikke det er starten på noen stor offensiv, sier Tor Bukkvoll, politisk analytiker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Han mener de russiske styrkene som nå befinner seg i Ukraina er for små for en stor offensiv, og hva som i så fall skulle vært formålet er også uklart.

– To mulige mål

Bukkvoll mener det kan være to mål bak Russlands opptrapping den siste uken i Øst-Ukraina:

** – Det kan være en forberedelse på en mindre offensiv, for å utvide det opprørskontrollerte området. Skal det bli en stat, er det en del ting som ligger like i nærheten, som havnen, flyplassen og et kraftverk – som kunne hjulpet dem bygge en uavhengig stat, sier han.

** – Vi vet ganske sikkert at det er betydelig uenighet opprørerne imellom, og at det derfor er kaos i området. En mulighet kan være at Russland vil kunne skape orden.

– Det kan også være begge deler. I tillegg vil det øke det psykiske presset ytterligere, Ukraina blir jo veldig nervøse hver gang Russland bringer inn flere soldater eller mer militære redskaper, sier han.

Han mener det er lite sannsynlig at det er en full invasjon Russland ser for seg.

– Det er nok det de vurderte i begynnelsen av konflikten, men de fant nok ut at det ikke lønte seg. Men etter Krim blir jeg litt nervøs for å undervurdere Putins appetitt, sier Bukkvoll.

OSSE:Fare for opptrapping i Ukraina

– Finnes ikke noe «quick fix»

Julie Wilhelmsen, seniorforsker ved NUPI, mener våpenhvilen hele veien har vært svært skjør. Det har foregått brudd på våpenhvilen fra begge sider.

– Det betyr at de store spørsmålene som ligger til bunn for konflikten fortsatt ikke er løst, så det er fremdeles en situasjon hvor Russland ser det i sin interesse å vise at de ikke har gitt opp sin mulighet til å påvirke hvilken retning Ukraina skal ta, sier Julie Wilhelmsen til VG.

Prorussiske opprørere avbildet på post nordvest for Donetsk torsdag. Foto:Menahem Kahana,Afp

Hun tror det kan ta lang tid før det kommer en løsning på situasjonen.

– Jeg kan ikke se at det er noen «quick fix» her. Russland har engasjert seg militært, de sender blant også russiske skolebøker inn i Øst-Ukraina. Jo flere slike handlinger og løfter de gir ovenfor opprørerne, jo vanskeligere blir det å trekke seg ut. Da beveger man seg mot en frosset konflikt – hvor situasjonen forblir uavklart i årevis. Russland kommer ikke til å gi opp sine mål med det første, sier Wilhelmsen.

Også Bukkvoll tror at konflikten kan fortsette i svært lang tid.

– Jeg tror det er fullt mulig at det kan vare i tiår om planen hans er en frossen konflikt. Vi har en lignende konflikt i Moldova, som har vart i 20 år, og Georgia like lenge, sier han.

Samtidig mener Wilhelmsen at man i det siste har sett flere tegn på at det er en villighet til å snakke sammen.

– Dette ser man ved at de har fått forhandlet frem gassavtalen for Ukraina i vinter, for eksempel. Våpenhvilen er også et tegn på dette, sier hun.

– Femåring drept av bombe

Fredag kom meldingen om at en fem år gammel jente er blitt drept i et bombeangrep i Øst-Ukraina.

En militærkilde i Kiev og lokale tjenestemenn sier at den fem år gamle jenta ble drept da en bombe fra de prorussiske separatistene traff en landsby, nær frontlinjen i Øst-Ukraina. Landsbyen ligger nordvest for Lugansk.

Moren til den fem år gamle jenta er livstruende såret, opplyser ukrainske tjenestemenn.

Den Kiev-vennlige guvernøren Gennadij Moskal forteller at moren hadde tatt datteren med til en lokal klinikk da angrepet skjedde.

– En bombe eksploderte i nærheten, og et barn døde på stedet og moren ble alvorlig såret, sier Moskal i en uttalelse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder