FRA TRE TIL FEM MILLIONER: Etter at ukens utgave av Charlie Hebdo ble revet ut av bladhyllene, er det nå besluttet å trykke ytterligere to millioner eksemplarer av bladet. Foto:Eric Gaillard,Reuters

Revet ut av bladhyllene - hylles av presidenten: Charlie Hebdo-opplaget øker fra tre til fem millioner eksemplarer

Charlie Hebdo skal trykkes i flere millioner nye eksemplarer etter at satiremagasinet på få timer ble revet bort fra kioskhyllene onsdag. Inntektene går til terrorofrenes familier.

Artikkelen er over fem år gammel

«De overlevendes utgave» har skapt raseri blant enkelte muslimer ettersom en tegning av profeten Muhammed pryder forsiden, mens andre mener bladet er akseptabelt og ikke krenker islam.

Det er uansett først og fremst terroristene som drepte 17 mennesker, tolv av dem i angrepet mot Charlie Hebdo 7. januar, som får gjennomgå i bladet. VGs kommentator ga denne utgaven av bladet terningkast seks og skrev blant annet at dette er enkelt og genialt. Den banale tegneseriestreken er plutselig sober og respektfull i denne sammenhengen.

Av det planlagte opplaget på tre millioner, var 700.000 eksemplarer trykket og klar til distribusjon i Frankrike onsdag, men samtlige ble revet bort innen få timer. Da ble det også kjent at opplaget økes igjen, til 5 millioner eksemplarer.

Digital utgave på vei

De skal ut i bladhyller verden over i løpet av de neste to ukene, skriver France24. Inntektene skal gå til ofrenes familier.

Onsdag kveld ble det også kjent at Charlie Hebdo omsider kommer til Norge. Narvesen skal selge 200 eksemplarer av den orginiale franske versjonen i Oslo, men det er ikke sikkert de kommer allerede denne uken.

Reportere uten grenser, avisa Le Monde og tidsskriftet Courrier International samarbeider nå om å gjøre en digital utgave på arabisk, engelsk og fransk tilgjengelig på nett. Det skal skje innen fredag, melder RFI.

Religiøs skepsis

Forsidetegningen av en gråtende profet med «Je suis Charlie»-skilt og overskriften «Alt er tilgitt» er den eneste Muhammed-tegningen i bladet. Muslimske ledere og skriftlærde i Midtøsten har fordømt den nye tegningen, som bryter med islams forbud mot å avbilde profeten. Publiseringen av tegningene har såret muslimers følelser, slår stormuftien i Jerusalem fast.

To regjeringskritiske aviser i Tyrkia trykket hele eller deler av den tyrkiske utgaven onsdag. En domstol i Diyarbakir sørøst i Tyrkia besluttet samtidig å blokkere fire nettsider som viste Charlie-forsiden, mens regjeringen kritiserte tegningen.

De store gateprotestene mange husker fra den såkalte karikaturstriden i 2006, er foreløpig uteblitt.

– Betyr ingenting

– Tegningene betyr ingenting, de bør ikke påvirke oss. Som muslimer er vi større og sterkere enn en tegning, sier Samir Mahmoud, en pensjonert ingeniør i Kairo, til nyhetsbyrået Reuters.

Flere representanter for norske kristne og muslimer er skeptiske til en massetrykking av Charlie Hebdos Muhammed-karikaturer.

– Det kan oppleves som en unødvendig provokasjon, sier generalsekretær Berit Hagen Agøy i Mellomkirkelig råd, et av organene i Den norske kirke.

Charlie Hebdo lever og kommer til å leve videre, erklærte Frankrikes president François Hollande onsdag etter at det terrorrammede satiremagasinet trykket sin nye utgave.

– Man kan drepe menn og kvinner, men man kan aldri drepe deres ideer, sa Hollande onsdag kveld.

Selv om mange redaksjonsmedlemmer ble drept i terrorangrepet 7. januar, var en ny utgave av det franske satiremagasinet Charlie Hebdo i hyllene i franske aviskiosker onsdag.

Senegal forbyr imidlertid distribusjon av onsdagens utgave av det franske satiremagasinet Charlie Hebdo og dagsavisa Libération. Begge har en tegning av profeten Muhammed på sine forsider.

– Det er forbudt å på noen måte distribuere og spre dagens utgaver av det franske magasinet Charlie Hebdo og den franske avisen Libération på nasjonalt territorium, melder det senegalesiske nyhetsbyrået APS onsdag kveld.

Nyhetsbyrået siterer en uttalelse fra landets innenriksdepartement.

Flere artikler

  1. Libération: Dette er ukens Charlie Hebdo-forside

  2. Charlie Hebdo-utgave revet bort fra stativene: – Kunne solgt ti ganger mer

  3. Charlie Hebdo-redaktør sto på al-Qaidas dødsliste

  4. Uavklart om Charlie Hebdo skal selges i Norge

  5. Angrepet under stort redaksjonsmøte - planla spesialnummer om sharia

  6. Slik ser verdens avisforsider ut dagen etter Paris-terroren

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder