PKK truer med å gjenoppta opprøret i Tyrkia

Den kurdiske opprørsgruppen PKK truer med å gå inn i Tyrkia igjen dersom ikke den tyrkiske regjeringen setter fart på fredsprosessen og stanser støtten til kurdiskfiendtlige grupper i landet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det sier Cemil Bayik, en av grunnleggerne av og lederne av PKK. Han anklager Tyrkia for å støtte islamistgrupper som kjemper mot kurdere nord i Syria.

- PKK må ha rett til å slå tilbake, og vi kan derfor komme til å gjenoppta kampene på tyrkisk jord, sier han.

Den tyrkiske regjeringen avviser påstanden fra Bayik og sier at den jevnlig har hatt møter med lederen av en syrisk-kurdisk gruppe som støtter PKK.

- Borgerkrig

Men det er ikke slik Bayik ser det.

- Prosessen har nådd sin ende. Enten aksepterer regjeringen dype og meningsfulle forhandlinger med den kurdiske bevegelsen, eller så blir det borgerkrig i Tyrkia, advarer han.

I mai i år trakk flere tusen væpnede PKK-medlemmer seg ut av Tyrkia til baser i Qandil-fjellene nord i Irak. Tilbaketrekningen var et resultat av en våpenhvileavtale mellom PKK og tyrkiske myndigheter.

Som motytelse til tilbaketrekningen, skulle tyrkiske myndigheter innføre en rekke reformer som blant annet å gi kurderne i Tyrkia rett til å bruke sitt eget språk.

Brøt våpenhvilen

Men i september avbrøt PKK våpenhvilen og erklærte at regjeringen i Ankara ikke hadde oppfylt sin del av avtalen.

OPPRØRSLEDER: Cemil Bayik, med kallenavnet "Cuma", kommendør i ARGK, Folkets Frigjøringshær, en militærfløy av PKK, avbildet i nord-Irak i 1992. Foto: BURHAN OZBILICI, AP

PKK har siden midten av 1980-tallet kjempet for en selvstendig kurdisk stat i det sørøstlige Tyrkia. Over 40.000 mennesker er drept i løpet av den 30 år lange kampen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder