PÅ VEI MOT BORGERKRIG: Sjiamuslimske frivillige i Karbala gjør seg klar til å gå i krigen mot sunnimuslimene. Foto:Mushtaq Muhammed,Reuters

Maliki vil slå ISIL på to fronter

Iraks statsminister Nuri al-Maliki innrømmet torsdag at politiske løsninger er nødvendig i tillegg til en militær offensiv mot den sunnimuslimske offensiven som truer med å rive landet i filler.

Artikkelen er over seks år gammel

Innrømmelsen kom i en samtale med den britiske utenriksministeren William Hague som var i Bagdad for å be irakiske ledere samle seg mot den ISIL-ledede offensiven som har kostet 1.100 mennesker livet og drevet en halv million på flukt.

BAKGRUNN: Kerry trygler kurderne om å redde Irak

Irak sendte torsdag inn styrker med helikopter for å ta kontroll over universitetsområdet i Tikrit, samtidig som kurderne understreket sitt krav på Kirkuk ved å sende den kurdiske presidenten Massoud Barzani på besøk.

Kirkuk er kurdisk

Kurderne vil bringe inn alle de styrkene som trengs for å forsvare byen, sa Barzani som var på sitt første besøk siden de irakiske styrkene trakk seg tilbake og kurdiske Peshmerga-styrker kunne ta kontroll over byen kurderne mener er deres.

Samtidig pustet den mektige sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr til den sekteriske ilden i landet da han onsdag lovte å få jorda til å skjelve under beina på de sunnimuslimske opprørerne.

Sist helg marsjerte tusener av væpnede sjiamuslimske frivillige som er klar til å gjenoppvekke Sadrs sjiamuslimske Mahdi-hær og gå i krigen mot sunnimuslimene.

Parallelle spor

– Vi må gå fram langs to parallelle spor, sa Maliki til Hague som kom på uannonsert besøk bare noen dager etter at utenriksminister John Kerry var i Bagdad.

Han sa at myndighetene må følge opp den politiske prosessen og holde møte i den nyvalgte nasjonalforsamlingen innen fristen slik at det kan velges parlamentspresident, en president for landet og dannes en ny regjering.

Maliki vant det siste valget i Irak for flere måneder siden, men nasjonalforsamlingen har ennå ikke blitt enig om en ny regjering før fristen 1. juli.

Marginaliserer

Det er ikke klart om Maliki vil godta USAs og Vestens oppfordring om samling med landets sunnimuslimer og kurdere for å takle krisen, eller om han fortsatt mener at han med seier i valget har rett til å marginalisere andre grupper.

BAKGRUNN:USA ber nabolandene ligge unna Irak

– Det er viktig å vise verden at Irak står samlet foran denne trusselen. Det er den beste måten å sikre internasjonal støtte på, sa Hague etter et møte med irakiske ledere.

USA har veket unna å kreve at Maliki går av, men har gjort lite for å skjule at de mener han har kastet bort sjansen han hadde til å samle landet og gjenoppbygge Irak etter at USA trakk seg ut i 2011.

Syrisk og iransk hjelp

Siden den siste krisen startet for tre uker siden, har Maliki konsentrert seg om et militært svar på ISILs framrykning med støtte fra dypt frustrerte sunnimuslimer.

I et intervju med BBC sa han at det syriske regimets flyvåpen hadde bombet ISIL-styrker på syrisk side av en grensepost ISIL har kontrollen over.

Maliki sa han ikke hadde bedt sin allierte Bashar al-Assad om bombingen, men at han ønsket velkommen alle tiltak mot ISIL-ledede militante.

USA kommenterte at det syriske regimets bombing ikke bidrar til Iraks sikkerhet, men at Iran kan spille en konstruktiv rolle. Iran har sendt både droner, militært utstyr og militære rådgivere til støtte for den irakiske regjeringen.

USA nøler

Irak har også bedt USA gjennomføre flyangrep mot opprørerne, men hittil har USA bare tilbudt 300 militære rådgivere, hvorav de første har ankommet.

Iraks dårlig disiplinerte styrker la beina på ryggen og stakk av da ISIL inntok Mosul og andre byer for tre uker siden, men har siden omgruppert og begynt å slå tilbake, til dels med støtte fra sjiamuslimske frivillige.

Under framrykningen fikk ISIL god hjelp av at Iraks sunnimuslimske minoritet føler seg sterkt tilsidesatt av den autoritære Maliki.

Les også

 1. Kerry advarer naboland: Ligg unna Irak

  USAs utenriksminister John Kerry kommer med en advarsel til Iraks naboer etter at syriske fly skal ha bombet ISIL-mål i…
 2. Opprørere: Har tatt Iraks største oljeraffineri

  I ti dager har kampene om oljeraffineriet i Baija…
 3. New York  Times: Iran sender droner til Irak

  Iran har i all hemmelighet begynt å sende overvåkningsdroner og annet militært utstyr til Irak for å bidra i kampen mot…
 4. Maliki sier nei til nasjonal kriseregjering i Irak

  Iraks statsminister Nuri al-Maliki vil ikke danne noen nasjonal kriseregjering mens landet forsøker å slå tilbake en…
 5. Kerry trygler kurderne om å redde Irak

  USAs utenriksminister John Kerry ba tirsdag lederne i den selvstyrte kurdiske regionen om å være med på å redde Irak fra…
 6. Irak bekrefter angrep fra Syria

  Samtidig som Nouri al-Maliki bekreftet at Syria bombet grensebyen Qaim på tirsdag, sa han at nabolandene står fritt til…

Mer om

 1. Irak

Flere artikler

 1. Kerry trygler kurderne om å redde Irak

 2. Dette er nøkkelspillerne i Irak-konflikten

 3. Irak bekrefter angrep fra Syria

 4. Kurdisk leder tror Irak aldri kan bli som før

 5. Kerry: – Støtten til Irak vil være intens og vedvarende

 6. Iraks Maliki anklager kurdere for å huse opprørere

Fra andre aviser

 1. USA ber kurderne holde seg i Irak

  Aftenposten
 2. En region i oppløsning

  Bergens Tidende
 3. Kerry: - Støtten til Irak vil være intens og vedvarende

  Bergens Tidende
 4. Seks menn avgjør Iraks skjebne

  Aftenposten
 5. Kamp om Iraks største oljeraffineri

  Bergens Tidende
 6. Opprørere har inntatt oljeraffineri

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder