Over 25.000 familier fortsatt hjemløse i Aceh

Over 25.000 familier er fortsatt hjemløse i Aceh i Indonesia, to år etter at den ødeleggende tsunamien rammet landene rundt Indiahavet.

Artikkelen er over 13 år gammel

Internasjonal hjelp etter katastrofen har i liten grad nådd de fattigste blant dem som ble rammet da flodbølgen skylte inn over land 2. juledag 2004, sier den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam i en rapport som ble offentliggjort torsdag.

Aceh-provinsen nord på den indonesiske øya Sumatra ble hardest rammet. Til nå er det bygd rundt 48.000 hus i det Oxfam karakteriserer som verdens største gjenoppbyggingsprosjekt.

Men til tross for stor internasjonal støtte, betyr det at bare en tredel av husene er gjenreist. Fortsatt bor 25.000 familier i mistrøstige, midlertidige leirer.

De som er hardest rammet er de fattigste, som ikke eide land eller hus da katastrofen skjedde.

Gjenoppbyggingen forsinkes også av uklare eiendomsforhold. Rundt 15 prosent av jordbrukslandet ble ødelagt. Naturlige grensemerker ble vasket vekk av flodbølgen. Det samme ble eiendomsregisteret for Aceh. Samtidig mistet mange dokumenter og identifikasjonspapirer, noe som ytterligere har bidratt til forvirringen om hva som kan bygges hvor, heter det i rapporten.

Oxfam etterlyser en klarere og mer aktiv politikk for de jordløse i Aceh, for å hindre at de ender opp som hjemløse i slumstrøk.

Mer om

  1. Flodbølgekatastrofen

Flere artikler

  1. Ti år siden tsunamien: Slik har Indonesia reist seg

  2. Åpner nytt tsunami-museum

  3. Fire år siden flodbølgekatastrofen i dag: - Mange sliter fremdeles etter tsunamien

  4. Asia minnes tsunamien tre år etter

  5. Flere tusen minnes de døde etter tsunamikatastrofen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder