USA tror videoen er ekte: Al-Qaida-topp påtar seg ansvaret for Paris-terror

Hevder ordren om terrorangrep kom fra al-Qaidas øverste leder

Terrorlederen for al-Qaida i Jemen hevder å stå bak angrepet på Charlie Hebdo. Onsdag kveld melder amerikansk UD at de tror at videoen er ekte.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det melder det franske nyhetsbyrået AFP. Lederen for terrororganisasjonen i al-Qaida i Jemen (AQAP) hevder å stå bak terroraksjonen mot satiremagasinet Charlie Hebdo.

Det forteller lederen, Nasser bin Ali al-Ansi selv i en videomelding, ifølge AP. Ifølge videotranskriptet som VG har fått oversatt, skal lederen ha uttalt følgende om hva de kaller «den velsignede kampen i Paris»:

«Vi, al-Qaida på den arabiske halvøy, påtar oss ansvaret for denne hevnaksjonen», sier en av nettverkets ledere Nasser bin Ali al-Ansi.

I videoen blir det også sagt at ordren om å angripe satirebladet kom fra al-Zawahiri, som er øverste leder for al-Qaida.

SKAL HA GITT ORDREN: I videomeldingen hevdes det at den beryktede al-Qaida lederen Ayman al-Zawahiri ga ordren om å utføre terroranslaget. Foto:,AFP

– Vi presiserer at de som står bak sto bak valget av hvem som skulle angripes, la planene og finansierte angrepet er ledelsen av organisasjonen.

Onsdag kveld melder Reuter at USA tror at denne videoen er ekte.

Talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet Marie Harf sier at selv om videoen antas å være autentisk, jobbes det fortsatt med å avgjøre hvorvidt påstanden om ansvar, stemmer.

Håner Vesten

I videomeldingen sender lederen også et klart budskap til alle vestlige nasjoner.

– Vi sier det igjen. Stopp med deres fornærmelser av vår profet. Forlat våre land, og slutt å plyndre våre ressurser. Hvis ikke, forvent terror og tragedie.

Lederen fortsetter med å hylle Kouachi-brødrene som islams helter, samtidig som han håner vestlige statsledere, og deres samling etter terroranslaget.

– Ser hvordan de har samlet seg, viser sine svakheter og slikker sine sår. De såren har ikke blitt leget, og det kommer de heller ikke til å bli, sies det videre.

Terrorfosker: Mye tyder på AQAP

Tolv mennesker ble drept i terroranslaget, og foreløpig har mye pekt i retning av den al-Qaida-inspirerte gruppen.

Terrorbrødrene Kouachi har tidligere hevdet at de handlet på oppdrag fra organisasjonen, mens Coulibaly som drepte fire gisler i en kosherbutikk i Paris hevdet å representere Den islamske stat (IS).

– Det er mulig dette er en lokal hybrid med tilknytning til flere grupper, men vi vet at AQAP aldri har tatt på seg ansvaret for noe de ikke har gjort, har førsteamanuensis ved Universitetet i Ås Stig Jarle Hansen tidligere uttalt til VG.

Hansen har i en årrekke hatt terrorgrupper i Øst-Afrika og på den arabiske halvøy som spesialfelt, og har også gjennomført feltarbeid i Jemen – som en av svært få norske terrorforskere.

FORSKER: Stig Jarle Hansen er ekspert på terrorgrupper i Afrika og på al-Qaida i Jemen Foto:Frode Hansen,

Var i Jemen i 2011

Tidligere har det også versert meldinger om at AQAP hadde tatt på seg ansvaret for angrepet på Charlie Hebdo.

Brødreparet Said (34) og Cherif Kouachi (32) bak terroraksjonen, og det er spesielt Said som forbindes med AQAP. Forrige uke meldte flere medier at han skal ha vært i Jemen så sent som i 2011, mens CNN også skriver at han første gang var i Jemen i 2009.

Amerikanske tjenestemenn opplyser til tv-stasjonen at han da mottok våpentrening av AQAP. Andre kilder opplyser at Said Kouachi da skal ha møtt Anwar al-Awlaki, som ble regnet som en av de mest sentrale lederne av AQAP, fram til han ble drept i et amerikansk droneangrep i 2011.

– Dette er veldig interessant at han har vært der mens den store ideologen al-Awlaki var der og det er sannsynlig at de møttes, sier Hansen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder