Oljeriggen Kulluk gikk nyttårsaften på grunn utenfor Alaska. Været har så langt vært for dårlig til at redningsmannskapene har kunnet ta seg om bord. Foto: AP/Kystvakten

Ingen utslipp fra havarert oljerigg

(VG Nett) Her slår bølgene inn over boreriggen «Kulluk» som nyttårsaften gikk på grunn utenfor Alaska. Enn så lenge har det ikke lekket ut diesel eller smøreolje.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Kystvakten har i alle fall ikke sett noen forurensing når de gjentatte ganger har fløyet over «Kulluk» som står på grunn nær den ubebodde øya Sitkalidak sør i Alaska.

- Den er på grunn, den svaier, men beveger seg ikke, sa kystvakt kaptein Paul Mehler på en pressekonferanse i følge avisen Alaska Dispatch.

Det ble tirsdag gjort to forsøk på å bringe redningsmannskaper ombord, men de måtte gi opp på grunn av det dårlige været i området. Været forventes å roe seg noe i morgen. I følge The National Weather Service ligger det onsdag an til en bølgehøyde opp til 4,6 meter i dag og en vindstyrke på inntil 64 km/t.

BAKGRUNN: Borerigg grunnstøtte utenfor Alaska

Storstilt redningsaksjon

Rundt 500 personer er involvert i bergingen - 250 av disse sitter på et hotell i Anchorage hvor de overvåker operasjonen på avstand.

I følge Steve Russell, koordinator på stedet for alaskanske miljøvernmyndigheter, utgjør riggen fortsatt en alvorlig miljøtrussel selv om den i øyeblikket er stabil.

Uhellet har også gitt gjenlyd i Washington DC hvor President Barack Obamas stab følger med på situasjonen, i følge Alaska Dispatch.

Avisen skriver videre at Shell og andre oljeselskaper har fått lov til å lete etter olje og gass i Nordishavet nord for Alaska, men at dette har vært omstridt i mange år fordi miljøvernere og noen innfødte mener at oljeleting i dette sårbare arktiske økosystemet er for risikabelt.

Mannskapet evakuert

Riggen Kulluk var fram til oktober på jobb i Beauforthavet og var under tauing på vei tilbake til Seattle for vinteren da den ble overrasket av en heftig storm utenfor Alaskas kyst, skriver

CNN.

Kystvakten klarte å evakuere mannskapet på 18 lørdag kveld og riggen var i drift i 10 timer søndag etter at slepebåten fikk motorhavari. Mandag kveld måtte slepebåten kappe slepet i den voldsomme stormen, og riggen gikk på grunn.

I løpet av de siste dagene har tre personer, i følge Shell, fått mindre skader, men disse er allerede tilbake på jobb.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder