JA: Belgiske politikere i Senatet stemte ja til en kontroversielt forslag om å gi barn retten til aktiv dødshjelp. Forslaget vil også stemmes over i nasjonalforsamlingen. Foto: KRISTOF VAN ACCOM, AFP

Belgia positiv til aktiv dødshjelp for barn

Belgiske folkevalgte stemte onsdag for et forslag om at svært syke barn skal kunne få aktiv dødshjelp. Landet kan bli det første som åpner for dødshjelp uten nedre aldersgrense.

  • Øyvind Gustavsen

Artikkelen er over seks år gammel

Det svært kontroversielle lovforslaget ble onsdag stemt over i en av komiteene i det belgiske senatet og fikk flertall med 13 mot 4 stemmer.

Dette er det første steg i retning av en lov, der mindreårige får samme rett til eutanasi, som også kalles aktiv dødshjelp eller barmhjertighetsdrap, som voksne.

- Vi ønsker å gi valgfrihet også til barn som er i stand til å ta en egen beslutning, sier en av de folkevalgte bak loven, Jean-Jacques De Gucht fra de flamske liberale, ifølge NTB.

Psykolog må vitne

Med flertall i komiteen, vil saken gå videre til plenumsavstemning i den belgiske nasjonalforsamling.

Ifølge forslaget, som har møtt stor motstand fra det kristendemokratiske partiet som sitter i regjering, må foreldrene samtykke til barnets ønske om dødshjelp.

En psykolog må dessuten være vitne på at barnet er klar over konsekvensene av et slikt valg.

Eutanasi for voksne ble tillatt i Belgia i 2002. Ifølge Vårt Land benyttet over 1400 personer seg av denne muligheten i fjor.

I nabolandet Nederland er det 12-års grense for aktiv dødshjelp.

- Umenneskelig press

Generalsekretær i organisasjonen Menneskeverd, Liv Kjersti Thoresen, mener vedtaket i Belgia er sterkt bekymringsverdig.

- Det er denne skråplaneffekten forkjempere for eutanasi og dødshjelp ikke vil forholde seg til, som vi nå ser resultatet av i Belgia. Grensene for å kunne ta sitt eget liv legalt flyttes, og holdningene flyter med i samme takt. Nå diskuterer vi om barn skal utsettes for å være med på et valg som gjelder liv og død. Det er å legge et umenneskelig press på disse unge menneskene, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder