Frykter Nairobi-terroristene forsvant i tunnel

Mistanke mot nordmann (23) styrket

Vet ikke om han lever

NAIROBI/LARVIK/OSLO (VG) Denne underjordiske tunnelen har inngang fra det terrorrammede kjøpesenteret - og ender midt i Nairobi sentrum.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Etterforskningskilder tror terrorister kan ha vært i stand til å komme seg gjennom den flere kilometer lange tunnelen fra Westgate-kjøpesenteret, ifølge flere kenyanske og internasjonale medier. Tunnelen er tilknyttet kjøpesenteret, og munner ut i et anonymt område i byen.

En teori går ut på at gjerningsmennene dermed kan ha kommet seg i sikkerhet, ubemerket, mens politi og militære angivelig trodde de fortsatt var i kjøpesenteret.
Politiet i Kenya har tidligere opplyst at de mente mellom 10 og 15 personer var med på angrepet inne på Westgate-senteret, men overvåkingsbilder som frem til nå er offentliggjort, viser kun fire menn.

Denne tunnelen går under shoppingsenteret, og kan ha vært en mulig fluktvei for terroristene. Foto: Mirror/Bulls Press

Etterforskerne mener mannen som er pekt ut som leder av terroraksjonen, kan være en 23 år gammel norsk statsborger fra Larvik. PST meldte i går at mistanken om dette var styrket.
Bilder fra overvåkningskameraene viser hvordan mannen går rundt og skyter inne på senteret. Det kan se ut som om mannen gir ordre til de tre andre. Et av klippene som ble publisert i går, viser også at mannen prater i telefonen.

Tidligere har det kommet opplysninger om at 23-åringen skal ha ringt til et telefonnummer i Norge mens terroraksjonen pågikk. PST ville fredag kveld ikke kommentere om noen i Norge er avhørt om telefonsamtalen.

Flere spekulasjoner

Mot slutten av terroraksjonen gikk det av flere kraftige eksplosjoner i senteret. En teori er at det kan skyldes forhåndsinnstilte bomber satt ut av terroristene, før de stakk av. Disse eksplosjonene kan angivelig ha ført til at politiet og hæren fortsatt trodde det var terrorister i senteret - og at det har ledet dem til å slå tilbake med voldsom kraft. Deler av det store senteret ligger fortsatt i ruiner.

En teori går også på at terroristgruppen hadde et slags kommandosenter i parkeringshuset. Lenge gikk terroristene rundt uten å bry seg om overvåkningskameraer inne på senteret, men plutselig forsvant alle bilder.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) uttalte i går at etterforskerne er styrket i mistanken om at en norsk borger deltok i angrepet, som pågikk over flere dager og hvor minst 67 mennesker mistet livet.

- På hvilken måte er mistanken styrket?

KOMMUNIKASJONSDIREKTØR: Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste. Foto: Nils Bjåland

- Det ønsker etterforskerne ikke å si noe om. De har sine grunner, og sier at mistanken er basert på informasjon som er samlet inn både i Norge og Kenya, forteller kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste til VG.

Etterforskere fra PST har vært i Kenya siden i forrige uke. Hugubakken kan ikke utdype noe om hvilken informasjon som er samlet inn.

- Hvorfor har det ikke gått ut en offentlig internasjonal etterlysning på den mistenkte nordmannen?

- Internasjonal etterlysning er en mulighet, men det er ikke vurdert som nødvendig per nå. Det er imidlertid ikke en mulighet som er lukket. Vi er fremdeles i en tidlig fase i etterforskningen, svarer Hugubakken.

Torsdag ble tre forkullede lik funnet i ruinene av kjøpesenteret. Ifølge Ndung'u Gethenji, lederen av kommisjonen som etterforsker terrorangrepet, er det «svært trolig» at to av de døde er terrorister, mens den siste er en soldat, ifølge NTB.

ØDELAGT: Deler av kjøpesenteret i Nairobi er rast sammen etter terrorangrepet. Foto: AFP


På spørsmål om det ikke er naturlig å etterlyse en mann som man tror har drept mange mennesker - og hvor liket ikke er funnet - svarer Hugubakken at «dette er det opp til etterforskningsledelsen å avgjøre».

Den mistenkte 23-åringen tilbragte det meste av ungdomstiden i Larvik i Vestfold. I går var det ett spørsmål som gikk igjen i byen:

Er det virkelig den 23 år gamle eleven fra Thor Heyerdahl videregående skole som med hevet våpen skyter uskyldige ofre på kjøpesenteret i Nairobi?

- Det er helt umulig å si. Bildene er ikke tydelige nok, sier et av mannens familiemedlemmer til VG.

Før fredagsbønnen i moskeen hvor 23-åringen var aktiv før han dro tilbake til Somalia, var den terrormistenkte nordmannen det store samtaleemnet i går.

Men svært få av de fremmøtte sier de kjenner ham.

- Han kom til moskeen ofte, men ba - og dro rett videre, sier en som husker 23-åringen fra moskeen.

Flere av de 800 muslimene som bruker Larvik Moské, frykter at mediefokuset skal sette dem i et negativt lys.

- Jeg kjenner hverken navnet eller mannen. Vi har så mange medlemmer i moskeen at det er umulig å kjenne alle, sier leder for Islamsk Kulturråd i Larvik, Mohammed Zaidan, til VG.

HØSTSOL: Fredagsbønnen i moskeen i Larvik gikk som normalt i går. Men det store samtaleemnet var den terrormistenkte 23-åringen - og mediene som var møtt opp for å dekke saken. Foto: Helge Mikalsen


På kafeen Shabelle, der flere fra det somaliske miljøet i Larvik samles både før og etter fredagsbønnen, gikk også praten om 23-åringen.

- Vi vet jo hvem familien er. Men han holdt seg mye for seg selv, og likte ikke å prate med folk, sier en av dem til VG.

Les også

 1. BBC: Døde i Nairobi-kjøpesenter trolig terrorister

  Flere lik som torsdag ble funnet i ruinene av kjøpesenteret Westgate i Nairobi tilhører «sannsynligvis» terrorister.
 2. Kilder: Tror denne terroristen er norsk

  NAIROBI (VG) Denne mannen, som har blitt pekt ut som lederen av terroraksjonen i Nairobi, er trolig den 23 år gamle…
 3. Terrormistenkt jobbet hos Nokas

  NAIROBI/ET STED PÅ ØSTLANDET (VG) I løpet av noen korte ungdomsår skjedde det en merkbar forandring med norsksomalieren…
 4. PST avhørte slektning av norsk terrormistenkt

  PST gjennomførte mandag et flere timer langt avhør med en slektning av nordmannen som er mistenkt for å ha deltatt i…
 5. Somalisk nettverk: PST innkaller norsksomaliere

  Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har innkalt flere titalls norsksomaliere til samtale, ifølge Somalisk nettverk.
 6. Terrormistenkt gikk på skole i Norge

  Nordmannen av somalisk opprinnelse som er mistenkt for å ha deltatt i massakren på kjøpesenteret Westgate i…
 7. Somalia-ekspert: 20-30 norske rekruttert til organisasjonen bak Kenya-terroren

  Flere nordmenn skal ha mistet livet i innsats for den somaliske terrororganisasjonen al-Shabaab, som stod bak…
 8. Norsk terrormistenkt trolig drept av sikkerhetsstyrker

  PST tror nordmannen som er mistenkt for å ha deltatt i terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate i Kenya i forrige måned…
 9. Kenyansk avis: - Terroren planlagt i Norge

  Den kenyanske avisen The Star skriver at kenyansk politi nå mener at terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate ble…
 10. - Norsk statsborger kan ha vært involvert i terrorangrepet i Kenya

  PST etterforsker opplysninger om at en norsk statsborger skal ha vært involvert i terrorangrepet mot kjøpesenteret i…
 11. Grensesprengende terrorister

  Terroren sprenger grenser, og ikke bare for hva som er tenkelig av grusomhet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder