Gutt (3) funnet på stranden i Tyrkia

2300 omkommet på flukt i Middelhavet

Nødhjelpstopper krever handling

DRUKNET PÅ FLUKT: Her blir den tre år gamle gutten - en syrisk flyktning - båret bort av tyrkisk militærpoliti-personell. Gutten ble funnet ved Bodrum i Tyrkia. Foto: Stringer/turkey , Reuters

Jan Egeland: – Dette er enkeltmennesker

Det kommer stadig bilder som viser den brutale virkeligheten som finner sted i Middelhavet.

  • Jonas Tjersland

Artikkelen er over fire år gammel

Onsdag sendte nyhetsbyrået Reuters ut bilder av en tre år gammel gutt som ble funnet på stranden i Bodrum i Tyrkia. Gutten var blant de omkomne etter at to båter med flyktninger havarerte på vei fra Tyrkia til den greske ferieøyen Kos.

VG har valgt å publisere bildet for å vise den desperate situasjonen som utspiller seg for åpen scene i Middelhavet.

Gutten skal ha vært en del en gruppe migranter som mistet livet da båtene deres sank på vei fra Tyrkia til Hellas.

Generalsekretær Jan Egeland i Flyktningehjelpen har sett fotografiet av den tre år gamle syriske gutten, som er blant de omkomne etter at fluktbåten han med på havarerte utenfor Tyrkia.

– Det er veldig viktig at vi nå blir minnet på at dette er enkeltmennesker som deg og meg. Det er sønner og døtre, mødre og fedre, og mange var veldig glad i det barnet som dør på stranden som vi kjenner som et ferieparadis, sier Jan Egeland til VG.

Drama i Budapest: Flyktninger stormet tog

FUNNET PÅ STRANDEN: Den tre år gamle syriske gutten ble funnet utenfor Bodrum i Tyrkia. Tyrkisk militærpoliti-personell tok hånd om ham. Foto: Stringer/turkey , Reuters

Flyktet fra Kobane

Den tyrkiske kystvakten opplyser ifølge BBC at migrantene dro ut fra Bodrum-området tidlig onsdag.

De to båtene skal imidlertid ha havarert kort tid etter at de syriske flyktningene satte kursen mot den greske øya Kos.

Tolv personer skal ha mistet livet, hvorav fem av dem var barn. Av de 23 flyktningene i de to båtene skal ni personer ha overlevd.

To personer er fortsatt savnet, ifølge BBC.

Flere internasjonale og norske medier har onsdag valgt å publisere flere bilder av en gutt som ble funnet på stranden ved Bodrum-området.

Fortellingene du kanskje ikke har hørt før: Syriske innbyggere om hærens massedrap

Nyhetsbyrået Dogan melder at gutten og resten av gruppen fra Syria skal ha flyktet fra Kobane i Syria hvor opprørere fra Den islamske staten (IS) har herjet.

Tyrkiske medier har også identifisert gutten, og treåringen skal være Alan som led samme skjebne som broren Galip (5) og deres mor, Rihan. Faren Abdulla Kurdi skal ha overlevd.

Les også: Slik har Middelhavet blitt dødehavet

Egeland: - Sønner og døtre

Mer enn 260.000 flyktninger og migranter har krysset Middelhavet så langt i år ifølge UNHCR. Over 2.300 migranter er bekreftet omkommet i forsøket, de fleste på vei fra Nord-Afrika til Italia og Hellas.

Jan Egeland mener Europa er i ferd med å våkne.

– I Europa endrer stemningen seg til at man virkelig forstår alvoret. Vi har prøvd å fortelle om hvor stort dette dramaet er, men vi har mislyktes i lang tid med å få det frem, sier Egeland.

– Dette er ikke en tsunami vi ikke kan gjøre noe med, for her kan vi handle. Vi må ha en felleseuropeisk måte å redde liv på, og så man vi ta i mot mennesker på en anstendig måte og prøve deres asylsøknader og se på deres bønn om beskyttelsen på en verdig måte, sier Jan Egeland.

OVERSIKT: Slik reiser flyktningene til Europa

Krever handling

SLÅR ALARM: - Dette er ikke en tsunami vi ikke kan gjøre noe med, for her kan vi handle, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktningehjelpen. Foto: Trond Solberg , VG

Generalsekretæren i Flyktningehjelpen sier hjelpearbeidet i områder hvor menneskene bor – eller i deres nærområder – må tredobles.

– Vi, hjelpeorganisasjoner, har knapt en tredel av det vi trenger for å drive et effektivt, humanitært arbeid for alle i og rundt Syria, sier Jan Egeland.

– Hva må gjøres på kort sikt for å unngå at så mange mister livet i Middelhavet?

– Vi må ha en enda bedre redningstjeneste i Middelhavet. Men den har faktisk blitt bedre, og det er færre som drukner. Det er flere som reddes nå enn før Norge og andre land sendte redningsskip, sier Jan Egeland.

Det har vært en kraftig økning av antall migranter, de fleste av dem fra krigsherjede land som Syria, som kommer landruten gjennom Tyrkia og derfra den relativt korte sjøveien til Kos, Lesvos og andre greske øyer.

Bare siden tirsdag har rundt 4.300 ankommet det greske fastlandet, de fleste av dem syrere, ifølge NTB.

Følg VG på Facebook!

Mollekleiv: - Akutt nød

President Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors sier Syria-konflikten går fra vondt til verre.

KREVER LØSNING: – Krigen i Syria utvikler seg hver eneste dag til det verre, sier president Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors. Foto: SCANPIX ,

– Krigen i Syria utvikler seg hver eneste dag til det verre. Jeg har vært inne i Syria hvert eneste år krigen har vart, og hver gang har jeg sett forverring. Daglig får jeg meldinger fra våre delegater inne i Syria som understreker at stadig flere mennesker er i akutt nød, og at det er stadig flere internt fordrevne, sier Sven Mollekleiv til VG.

Mollekleiv sier Røde Kors er inne i alle regioner i Syria, men at det finnes områder hvor mennesker er avstengt fra hjelp.

– De er slik sett i absolutt ytterste nød, og man kommer ikke til med vann og medisiner, sier Mollekleiv.

Les mer: En vanlig dag på dødens strender

Ser til FNs sikkerhetsråd

Røde Kors-toppen mener Norge og det internasjonale samfunnet må legge press på FNs sikkerhetsråd for å finne en politisk løsning på Syria-krisen.

– Det er hele kjernen til alle problemene inne i Syria, nabolandene og flukten til Europa, sier Mollekleiv.

– Tyrkia har nå tatt i mot to millioner flyktninger, og mange av dem levere også under uverdige forhold. Det er også bakgrunnen for at familier er villige til å ta sjansen på en usikker overfart med sine barn, sier han.

Uro og konflikter i Midtøsten og i Afrika fører til at antall personer på flukt har skutt i været. Mange av dem velger en farefull ferd over Middelhavet.

– Jeg tror dette er begynnelsen på et mye større problem som bare vil stoppe opp i det øyeblikket man får stoppet krigene, sier Sven Mollekleiv og viser til land som Syria, Irak, Jemen, Sør-Sudan og Den sentralafrikanske republikk.

– I antall mennesker berørt i krig og konflikt, har vi ikke sett et så stort antall siden andre verdenskrig, sier Sven Mollekleiv.

Les også

Mer om

  1. Flyktningkrisen i Europa
  2. Syria

Flere artikler

  1. Syrisk far: – Barna mine gled ut av hendene mine

  2. Pluss content

    Historien om Aylan (3)

  3. Historien om bildet som sjokkerte verden

  4. CNN: Alan (3) skulle til Sverige

  5. Alans (3) skjebnehistorie har endret nordmenns syn på flyktningkrisen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder