VÆPNET GRUPPE: PST mener mannen er tilknyttet de islamistiske organisasjonen ISIL, som er en Al Qaida-knyttede terrororganisasjoner, og står oppført på FNs liste over terrororganisasjoner. Her er representanter fra ISIL. Foto: Reuters

Norsk islamist drept i Syria

Skal ha vært knyttet til ISIL

Venn: Overrasket over at han reiste

En 25 år gammel norsk islamist har blitt drept i kamper i Syria.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

VG får bekreftet at den 25 år gamle mannen er skutt og drept i Syria. Mannen flyttet til Norge som barn.

Ifølge VGs opplysninger, dro 25-åringen til Syria for om lag tre måneder siden. Han skal nylig ha blitt skutt, og døde som en følge av skadene som han ble påført.

VET DU NOE SOM SAKEN?TIPS VGs JOURNALISTER HER

Etter det VG får opplyst, mener PST at 25-åringen var tilknyttet al-Quaida-tilknyttede gruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) og var sammen med flere andre personer fra det radikale ekstremistmiljøet i Norge.

Fra andre kilder får VG opplyst at den drepte 25-åringen skal ha hevdet at han sluttet seg til organisasjonen Røde Halvmåne i Syria. Tidligere i år ble en norsk-pakistaner (22) siktet for terror i Syria, etter at han kom tilbake til Norge med skuddskader i beinet. Også 22-åringen hevdet at han hadde jobbet for Røde Halvmåne i Syria.

VG har snakket med en venn av 25-åringen. Vennen sier han er overrasket over at 25-åringen valgte å reise til Syria.

- Det overrasker meg. Han var en veldig, veldig snill person. Han lot seg ikke hisse opp, ikke engang i opphetede diskusjoner. Han var et godt menneske som ville andre vel, sier 25-åringen til VG.

Kan ikke kommentere

Det var NRK som først omtalte saken, og også en rekke albanske medier skriver om dødsfallet.

25-åringens advokat bekrefter overfor VG at 25-åringen har reist til Syria.

- Jeg kan bekrefte at han har reist til Syria, men er ikke kjent med det som har kommet frem i media i dag, sier advokaten til VG.

Norske myndigheter kan derimot ikke kommentere dødsfallet.

- Vi kommenterer ikke enkeltsaker, men vi har advart mot å reise til Syria, sier informasjonssjef Martin Bernsen ved Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til VG.

- Vi kan ikke bekrefte dødsfall i Syria. Denne saken kjenner vi ikke utover det vi har lest i media, sier fungerende kommunikasjonssjef i UD, Frode Andersen.

Minst fem drept

PST mener at minst fem personer som har reist fra Norge for å kjempe i Syria er blitt drept der. VG kjenner identiteten til tre av disse:

** I desember 2012 ble det holdt en minneseremoni for en 24 år gammel mann fra Fredrikstad, som skal ha blitt drept nær Tyrkia. Landslagsspiller Tarik Elyonoussi var barndomsvenn av mannen, og bekreftet til VG at familien var i dyp sorg.

En annen venn, den kjente islamisten Mohyeldeen Mohammad, hyllet 24-åringen som martyr. Men mannens bror fortalte VG at han hadde reist for å drive med bistand.

** En tunisisk mann i 20-årene, med fast oppholdstillatelse i Sverige og som jobbet i Oslo, dro fra Norge til Syria sommeren 2012.

Samme høst meldes han som martyr på en av al-Qaidas islamistiske nettsteder.

** I vår dro en 23-åring fra Trondheim, med bakgrunn fra Algerie, til Syria, for å kjempe i Idlib-provinsen. PST mener han fikk hjelp til å planlegge reisen. Mannen la selv ut bilder fra Syria, der han går kledd i kamuflasjeklær.

Mannen står omtalt i boken «Norsk Jihad», der det står at han omkom i juni. Dette får VG bekreftet av andre kilder.

Mellom 40 og 50 har reist

Ifølge både den norske E-tjenesten og PST skal mellom 40 og 50 nordmenn de siste årene ha reist til Syria og knyttet seg til ekstremistiske grupper som deltar i den væpnede konflikten i landet. Ifølge VGs opplysninger skal rundt ti av disse være kvinner.

Da Politiets sikkerhetstjeneste (PST) la frem sin åpne trusselvurdering i mars, mente de at den største trusselen mot Norge kommer fra et multietnisk, ekstremt islamistisk miljø på Østlandet. PST-sjef Benedicte Bjørnland uttalte at flere av dem som har reist skal ha vært involvert i svært alvorlige voldshandlinger i Syria.

Ifølge rapporten har noen av lederskikkelsene i Østlandsmiljøet utenlandske mentorer som sympatiserer med terrorgruppen al-Qaida.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder