SISTE SJANSE: Tidligere har tidligere statsminister Silvio Berlusconi blitt dømt to ganger for skattesvindel. Torsdag avgjorde høyesterett at dommen skal opprettholdes. Foto: REUTERS

SISTE SJANSE: Tidligere har tidligere statsminister Silvio Berlusconi blitt dømt to ganger for skattesvindel. Torsdag avgjorde høyesterett at dommen skal opprettholdes. Foto: REUTERS

Fengselsstraff mot Berlusconi opprettholdes

Italias høyesterett opprettholder en fengselsdom mot Silvio Berlusconi for skattesvindel.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Saken kom for første gang opp for retten i 2006. Siden den gang har Silvio Berlusconi blitt dømt i to rettsinstanser for skatteunndragelse.

Han fikk fire års fengselsstraff, men denne ble automatisk satt ned til ett år. I tillegg ble han fradømt retten til å ha offentlige verv og posisjoner i fem år.

Da høyesterettssaken startet tirsdag sa aktor Antonio Mura at Silvio Berlusconi var "hjernen bak skatteunndragelsesmekanismene" i selskapet Mediaset, som står i sentrum for hans medieemperie.

Mura gikk inn for at fengselsstraffen skulle opprettholdes, men at han fradømmes retten til å ha offentlige verv i tre, istedenfor fem år. Høyesterett slo fast at fengselsstraffen skal opprettholdes, men at dommen om utestengelse fra politikken skal vurderes på nytt.

- Det som mangler fra grunnlaget for dommen er bevis for at Berlusconi kan ha deltatt i lovbruddene, sa Berlusconis advokat Niccolo Ghedini da han fikk komme til ordet på onsdag.

Han argumenterte med at retten, hvor Berlusconi ble dømt, konkluderte med at han var involvert i rettighetskjøpene, for å vise hollywoodproduksjoner på hans tv-nettverk, "fordi han er en skarp forretningsmann. Hvordan kunne han ikke vite at prisene var blåst opp?"

Selv lover Berlusconi å fortsette å kjempe.

- Denne dommen er fullstendig grunnløs og vil frata meg min personlige frihet og mine politiske rettigheter, sier han ifølge NTB.

Den tidligere statsministeren er dømt for å ha blåst opp prisene på tv-rettigheter, for så å ta mellomlegget selv. I tillegg til Berlusconi ble tre andre dømt i samme sak.

Etter 20 år med tusenvis av rettssaker og høringer hvor Berlusconi har vært innblandet har han aldri tidligere fått en rettskraftig dom. Hver gang har han enten blitt frikjent eller saken har blitt foreldet.

Berlusconi er for tiden også involvert i flere andre rettssaker. I den mest kjente, Ruby-saken, ble han i juni i år dømt til sju års fengsel for å ha hatt sex med en kvinne som var under 18 år, samt for å ha misbrukt sin stilling som statsminister. Dommen er ikke rettskraftig da Berlusconi anker den.

Det er lite sannsynlig at Berlusconi vil settes i fengsel. Ettersom han er 76 år gammel er det mer trolig at han vil få husarrest eller samfunnstjeneste.

En fradømmelse av retten til å ha offentlige verv gjør at han mister sitt sete i senatet, som er overhuset i det italienske parlamentet.

Selv om høyesterett fradømmer han mulighet til å ha offentlige verv, må avgjørelsen godkjennes av parlamentet før den er endelig. Det er egentlig en formalitet, men Berlusconis partifeller, som mener at dommen er et resultat av en urettferdig prosess som er satt i scene av venstrevridde dommere, kan komme til å gjøre et forsøk på å få stemt ned avgjørelsen. Uansett kan denne prosessen ta måneder.

Silvio Berlusconi har flere ganger sagt at høyesterettsavgjørelsen ikke vil ha noen innvirkning på regjeringssamarbeidet. Hans parti Frihetensfolk (PdL) regjerer i en skjør storkoalisjon sammen med Det demokratiske partiet (PD). Berlusconi sitter ikke selv i regjeringen, men er president i PdL.

De mest ihuga berlusconilojalistene har imidlertid truet med å gå ut av parlamentet i protest hvis dommen ble rettskraftig. Det har også blitt fremsatt trusler om blant annet å blokkere motorveier hvis høyesterett oppretttholdt dommen.

De har allerede vist at de kan lamme parlamentet. Da behandlingen i høyesterett ble fremskyndet, for å være sikker på at foreldelsesfristen ikke skulle slå inn, så marsjerte Berlusconis partifeller ut av parlamentet. Istedenfor å gjøre sine folkevalgte plikter, satte de seg ned for å diskutere hvordan de skulle forholde seg til den kommende høyesterettssaken.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder