30 personer skal ha blitt drept

USA: - Vil øke presset på Russland

MINNESMARKEING: Folk samlet seg på frihetspassen i Kiev i Ukraina søndag. Der ble det avholdt en minnesmarkering for de som ble drept under lørdagens rakettangrep mot havnebyen Mariupol. Foto:Sergei Chuzavkov,AP

**Ukrainere mintes sine døde: Vesten bekymret etter blodig rakettangrep i Mariupol

Ukrainas president Petro Porosjenko lover å slå tilbake mot de prorussiske opprørsstyrkene, mens vestlige ledere fordømmer gårsdagens angrep.

 • Emil Mogård

Artikkelen er over fem år gammel

Mens de blodige kampene i østlige Ukraina fortsetter med full styrke, ser ikke landets president Petro Porosjenko andre alternativ til våpenhvilen som ble inngått i høst (LINK).

Lørdag skal minst 30 personer har blitt drept i et rakettangrep mot den ukrainske havnebyen Mariupol. Over hundre mennesker ble såret i angrepet, som de prorussiske opprørsstyrkene etter alle solemerker står bak, ifølge lokale myndigheter.

Sørget søndag

I løpet av natten ble det tent lys for ofrene på Maidan-plassen i sentrum av Kiev.

– Alle i byen er åpenbart veldig skremt. Opprørerne har allerede tatt kontroll over flyplassen. Og nå begynner de å ødelegge selve Mariupol, uttalte Eduard, en lokal, til nyhetsbyrået AFP.

Flere bygninger og biler ble stående i brann etter angrepet.

Ukrainas president har erklært søndag som offisiell sørgedag, og klokken 12 ble de avholdt ett minutts stillhet i respekt for ofrene.

Samme dag deltok Porosjenko på et krisemøte i landets nasjonale sikkerhetsråd.

– Vi ser ikke noe alternativ til Minsk, sa presidenten og refererte til våpenhvileavtalen som partene inngikk i Hviterusslands hovedstad i oktober i fjor.

EU-møter mandag

Porosjenko opplyste at utenriksministre i EU vil møtes mandag for å diskutere krisen og mulighetene for å øke presset mot Russland.

Eksperter mener at opprørerne opptrapping øst i landet er en ny og farlig utvikling i borgerkrigen. Mariupol er den siste av storbyen i de østlige regionene som fortsatt er under regjeringens kontroll.

VISER TIL FREDSAVTALE: Petro Porosjenko nekter å gi en centimeter av ukrainsk land over til de prorussiske opprørsstyrkene. Presidenten akter å slå tilbake med hard motstand. Foto:Michel Euler,AP

Separatistene har de sisten dagene truet med å trappe opp kampene, og innta flere områder i Donetsk-regionen – hvor de har erklært sin egen folkerepublikk. Leder for de prorussiske opprørsstyrkene Aleksandr Zakharchenko har tidligere uttalt at de har ingen intensjoner om å avslutte offensiven.

– I dag har vi startet en offensiv mot Mariupol. Dette er den beste måten å minnes alle våre døde, sa separatistlederen under en minneseremoni i Donetsk lørdag, ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA.

Konflikten i Ukraina har så langt krevd over 5000 menneskeliv.

Norsk uro

Utenriksminister Børge Brende (H) sier han er dypt bekymret for opptrappingen i Ukraina.

FORDØMMER: Børge Brende er bekymret over opptrappingen av konflikten. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

– Norge fordømmer på det sterkeste angrepet på Mariupol lørdag, hvor så mange som 30 mennesker kan ha blitt drept og over 90 såret. Dette er en alvorlig og farlig opptrapping av krisen, sier han i en pressemelding.

President Barack Obama reagerer også sterkt. Han fastslår at separatister med russisk støtte, utstyr, trening og soldater har skylden for angrepet.

– Vi er dypt bekymret over det nylige bruddet på våpenhvilen, sa Obama da han kommenterte saken under et besøk i India.

Han lovet at USA vil finne måter å øke presset mot Russland, men avviste at det vil dreie seg om militære inngrep.

Strategisk viktig

Mariupol er strategisk viktig for de prorussiske separatistene ettersom byen ligger ved veien som forbinder de opprørskontrollerte områdene i Donetsk-regionen med Krim-halvøya, som ble annektert av Russland i mars.

Saken fortsetter under bildet.

Foto:,

Separatistene kunngjorde lørdag at de hadde innledet en offensiv mot Mariupol, men det ble ikke meldt om nye kamper i løpet av natten.

Ifølge observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) ble rakettene avfyrt fra et opprørskontrollert område.

NTB/VG

Mer om

 1. Ukraina
 2. Russland

Flere artikler

 1. Raketter traff boligområde i ukrainske Mariupol: Separatistleder avviser fredssamtaler

 2. Dødstallene stiger før våpenhvilen i Ukraina

 3. Kan dette være Russlands nye mål i Ukraina?

 4. Ukrainas president: Putin kommer for å øke spenningen

 5. Ti drept etter rakettangrep mot ukrainsk havneby

Fra andre aviser

 1. - Separatister har startet en ny offensiv i Ukraina

  Bergens Tidende
 2. - Minst ti drept i angrep mot ukrainske Mariupol

  Bergens Tidende
 3. En farlig offensiv

  Bergens Tidende
 4. Ukraina sørger over ofrene i Mariupol

  Fædrelandsvennen
 5. Ukrainas forsvar hevder å ha drept 80 opprørere

  Aftenposten
 6. - Separatister har startet en ny offensiv i Ukraina

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no