USA: Politi skjøt hjemløs mann

En hjemløs person i Los Angeles ble skutt og drept i et basketak med amerikansk politi søndag. Videoen av hendelsen skaper reaksjoner i USA.

  • Erik Haugen Aspaas

Artikkelen er over fem år gammel

Det er ikke klart om den hjemløse bar våpen, men det hevdes at skuddramaet oppsto fordi vedkommende tok tak i en av betjentenes pistoler, skriver Los Angeles Times. Hendelsen fant sted like før klokken 12 søndag formiddag.

Politiet skal ha pågrepet den hjemløse mannen i sentrum av Los Angeles etter melding om tyveri. Han skal ha motsatt seg pågripelsen.

– I løpet av krangelen ble et ikke-dødelig elektrovåpen brukt, men på dette tidspunktet vet vi ikke om det traff den mistenkte. Basketaket fortsatte og en politibetjent avfyrte et skudd, sier politisersjant Barry Montgomery ved LAPD.

Fem skudd skal ha blitt avfyrt, og mannen ble erklært død på stedet. Minst fire politibetjenter var involvert i hendelsen, ifølge Washington Post.

Forbipasserende filmet sammenstøtet i Los Angeles. Hendelsen har fått stor oppmerksomhet i USA, som har lagt bak seg et år med flere kontroversielle skyteepisoder der politiet er involvert.

Etterforskes nøye

– Hjertet mitt begynte å slå noe voldsomt da jeg så videoen. Jeg kunne kjenne adrenalinet. Disse situasjonene er helt grusomme, sier Steve Soboroff til Los Angeles Times.

Han er sjef for politikommisjonen i LAPD og forklarer til avisen at hovedelementet i hendelsen dreier seg om hvorvidt den drepte forsøkte å ta politibetjentens pistol eller ikke.

– For meg er det den eneste forklaringen på at noe slikt kan ha skjedd.

Videre forteller han at det vil bli satt inn store ressurser til å etterforske og finne ut hva som gikk til.

– Jeg vil også oppfordre folk til ikke å komme med hastige konklusjoner. Det er ikke rettferdig for noen. Hverken til offertes familie eller familien til betjentene. Vi skal finne ut av hva som skjedde, sier Soboroff.

Flere kontroversielle episoder

Det er langt fra første gang amerikansk politi er beskyldt for å bruke overdreven makt i forbindelse med en pågripelse. Lørdag 9. august ble afroamerikanske Michael Brown (18) skutt og drept av politimannen Darren Wilson (28) i Ferguson, en forstad til St. Louis i delstaten Missouri. Det førte til opptøyer og plyndring i byen.

Kort tid senere ble nok en afroamerikansk mann skutt og drept av politiet, kun seks kilometer unna Ferguson.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder