Voldelige opptøyer i Ferguson - 29 personer arrestert

Bygninger og politibiler satt i brann

150 skudd avfyrt

Politimann ikke drapstiltalt for Michael Browns død

FERGUSON (VG) Politimannen Darren Wilson (28) blir ikke tiltalt for å ha skutt og drept Michael Brown (18) i Missouri. Det førte til voldelige opptøyer i Ferguson i natt.

 • Jenny-Linn Lohne
 • Tor-Erling Thømt Ruud
 • Marianne Vikås
 • Thomas Nilsson

Artikkelen er over fem år gammel

Avgjørelsen ble kunngjort like etter klokken 03 i natt, norsk tid, av aktor Robert McCulloch.

– Uansett har familien mistet en ung mann, og smerten ved et slikt tap er det få som kan skjønne. Alt etterforskningsmateriell ble gitt til storjuryen, og de 12 personene tok avgjørelsen om at det som skjedde ikke kan straffeforfølges. Ingen skal bli drept av politiet, sier McCulluch.

Obduksjonen viste at Brown ikke ble skutt i ryggen, slik flere hevdet, opplyste McCulloch.

Brenner politibiler

I en kunngjøring har også politimannens advokater sagt at Wilson fulgte den opplæringen han har hatt.

JYLEPYNTET: Under juledekorasjonene i Ferguson ble demonstrantene møtt av en lang rekke politibetjenter iført opprørsutstyr. Foto: REUTERS Foto:Jim Young,Reuters

– Wilson fulgte treningen sin og fulgte loven. Vi skjønner at mange vil tvile på storjuryens avgjørelse. Vi vil oppmuntre alle som vil uttrykke sin mening om å gjøre det på respektfull og fredfull måte, skriver advokatene, ifølge St. Louis Today.

Avgjørelsen utløste raseri og frustrasjon hos mange hos mange i Ferguson og i resten av landet.

VGTV:Like etter dette butikkranet ble han drept

VG har vært til stede under demonstrasjonene i natt. Da juryens avgjørelse ble offentliggjort, begynte demonstrantene å kaste flasker og andre objekter på politiet som hadde tatt oppstilling utenfor politistasjonen i Ferguson.
Da skudd falt i nærheten, begynte demonstrantene å løpe - og opptøyene startet for alvor.

Minst et dusin bygninger ble satt fyr på og minst 29 personer ble arrestert, opplyste politisjef Jon Belmar i St. Louis etter nattens opptøyer. Politimannen sier at han personlig har hørt om at 150 skudd er avfyrt i løpet av natten, men avviser at politiet har løsnet skudd selv.

– Det har vært mye skyting. Jeg er skuffet over kvelden. Det vi har sett i kveld er trolig verre enn den verste kvelden vi hadde i august, legger han til.

En politimann ble truffet av en flaske i hodet, men politisjefen kjenner ikke til noen alvorlige personskader.

– Jeg er glad for at ingen liv gikk tapt, men jeg er skuffet over at kvelden utviklet seg slik, sier polititoppen.

Demonstranter gikk til angrep på en politibil ved å kaste stein og knuse vinduene. Så satte de den i flammer. Også en annen politibil ble satt fyr på. Politiet svarte med å rykke inn med pansrede kjøretøy. De skjøt røyk og tåregass for å spre demonstrantene.

En rekke butikker i området har fått knust vinduer og er blitt plyndret. Det har også kommet meldinger om at flere butikker i gaten hvor demonstrasjonene foregikk i august står i brann.

Like etter midnatt lokal tid opplyste politiet i St. Louis på Twitter at en politimann var skutt. Skadeomfanget er ukjent, og ingen er pågrepet. De presiserte at det ikke var klart om skytingen hadde en sammenheng med Ferguson-opptøyene.

Politimannen ble skutt i armen og er forventet å bli helt frisk igjen, opplyser politiet.

Skutt 12 ganger

Tidligere på kvelden rev demonstranter sperringer vekk fra politistasjonen.

En jury har i de siste månedene gransket alt etterforskningsmateriell og hørt alle bevisopptak og vitneavhør. Ifølge McCulloch har juryen gått gjennom tusenvis av bilder og hundrevis av timer med opptak.

SINNE: Demonstranter reagerte med å kaste gjenstander på politiet. Foto:Marianne Vikås,VG

Storjuryen som har vurdert saken, har besluttet at politimannen Darren Wilson hverken skal tiltales for overlagt eller uaktsomt drap. Det opplyste påtalemyndigheten natt til tirsdag norsk tid.

Ifølge McCulloch ble tenåringen skutt 12 ganger og skadet i armen, brystet, pannen og på toppen av hodet.

Ber om fredfulle prostester

Familien til Brown skriver i en pressemelding at de er skuffet over at mannen som tok livet av deres barn ikke blir straffeforfulgt. De oppfordrer til å vende frustrasjonen over dette til å jobbe for å reparere systemet som gjør dette mulig.

– Vi ber dere respektfullt om å holde protestene fredfulle. Å møte vold med vold er ikke en riktige reaksjonen, skriver familien.

I en tale natt til tirsdag norsk tid ba også president Barack Obama demonstrantene i om å gi uttrykk for sin misnøye uten å ty til vold. Samtidig oppfordret han politiet i byen til å opptre behersket.

– Jeg slutter meg til Michaels foreldre og ber alle som demonstrer mot denne beslutningen, og å gjøre det på fredelig vis, sa Obama.

Fortsatt etterforskning

Den svarte tenåringen Michael Brown ble skutt og drept av Wilson i Ferguson utenfor St. Louis i august i år. Etter dødsfallet brøt det ut både opptøyer og fredelige demonstrasjoner i Ferguson som varte i flere uker.

Før storjuryens beslutning ble offentliggjort, ba guvernør Jay Nixon i Missouri om at innbyggerne i St. Louis-området må forholde seg rolig.

Nasjonalgarden er utkommandert for å bistå politiet, som har vært forberedt på nye uroligheter.

Selv om påtalemyndigheten i St. Louis ikke tar ut tiltale mot Wilson, pågår det fortsatt føderal etterforskning av saken.

Mer om

 1. USA

Flere artikler

 1. Juryavgjørelsen etter at Michael Brown (18) ble skutt på åpen gate er snart klar: Frykter nye opptøyer i Ferguson

 2. Politimannen som drepte 18-åring sier opp

 3. Frykter nye opptøyer: Unntakstilstand i Missouri

 4. Browns familie vil at politiet skal ha kamera på uniformen

 5. Beslutning om drapet på Michael Brown (18) er klar: Ferguson-demonstranter rev ned sperringer inn til politistasjonen

 6. Advokat: – Darren Wilson forlater Ferguson-politiet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder