VALGT: Recep Tayyip Erdogan takker velgerne for at han blir Tyrkias tolvte president. Han vant søndagens presidentvalg med 52,2 prosent av stemmene. Foto:REUTERS,

Valgvinneren Erdogan takker velgerne i Tyrkia

Recep Tayyip Erdogan (60) takker velgerne for at han blir Tyrkias tolvte president. Han vant søndagens presidentvalg med 52,2 prosent av stemmene.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– I dag er det ikke Recep Tayyip Erdogan som har vunnet valget, men den nasjonale viljen, demokratiet, sa Erdogan i en tale foran tusener av mennesker i Ankara søndag kveld.

Vinneren av landets første direktevalg på president lovet å starte en ny era med sosial forsoning.

– Vi avslutter én era og går inn i en ny, sa han, og ba landets innbyggere om å «forlate gamle diskusjoner i det gamle Tyrkia».

Erdogan la til at landet allerede søndag kveld skal hente sårede palestinere fra Gazastripen for å gi dem behandling i Tyrkia. Hvordan dette i praksis skal skje, er uklart.

Mye makt

Tyrkias presidentembete er i dag av mer seremoniell karakter, men Erdogan ga i valgkampen signaler om at han ønsker å styrke embetet og gi det mer utøvende makt, lignende det politiske systemet i Frankrike.

Erdogan har sittet som statsminister siden 2003, og hans motstandere frykter en styrking av embetet vil føre til for mye makt samlet hos én mann.

Erdogans største utfordrer var 71 år gamle Ekmeleddin Ihsanoglu, som stilte som felles kandidat for Tyrkias to største opposisjonspartier.

– Jeg gratulerer presidenten og ønsker ham hell, sa Ihsanoglu i en kort uttalelse til pressen i Istanbul søndag kveld.

VELGERNE FEIRER: Tyrkias nyvalgte president feirer valgresultatet med sine tilhengere foran partiets hovedkvarter i Ankara. Foto:REUTERS,

Endrer landets politikk

Ifølge landets grunnlov skal presidenten verken ha partitilhørighet eller spille en aktiv rolle i politikken. Men det har Erdogan planer om å endre på. Nylig uttalte han at siden presidenten denne gangen er folkevalgt, må også innholdet i embetet fornyes.

– Jeg vil ikke være en protokollpresident, sa han og understreket at han heller ikke kommer til å være upartisk.

Nyheten om valgseieren kom først via den offisielle Twitter-kontoen til landets justisminister Bekir Bozdag kort tid før klokken 20 lokal tid.

«Formannen i AKP og Tyrkias statsminister, Recep Tayyip Erdogan, er den første presidenten som er valgt av folket», skrev Bozdag.

Presidenten velges for en periode på fem år.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder