Foreldrene til Amerikanske Michael Brown (18) som ble skutt og drept av politiet 9. august, deltok i en markering i St. Louis største park på søndag. Her flankert av pastor Al Sharpton (til høyre). Obduksjonen viser at den ubevæpnede gutten ble truffet av to skudd i hodet og fire i armen. Drapet har ført til voldsomme protester i delstaten. Foto:,Ap

Michael Browns far ber om ro før begravelsen

Flere tusen mennesker er ventet til seremonien når den drepte Michael Brown gravlegges i Ferguson mandag. Tenåringens far håper demonstrasjonene vil avta når sønnen blir stedt til hvile.

Artikkelen er over fem år gammel

Det har vært store opptøyer i St. Louis-forstaden Ferguson etter at 18 år gamle Michael Brown ble skutt og drept av en politimann 9. august. Til tross for noen rolige dager i det siste, er det fryktet en ny eskalering av demonstrasjoner i forkant av Browns begravelse mandag.

Under et opptog mot politivold søndag ettermiddag, ba Michael Browns far om at sønnens begravelse ikke blir ødelagt av uroligheter.

– Alt jeg ønsker meg i morgen er fred mens vår sønn blir lagt til hvile. Vær så snill, sa Michael Brown senior.

Motstridende opplysninger

Tenåringens mor var ikke til stede under markeringen søndag, men Brown senior fikk blant annet selskap av foreldrene til Trayvon Martin, 17-åringen som ble skutt og drept av en nabolagsvakt i Florida i februar 2012.

Det hvite hus har meldt at de vil sende representanter til gravferden. Også flere kjente borgerrettsforkjempere vil delta under seremonien i Ferguson, som er en forstad til St Louis.

Brown ble drept bare noen dager før han skulle begynne å studere. Politiet hevder at han hadde stjålet en eske sigarer og at han grep etter våpenet til politimannen som skjøt ham.

Flere vitner har imidlertid forklart at Brown ble skutt minst seks ganger mens han holdt hendene i været for å vise at han overga seg.

Militært utstyr

USAs justisminister Eric Holder har lovet en grundig føderal gransking av drapet. Formålet er å avgjøre om Browns borgerrettigheter ble krenket og om det skal tas ut tiltale mot politimannen som skjøt ham.

MARKERING: Mange hadde møtt opp for å vise sin støtte til Michael Brown i Ferguson søndag, dagen før tenåringens begravelse. Foto: Adrees Latif / Reuters / NTB scanpix. Foto:Adrees Latif,Reuters

I tillegg vil regjeringen gjennomgå politiets omfattende bruk av militært utstyr. Store mengder utstyr som tidligere ble brukt av soldater i Irak og Afghanistan, er blitt overlatt til amerikansk politi. Mange har reagert på at opprørspolitifolkene i Ferguson har sett ut som soldater.

– Det vil være klokt å se nærmere på om den militærlignende utrustningen skaffes på riktig måte, sier Holder ifølge avisa USA Today.

Drapet på Michael Brown har utløst en ny debatt om situasjonen for svarte amerikanere, og det er i hovedsak svarte som har demonstrert mot politivold i Ferguson og andre steder i USA de siste ukene.

En støttemarkering for politimannen Darren Wilson, som skjøt Brown, ble holdt i en pub i St. Louis søndag. Ifølge nyhetsbyrået Reuters var alle som deltok på markeringen, hvite.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder