DIALOG: Riek Machar (t.v.) ble møtt av en sørsudansk delegasjon da han ankom Etiopias hovedstad Addis Abeba torsdag kveld. Fredag kom også Sør-Sudans president Salva Kiir til byen for å møte Machar til nye fredssamtaler. Foto: REUTERS

Sørsudanske rivaler undertegner våpenhvile

Sør-Sudans president Salva Kiir og opprørslederen Riek Machar har undertegnet en avtale om våpenhvile i landet etter fem måneders konflikt.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det opplyser en av meklerne som har deltatt under samtalene mellom de to i Etiopias hovedstad Addis Abeba.

Våpenhvilen skal tre i kraft innen 24 timer. Dette melder blant annet BBCs journalist i Addis Abeba, Emmanuel Igunza.

Personlig møte

Partene er også enige om at en overgangsregjering gir landet den beste sjansen til å gå videre, melder Reuters.

Med dette skal de også tillate at humanitær bistand får slippe til i stridsområdene. Fem millioner trenger nødhjelp i landet, anslår FN.

Det er første gang de møtes ansikt til ansikt etter at den blodige uroen brøt ut i desember i fjor. Personkrangelen mellom de to har satt fyr på andre konflikter i Sør-Sudan.

De ble forsøkt å forhandle frem en avtale i januar, men denne ble ikke etterfulgt og landet så nye måneder med vold og kamper.

BAKGRUNN: Verdens nyeste land kan kollapse

Blir de ikke enige om veien fremover, kan det ende i totalkollaps for verdens yngste land.

Avviser massakrer

FN har anklaget de stridende partene for å stå bak omfattende forbrytelser, blant dem etnisk motiverte massemord og gjengvoldtekter. Torsdag la FN, sammen med Amnesty International, frem en rapport om overgrepene som har funnet sted mens konflikten har rast.

VÆPNET TIL TENNENE: Soldater i opprørsgruppen White Army deltar på en samling i Nasir 14. april. Nå blir regjeringsmotstanderne bedt om å legge ned våpnene. Foto: AFP

I et eksklusivt intervju med VG torsdag benektet Sør-Sudans president å stå bak massakrene og overgrepene i den blodige konflikten.

- Dette er det enkeltpersoner som står bak, uttalte president Salva Kiir bestemt til VG.

- Sviktet av sine ledere

Om en uke arrangerer Norge, med utenriksminister Børge Brende i spissen, en gigantisk giverkonferanse for Sør-Sudan i Oslo. Håpet: Å få inn flere hundre millioner dollar i sårt tiltrengte midler til folket i Sør-Sudan.

- De har vært gjennom flere tiår med krig og lidelser. De har blitt sviktet av sine ledere. Da må de ikke sviktes igjen av det internasjonale samfunnet. Det er en dobbelstraff de virkelig ikke fortjener, sier Brende.

(VG/NTB)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder