Flyktninger har tatt beina fatt i Danmark

Muhammad vil gå med to barn og gravid kone til Sverige

En gruppe flyktninger tok mandag beina fatt og begynte å gå nordover gjennom Danmark i retning Sverige. – I Syria blir alle drept, sier Muhammad om hvorfor han har forlatt hjemlandet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Flyktningene begynte å gå på motorveien utenfor Rødby mandag og gikk i retning av København, men la ikke skjul på at de hadde Sverige som mål.

Ifølge Politikens journalist på stedet ropte flyktningene «Malmö, Malmö» og ble fulgt tett av dansk politi. Flere av dem bar også plakater med teksten «Sverige» påskrevet.

Muhammad var blant de flere hundre flyktningene på vei nordover på den danske motorveien. Han gikk sammen med sine to sønner og sin gravide kone.

Hvorfor forlater du Syria? spør Ekstra Bladets reporter.

– Fordi i Syria så dreper de alle. De dreper barn, de dreper kvinner, de dreper alle.

– Hvordan er det å gå med de to små guttene og med kona di som er gravid?

– Ikke noe problem, svarer Muhammad på Ekstra Bladets spørsmål.

– Hvorfor skal du til Sverige?

– Fordi familien min er i Sverige, sier Muhammad.

Mange av flyktningene fortalte at de hadde familier i Norge, Finland og Sverige og at det var derfor at de ikke vil bli værende i Danmark, skriver den danske avisen Politiken.

VANDRER LANGS VEIEN: Flyktninger og migranter, som skal ha ankommet Rødby på Lolland, vandrer videre nordover. De skal ønske å søke asyl i Sverige. Foto: Bax Lindhardt / NTB scanpix Foto: Bax Lindhardt , NTB scanpix

Stanset

Mandag kveld opplyste politiet ifølge NTB at situasjonen var under kontroll og at flyktningene skulle returneres til Rødby - byen hvor de søndag kveld ankom Danmark med ferje fra Tyskland.

Av de 230 som kom med ferja, skal 166 avstått fra å søke asyl i Danmark. Flyktningene sier at de vil videre og søke asyl i andre land, noe de i henhold til Dublin-konvensjonen ikke har anledning til.

– De har en oppfatning av at de selv kan bestemme hvor de skal, men dette skal vi bringe under kontroll. De skal tilbake til den saksbehandlingen som vi er i ferd med, sier politiinspektør Kim Kliver.

Tilbake til Rødby

Ifølge Caroline Clante Svennesen, journalist i Ekstrabladet, fulgte politiet flyktningene med buss, og de ble oppfordret til å sette seg i bussen for å returnere til Rødby.

Ved 19-tiden meldte NTB at politiet hadde stanset en gruppe med 150 flyktninger og at disse ble returnert til en idrettshall i Rødby - hvor de startet marsjen. Ekstrabladets journalist - som har vært på stedet - sier at hun ikke kjenner til at noen skal ha blitt stanset med makt.

Ifølge NTB skal 50 av flyktningene som ble transportert tilbake til Rødby ha lagt ut på veien igjen – i tillegg de nesten 100 flyktningene som fortsatt var på veien.

– Må registreres

Den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen sier at ingen av flyktningene får lov til å reise til Sverige.

– Vi kan ikke bare ignorere våre forpliktelser og sende dem til Sverige, fordi da ville vi gjøre som mange andre land, og det er grunnen til at asylsystemet i Europa er under massivt press, sa Løkke Rasmussen på en pressekonferanse mandag ettermiddag, ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau.

LES OGSÅ: Kirkens Nødhjelp: – Dette er bare begynnelsen på flyktningestrømmen.

GÅR FRA DANMARK TIL SVERIGE: En stor gruppe flyktninger og migranter har begynt å gå fra Danmark for å søke asyl i Sverige. Foto: Bax Lindhardt / NTB scanpix Foto: Bax Lindhardt , NTB scanpix

Skrik og spetakkel

Politikens journalist på stedet beskrev tidligere i dag stemningen blant flyktningene på motorveien som hektisk, men god.

– Barna blir båret på mødrenes skuldre, og selv om det er hektisk har jeg ikke sett noen av dem gråte. Barna er vant til rop og skrik og spetakkel, lyder hans rapport.

Det er om lag 160 kilometer fra Rødby til København.

– De vet at loven sier at de må registreres og derfor håper de å kunne ta seg hele veien til Sverige. De stiller seg helt uforstående til at de er her nå, skriver Politikens utsendte.

– Sperrer av veien

Det danske veidirektoratet sperret en periode av motorveien hvor flyktningene gikk i nordgående retning.

– Man har sperret av veien fordi man har observert migranter gående i nordgående retning. For å sikre at ingen blir skadet har man valgt å sperre veien, sier Brit Osted Nielsen, vakthavende i Trafikcenteret til Ekstra Bladet.

OVERSIKT: Slik reiser flyktningene til Europa

Flere med ferje

Rundt 100 flyktninger ankom mandag også Danmark med tog fra Tyskland. Dansk politi brukte pepperspray mot en mann da det oppsto trengsel i forbindelse med identitetskontroll.

Flere kom også med ferje fra Tyskland til Rødby, men det er uklart hvor mange det er snakk om.

– Det er kommet en ferje med et antall flyktninger og asylsøkere om bord, og de tar vi hånd om på samme måte som i går, sier Kliver.

Dansk politi holdt mandag ettermiddag tilbake et tog i Rødby, som skulle ha gått til København. Det er ikke kjent hvor mange flyktninger som befinner seg om bord.

Forsøker å løse krisen

Mens tusenvis av flyktninger ankommer europeiske land, prøver EU å håndtere flyktningekrisen. Onsdag legger president Jean-Claude Juncker fram EU-kommisjonens forslag til hvordan krisen kan løses.

Ifølge lekkasjer ønsker Juncker å fordele til sammen 160.000 av asylsøkerne som allerede befinner seg i Europa. EU-landene har fra før et program for å fordele 40.000, men de har ikke klart å bli enige om obligatorisk deltakelse. Nå forbereder Juncker et forslag som ifølge den nederlandske avisa De Volkskrant fordeler ytterligere 120.000 gjennom bindende kvoter.

Tyskland får størst kvote av de 120.000 med over 31.000.

– For Frankrike utgjør det 24.000. Vi skal gjøre det, lover president François Hollande ifølge AFP. Men flere medlemsland er skeptiske.

– Kvoter er ingen løsning, har Tsjekkias innenriksminister Milan Chovanec kunngjort.

For Norge er det i utgangspunktet ikke aktuelt å ta imot Syria-flyktninger fra andre europeiske land, ifølge statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet. Uten at han utelukker at det kan bli aktuelt i framtida.

(NTB/VG)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder