Hasteevakueres til Norge i natt

Arbeidsgiveren: En risiko

– Skal få den beste behandlingen

Norsk kvinne smittet av ebola

Norge har fått sitt første ebola-tilfelle: En norsk kvinne som jobber for Leger uten grenser i Sierra Leone.

Artikkelen er over fem år gammel

Leger Uten Grenser bekrefter at en av organisasjonens norske feltarbeidere i Sierra Leone har testet positivt og er diagnostisert med blødningsfeberen ebola, bekrefter Anne Cecilie Kalteborn, generalsekretær i Leger uten grenser, til VG.

Den norske helsearbeideren blir i kveld hasteevakuert med ambulansefly fra hovedstaden Freetown. Hun vil trolig lande i Norge i natt eller tidlig tirsdag morgen.

- Vi jobber nå med å få kollegaen vår hjem så fort som mulig, sier Kalteborn.

Kvinnen, som den siste tiden har jobbet for organisasjonen i Sierra Leones nest største by Bo, skal etter det VG får opplyst ha følt seg dårlig før helgen.

Feber og kvalme

Etter hvert som symptomene på ebola dukket opp, med både feber og kvalme, ble det slått full alarm. I går ble hun lagt i isolat, og laboratorieprøver bekreftet at marerittet var et faktum: Hun er den første nordmannen som er smittet av ebola.

– Vedkommende var på oppdrag i Sierra Leone, hvor Leger Uten Grenser har 1.200 ansatte, av dem 86 internasjonale hjelpearbeidere, sa generalsekretær Anne Cecilie Kaltenborn i Leger Uten Grenser da hjelpeorganisasjonen presenterte saken på en pressekonferanse i kveld.

Så fort hun lander i Norge, står et massivt apparat med landets fremste smitteverneksperter klare til å ta imot henne på Ullevål universitetssykehus.

Her blir hun lagt i fullt isolat.

Det norske helsevesenet overtar ansvaret for kvinnen nå hun kommer til Norge.

- Vi er sikre på at vår kollega vil få den beste behandlingen som finnes, sier Kaltenborn på en pressekonferanse mandag kveld.

- Alltid en risiko

Leger uten grenser jobber nå med å finne ut hva som gikk galt da den norske kvinnen ble smittet.

- Leger Uten Grenser har svært strenge rutiner for sikkerheten for våre ansatte, både før, under og etter deres opphold i et land rammet av ebolaepidemien, sier Kaltenborn.

– Disse rutinene reduserer muligheten for å pådra seg sykdommen, men det vil alltid være en risiko og dessverre gjelder dette også våre feltarbeidere, fortsetter Kaltenborn.

- Vi har ingen grunn til å tro at prosedyrene våre ikke er gode nok, men vi skal nå snu hver stein for å finne ut av hvordan dette skjedde, sier hun på pressekonferansen.

SMITTET: En rekke norske hjelpearbeidere jobber med å begrense ebola-smitte i Vest-Afrika. Nå er en norsk helsearbeider smittet i Sierra Leone. Foto:Tanya Bindra,Ap

Hos UD opplyses det at situasjonen tas på ytterste alvor. Sammen med blant annet Forsvarsdepartementet og Samferdselsdepartementet har UD støttet Helsedepartementet i deres arbeid for å etablere en beredskap for evakuering av smittede helsearbeidere, sier Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet (UD) til VG.

– Forberedt lenge

Viseadministrerende direktør Cathrine Lofthus ved Oslo universitetssykehus fortalte på pressekonferansen i kveld at sykehuset lenge har vært forberedt dersom de skulle motta en pasient med ebolasmitte.

– Vi har kompetansen, fasilitetene, isolasjonsrom og utstyr. Og vi vil ivareta pasienten og våre ansatte på best mulig måte, sa Lofthus.

Sykehuset har lenge hatt prosedyrer på høyrisikosmitte.

– Og vi har utarbeidet egne prosedyrer knyttet til ebolaviruset, sa hun på pressekonferansen

Familien informert

Kvinnens familie er informert om den alvorlige tilstanden.

- Familien er naturligvis bekymret, og vi vil fortsette å holde tett kontakt med vår kollega og deres familie og gi dem all mulig støtte vi kan gi, sier Kaltenborn.

Også Utenriksdepartementet har jobbet tett sammen med Leger uten grenser det siste døgnet.

- UD ble informert søndag kveld ca. kl. 1900 om at en norsk helsearbeider var smittet av ebola i Vest-Afrika, sier Bjåstad.

- Leger uten grenser står for evakueringen av pasienten fra Vest-Afrika til Norge. Norske helsemyndigheter forbereder mottak av pasienten i Norge i tråd med de prosedyrer som er etablert, sier han.

- Utenriksdepartementet bistår Leger uten grenser med praktiske spørsmål i forbindelse med evakueringen, sier Bjåstad.

Nye norske ebola-bidrag

Sjokknyheten om Norges første ebola-tilfelle kommer samme dag som regjeringen offentliggjorde sin plan til hvordan Norge skal bidra i kampen mot ebola.

- Utbruddet akselererer fortsatt raskere enn responsen. Det trengs en dramatisk og rask oppskalering av innsatsen om utbruddet skal stanses, sa utenriksminister Børge Brende (H) under en pressekonferanse sammen med forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og helseminister Bent Høie (H) mandag.

Hardt rammet område

Bo-distriktet er hardt rammet av ebola. 395 mennesker ble satt i karantene i to landsbyer i Bo-distriktet i forrige uke. 227 mistenkte tilfeller er bekreftet i distriktet, der den norske kvinnen har blitt smittet. 84 er bekreftet positive, 46 er døde, og sju er friskmeldt, skriver et lokalt nettsted.

Etter det VG kjenner til, jobber minst 16 nordmenn i de ebola-rammede områdene for ulike organisasjoner.

Hverdagen for helsearbeidene er preget av en nesten ufattelig mengde død og sorg. Og et livsviktig fokus på hygiene:

■ De vasker hendene i klor 50-100 ganger hver dag.

■ Oppholder seg til en hver tid rundt en meter fra andre mennesker.

■ Ingen kroppskontakt overhodet, heller ingen håndtrykk.

■ Tar ikke seg selv i ansiktet/gnir seg i øynene.

– Ebola er en frykt du ikke kan se, ta på eller føle. Den er bare rundt deg, over alt. Alle her er jo redde for å bli smittet, men vi går ikke rundt i panikkangst. Følger vi prosedyrene, skal det gå bra, sa Anine Kongelf som jobber for Røde Kors i Sierra Leone, til VG i forrige uke.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder