RØMLING: James J. Bulger hadde vært på rømmen i 16 år. Han opererte angivelig under mange identiteter og var flink til forkle seg. Foto: FBI

Mafiabossen som toppet FBIs ettersøkt-liste arrestert

(VG Nett) Da Osama bin Laden ble drept rykket James «Whitey» Bulger (81) opp som FBIs mest ettersøkte mann. I går ble han pågrepet i California.

  • Jostein Matre
  • Vidar Enerstvedt

Artikkelen er over ni år gammel

James J. Bulger var ettersøkt for blant annet 19 drap og omfattende organisert kriminalitet gjennom en årrekke. Organisasjonen han ledet skal ha kontrollert pengeutpressing, narkotikahandel og andre ting i Boston på 70- og 80-tallet.

- Han har et voldsomt temperament og er kjent for å bære kniv til enhver tid, har det stått FBIs etterlysning av mannen.

Da Osama bin Laden ble tatt rykket Bulger til topps på FBIs liste over ettersøkte kriminelle, med en dusør på nesten 11 millioner kroner. Det er den høyeste som noensinne har vært utlovet for en amerikansk statsborger.

Til sammenligning var dusøren for bin Laden på rundt 130 millioner kroner. De fleste andre på FBIs topp 10-liste over ettersøkte rømlinger er verdt en drøy halvmillion for angivere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

AKSJON: I dette leilighetskomplekset ble paret pågrepet onsdag kveld. Foto: AP

TV-reklame

Onsdag kveld ble han altså pågrepet sammen med kjæresten Catherine Greig (60) i et privathjem ved Santa Monica-stranden i Los Angeles. Ifølge New York Times skjedde pågripelsen uten dramatikk.

Arrestasjonen kommer etter at FBI økte dusøren for informasjon som ledet til arrestasjonen av Greig til rundt 550.000 kroner.

Dusørøkningen ble blant annet annonsert i TV-reklamer som gikk under program spesielt rettet mot kvinnelige seere. Reklamen, som først startet å gå på TV på tirsdag, fortalte også at Grieg hadde gjennomført flere plastiske operasjoner. I tillegg ble det opplyst at hun en gang i måneden fikk gjennomført tannrens, samt at hun elsket skjønnhetssalonger og hunder.

LES OGSÅ: Til topps på FBI-liste

Det ser ut til å ha hjulpet, for det var nettopp et tips fra publikum som gjorde at man fant paret. Dermed kan noen nå trolig gjøre krav på de to dusørene til en samlet verdi på rundt 11.5 millioner kroner.

Saken har ifølge avisen lenge vært en skamplett for FBI, fordi Bulger klarte å unnslippe en planlagt pågripelse i 1995 etter å ha blitt tipset av en pensjonert FBI-agent. Da hadde mafiabossen selv operert som informant for det føderale politiet en periode.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TATT: James «Whitey» Bulger er ikke lenger på FBIs liste over ettersøkte. Han er nå i fengsel. Foto: Faksimilie: FBI

Forkledning

Forrige sikre observasjon av Bulger var i London i 2002. Flere ganger etter det skal FBI ha fått tips fra folk som hevdet å ha sett mannen. Blant annet skal han ha blitt observert i et kinolokale i San Diego i 2006, mens han så gangsterfilmen «The Departed», som har handling fra nettopp Boston.

Han skal ha vært godt forberedt på et liv på rømmen, med penger plassert i oppbevaringsbokser verden over. Disse skal han ha benyttet seg av i både Canada, Irland og Storbritannia.

81-åringen er også kjent for sin spesielle stemme, og i 2008 offentliggjorde FBI lydopptak av mannen, i håp om at noen ville kjenne ham igjen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KJÆRESTEN: Catherine Grieg fulgte sin mafiakjæreste på flykt fra politiet. Foto: FBI

Den ettersøkte mannen er svært glad i å lese, og pleier å frekventere biblioteker og historiske steder, ifølge FBI, som har trodd at han bruker hjertemedisin, og holder formen ved å gå turer på strender eller i parker sammen med kjæresten sin. Noe som kan forklare hvorfor han oppholdt seg ved Santa Monica-stranden i Los Angeles.

Bulger har også vært kjent for å endre utseende gjennom bruk av forkledning. Han har reist mye i USA, Europa, Canada og Mexico, ifølge det føderale amerikanske politiet.

P.S. Osama bin Laden lå også på toppen av FBIs liste over de mest ettersøkte terroristene i verden. Sen den listen her, og se listen James J. Bulger toppet her. Denne listen blir nå toppet av Victor Manuel Gerena, som er etterlyst for væpnet ran og gisseltaking. Dusøren for Gerena er på rundt 5,5 millioner kroner.

Flere artikler

  1. FBIs mest ettersøkte mann er pågrepet

  2. Nå er denne mannen mest ettersøkt av FBI

  3. Norske Linn-Anett og Karine var naboer med mafiabossen

  4. Johnny Depp trakk seg fra gangsterfilm

  5. New York Times: James «Whitey» Bulger ble slått i hjel

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder