VIL PÅGRIPE ASSANGE: Polititjenestemenn holder vakt utenfor den Equadors ambassade i London. Storbritannia har varslet at de vil utlevere Julian Assange selv om han får innvilget asyl. Foto: Pa Photos/NTB Scanpix

Assange får politisk asyl

Assange: - En viktig seier for meg og mine folk

Sverige innkaller Ecuador til møte om situasjonen

(VG Nett) Myndighetene i Ecuador har innvilget WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange (41) politisk asyl. Britisk politi varsler pågripelse uansett.

  • Målfrid Bordvik
  • Dyveke Nilssen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Under en pressekonferanse i Quito torsdag ettermiddag rettet Ecuadors utenriksminister, Ricardo Patiño, sterk kritikk mot Storbritannia.

Han ramset deretter opp en rekke argumenter som begrunner avgjørelsen om å gi Assange asyl. Først etter nær 20 minutter slapp han nyheten alle ventet på, til tross for applaus fra salen:

- Ecuador er tro mot sin tradisjon for å beskytte mennesker, og aksepterer dermed asylsøknaden hans.

Nyhetene skal ha gledet Assange stort. Han mottok beskjeden via TV-en på ambassaden.

- Det er en viktig seier for meg og mine folk, sa han til personalet, ifølge expressen.se.

- Sikkerheten hans er truet

Ecuador har bedt Sverige om garantier for at han ikke blir sendt til USA om han blir utlevert fra Storbritannia, men har ikke fått slike garantier.

- Til tross for den diplomatiske innsatsen fra Ecuador, har vi ikke fått noen garantier for hans sikkerhet. En utlevering vil ikke innebære en rettferdig rettssak, han kan bli stilt for en militær domstol eller en spesialdomstol, sier Patiño.

- Hans personlige sikkerhet er truet. Han risikerer også dødsstraff, sier Patiño, som mener at Assange forfølges på bakgrunn av publiseringen av hemmeligstemplede dokumenter.

- Uakseptabelt

Storbritannia har gitt Ecuador beskjed om at Assange ikke får fritt leide ut av landet til tross for at Ecuador gir ham politisk asyl.

- Vi må gjøre det helt klart at dette betyr at en forespørsel om fritt leide for Assange vil bli avvist om Ecuador ber om det etter å ha gitt ham asyl, sa den britiske utsendingen i Ecuador til myndighetene i landet.

- Vi vil fortsette med utleveringen til Sverige, Ecuadors avgjørelse i dag endrer ingenting, sier den britiske utenriksministeren William Hague på en pressekonferanse.

Ifølge nyhetsbyrået AP ønsker utenriksdepartementet i Sverige et snarlig møte med Ecuadors ambassadør om situasjonen.

- Vi vil fortelle dem at det er uakseptabelt at Ecuador forsøker å stoppe den svenske juridiske prosessen, sier talsmann Anders Jorle til AP.

Får ikke fritt leide

Ecuador mener det er dokumentert at Assanges liv er i fare, og at asyl dermed er en menneskerett. Ifølge ecuadorianske myndigheter er Assange et offer for politisk forfølgelse.

- Assange har jobbet for verden og folket og publisert informasjon fra ulike organisasjoner. Deretter han har mottatt trusler fra landene som fikk informasjon publisert. Livet hans er i fare, sier Patiño.

- Vi tror Assanges frykt er legitim, sier han.

Utenriksminister Carl Bildt forsikrer at WikiLeaks grunnlegger Julian Assange vil bli rettferdig behandlet hvis han utleveres til Sverige.

- Vårt stabile rettssystem garanterer hver og en dens rettigheter. Vi tilbakeviser bestemt alle påstander om det motsatte, skriver Bildt på Twitter.

Demonstrasjoner

Tidligere i dag truet britiske myndigheter med å storme Ecuadors ambassade i London for å hente Assange med makt, noe som fikk Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño til å reagere sterkt.

- Det er høyst uvanlig at en stat tar seg inn på en annen stats ambassade. Det er noe en stat ikke har rett til å gjøre etter folkeretten, og det er i tilfelle en meget dramatisk beslutning hvis man gjør det, sier Geir Ulfstein, professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo, til VG Nett.

Han legger til at dersom Assange er på britisk jord, har britiske myndigheter lov til å pågripe ham, slik de varsler at de vil gjøre.

- Hvis han beveger seg utenfor ambassaden har britisk politi lov til det. Om han er i britiske hender så er det de som har kontrollen over ham, så da har Ecuador veldig få muligheter til å få ham utlevert, sier professoren.

Flere arrestasjoner

Demonstranter som støtter Julian Assange har barket sammen med politiet utenfor Ecuadors ambassade, skriver SkyNews.

Demonstrantene, noen av dem iført masker, ble ført bort av politiet som har samlet seg utenfor bygningen. Ifølge nyhetsbyrået AP er minst tre personer arrestert.

Britiske medier meldte tidligere denne uken at Assange var innvilget politisk asyl i Ecuador. Samme dag avviste presidenten i Ecuador, Rafael Correa, at dette var tilfelle.

Assange har oppholdt seg i Ecuadors ambassade i London siden 19. juni, etter at britisk høyesterett besluttet at han skulle utleveres til Sverige. Der er han etterlyst og innkalt til avhør i forbindelse med anklager om seksuelle overgrep mot to kvinner.

Betent mellom landene

Professor Ulstein synes det er underlig at Storbritannia er villig til å ofre det grunnleggende prinsippet i det internasjonale samarbeidet om at ambassader har immunitet.

- Saken er ikke veldig dramatisk i en større sammenheng. Det er ting som bør rettsforfølges, men det er vanligvis ikke noe som gjør at landene påtar seg store konflikter. Forholdet mellom Storbritannia og Ecuador er allerede nå blitt betent, mener han.

- Kan britiske myndigheters oppførsel i dag tyde på at arrestasjonen har en annen bakgrunn en anklagene om seksuelle overgrep?

- Det blir bare spekulasjoner. Mitt utgangspunkt er at når britisk høyesterett har kommet til en avgjørelse, så må britiske myndigheter følge opp, sier professoren.

Advokaten til de to svenske kvinnene som hevder å være utsatt for seksuelle overgrep, kaller Assanges politiske asyl for «absurd».

- Dette er å misbruke asyl-systemet, som er til for å beskytte folk som blir forfulgt og torturert dersom de blir sendt tilbake til sine hjemland. Det er ikke saken her, sier Claes Borgstrøm til Reuters.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder