ALENE I FENGSELET: Joshua French og Tjostolv Moland har vært sammen dag og natt i nesten et halvt år etter at de ble fengslet i mai. Nå sitter French alene igjen, siden Moland for snart to uker siden ble flyttet til sykehuset i Kisangani. Foto: SCANPIX

French og Moland brevveksler med små lapper

Joshua French: Det er ensomt uten Tjostolv

KISANGANI (VG) Joshua French og Tjostolv Moland sitter alene på hver sin kant av byen. De kommuniserer ved å sende hverandre lapper.

Linn K. Yttervik
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- Jeg er veldig bekymret for Tjostolv. Vi skriver lapper til hverandre, men ellers vet jeg egentlig ganske lite om hvordan han har det.

Samleside:Alt om Kongo-saken

Det sier Joshua French på telefon til VG. Retten har nedlagt forbud mot at medier får besøke French i fengselet eller Moland på sykehuset, derfor foregår intervjuet over telefon.

Selv om French bekymrer seg for kameraten, sier han at han tror det går fremover med Molands helsetilstand. - Jeg har inntrykk av at han rent fysisk er i god form, og at han ellers er på bedringens vei.

Les også:Moland: - Jeg føler meg ok

Joshua French og Tjostolv Moland har vært sammen dag og natt i snart et halvt år, siden de ble fengslet i begynnelsen av mai. For snart to uker siden ble Moland overført til sykehuset i Kisangani. Dermed sitter French alene i cellen på sentralfengslet som huser til sammen 416 innsatte.

Les også:French alene i retten: - Moland truet meg

Medisinen virker

- Det er til tider ensomt å sitte alene på cellen. Jeg blir låst inne fra klokken 16 hver dag, og de siste ukene har det vært sporadisk med elektrisitet i fengselet. Jeg sitter mye i mørket, men har stearinlys og prøver å få tiden til å gå med å lese, sier French.

Les også:Kongo-saken: Norsk lege nektes adgang

Han sier at han har vært svært syk på grunn av malaria, men at han føler seg bedre nå.

- Selv om jeg hadde malariasymptomer tok det fire dager før jeg fikk medisiner, så jeg ble ganske utslått. I to dager lå jeg bare i sengen. Det hadde selvsagt hjulpet om jeg hadde fått medisiner tidligere, men nå har jeg fått det jeg trenger og føler meg bedre.

Les også:Moland og French litt bedre

VG kjenner til at soldatene som passer på Moland utenfor rommet hans på sykehuset, har vært sammenhengende på vakt i åtte dager. De får mat fordi Moland deler maten sin med dem.

Ankesak ytterligere utsatt

UDs representant Anja Hem bekrefter at helsetilstanden til Moland er forbedret. Han får nå også lov til å lufte seg fra rommet på sykehuset.

- I begynnelsen fikk han bare sitte ute når vi var på besøk. Men nå har vi fått til en ordning som gjør at han kan sitte ute også når han ikke har besøk, sier hun.

Les også:Moland får hjelp av kjent norsk lege

Hun reiste i går fra Kisangani og opplyser at en ny norsk representant vil være på plass i løpet av en ukes tid.

I går kom en britisk diplomat til Kisangani fra ambassaden i Kinshasa. Hun skal være i byen fram til fredag.

Les også:Joshua French får britisk bistand

Militærtribunalet har søkt om å få holde rettsmøte igjen på torsdag, men fikk i går avslag fordi lokalene allerede var utleide. Det er foreløpig ukjent når ankesaken mot de to nordmennene kommer i gang igjen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder