SVARER DOMMEREN: Tjostolv Moland og Joshua French identifiserer seg for dommeren under ankesaken for militærtribunalet i Kisangani. Foto: Kristian Helgesen

French: - Ikke spioner, ikke drapsmenn
Mobb ropte «mordere, mordere» til Kongo-fangene: 48 timers pause i Kongo-rettssaken

(VG Nett) Ankesaken mot Tjostolv Moland og Joshua French er utsatt til torsdag.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Retten er nå hevet etter at bistandsadvokaten ba om 48 timers pause for å gå gjennom ankepunktene til nordmennenes kongolesiske advokat. Også aktoratet samtykket.

Før retten ble hevet gjorde aktor det klart at påtalemyndighetene vil opprette tiltalen mot de to nordmennene.
- Vi har nok til å bevise at de fortsatt er skyldige.

Forsvareren mot nordmennene vil nå formulere sine innvendinger mot dommen skriftlig. Bistandsadvokatene vil nå formulere et svar på disse innvendingene og de militære påtalemyndighetene vil også gjøre dette.

Dermed vil ikke retten møte igjen før torsdag morgen.

TRYKK F5 FOR Å OPPDATERE ARTIKKELEN!

*** 13.46:Retten er hevet og tar pause til torsdag.

***13:43: Den sivile part ber om 48 timer til å tenke igjennom innvendingne til nordmennenes advokat Likwela.

Likwela aksepterer forslaget om 48 timers pause, og han vil utforme innvendingene sine i skriftlig form til alle partene i saken.

KLARE TIL RETTSSAK: Den norske advokaten Morten Furuholmen (t.v.) sammen med Joshua French (i.m.) og Tjostolv Moland (t.h.) før rettssaken starter. Foto: Kristian Helgesen

*** 13.30:Nordmennene har fått sette seg, etter at de først måtte stå oppreist. Moland tar seg en slurk vann av og til. Det er en trykkende hete i salen.

*** 13.22:Nordmennenes forsvarer mente den hadde første dommen ikke hadde gjort en grundig vurdering av vitnenes uttalelser. Advokaten til de to vitnene sier at den forrige dommen måtte ta utgangspunkt i de to vitnenes uttalelser, siden de tiltalte ikke ville gi sin versjon.

** 13.05:Advokaten mener heller ikke enken kan kreve erstatning, fordi hun ikke har noe sertifikat som viser at de var gift.

*** 13.00:Advokaten avviste erstatningskravet fra de sivile partene under rettssaken.

- Dommen gir 380.000 dollar til folk som ikke engang er part i rettssaken, sa advokat Likwela og viste til sjåførens fagforening og Amisi, broren til den drepte, sa forsvarer Guillaume Likwela.

*** 12.35:Bistandsadvokatene for enken, fagforeningen til sjåføren og de to vitnene presenterer seg nå for retten. Det gjør også statsadvokat Jean Akombo.

*** Kl 12.25:French og Moland og advokat Likwela presenterer seg for dommerpanelet. Joshua French sa til dommeren at han har jobbet for «sikkerhetsfirmaer».

*** Kl 10.50:Tjostolv Moland og Joshua French ankommer rettssalen i skjorte og penklær. På vei ut fra sentralfengselet ble de hånet av sinte kongolesere som ropte «mordere, mordere».

Artikkelen fortsetter.

BLE HÅNET: Joshua French (t.v.) og Tjostolv Moland (t.h.) ble møtt av tilrop da de ble ført ut av sentralfengselet i Kisangani, på vei til rettslokalet for ankesaken. Foto: Kristian Helgesen

- Ikke spioner, ikke drapsmenn

Da rettssaken startet måtte nordmennene, som er anklaget for å være leiesoldater, svare for sin virksomhet i Afrika. Moland bekreftet overfor dommeren at han har bodd i Uganda, men fortalte at hans fødested er Norge.

- Vi er ikke norske spioner, vi er ikke drapsmenn. Hvis dere mener den norske regjeringen lyver, er det opp til dere, svarte French da dommeren spurte om hvorfor de hadde anket dødsdommen fra 8. september.

Moland fortalte retten at han kommer til ankesaken av samme årsak som French.

- Vi anker fordi vi ikke er enige i dommen, og vi erklærer oss ikke skyldige på alle pukter, sa French.

Avviser anklager

Under sin innledende prosedyre avviste også advokaten spionanklagene og tiltalen om drapsforsøk.

KOM FOR SENT: Tolken møtte ikke opp i tide, og retten måtte vente i en halvtime før de var klare til å begynne. Her ankommer tolken og får refs av rettspresidenten. Foto: Kristian Helgesen

- Det var ingen begrunnelse i dommen for hvorfor det skulle være drapsforsøk, sa forsvarer Guillaume Likwela.

Under sin innledning til ankesaken insisterte nordmennenes kongolesiske forsvarer på at det beslaglagte våpenet er et krigsvåpen, slik vitnene påsto under den første rettssaken.

- Det var et jaktvåpen, sa Likwela. Dette mener advokaten må få konsekvenser for om saken skal føres for et militært eller sivilt tribunal.

Les også:Sjefs-etterforsker ler av klesstrategien

Jobber for sikkerhetsfirmaer

De to nordmennene måtte stå oppreist da de svarte på dommeren i militærtribunalet sine spørsmål.

French bekreftet også at han har jobbet for «sikkerhetsfirmaer». Tolken oversatte dette til «sikkerhetstjenester», noe nordmennenes kongolesiske advokat påpekte overfor retten.

Advokaten for den sivile part kritisererte da Likwela for å ta over jobben til tolken

Ropte «mordere, mordere»

Da nordmennene forlot sentralfengselet i Kisangani i nye finklær ble de møtt av anslagsvis hundre sinte kongolesere. De ropte og skrek «mordere, mordere» til nordmennene.

UDs representant opplyser også at avreisen fra fengselet ble utsatt på grunn av problemer med transporten fra fengselet til rettslokalet.

Artikkelen fortsetter.

SINTE KONGOLESERE: Omtrent hundre oppmøtte hånet Joshua French og Tjostolv Moland da de forlot sentralfengselet i Kisangani for første gang siden dommen falt 8. september. Foto: Kristian Helgesen

- Preget av sykdommen

De to nordmennene ankom ankesaken nybarberte og i penklær. Under den første rettssaken gikk nordmennene i de samme klærne som de hadde på seg da de ble pågrepet i mai og var skjeggete og uflidde.

MED NORSK FORSVARER: Advokat Morten Furuholmen er tilstede under rettssaken i Kisangani for å bistå French og Moland. Foto: Kristian Helgesen

De to ser langt bedre ut enn under den forrige rettssaken, men er fortsatt pjuskete.

- Vi er fortsatt preget av sykdommen, sier French.

Les også:Slik skal han dresse opp French og Moland

Det var stor interesse for den første runden i militærtribunalet, men da rettssaken startet tirsdag var den halvfull. Anslagsvis hundre kongolesere har benket seg for å følge drapssaken, blant annet Bibishe Olenjike, enken til den drepte sjåføren, Abedi Kasongo.

Vil snakke

Siden dødsdommen mot de to falt i september har de ikke vært utenfor sentralfengselet i Kisangani. De forventer at dagens runde i rettssalen mest vil bestå av formaliteter.

I forrige runde av rettssaken valgte de to å forholde seg tause, men velger nå å snakke for retten.

- Vi vil fortelle det som er relevant for saken, sier Moland til VG Nett.

Rettssaken skulle startet klokken ni tirsdag, men i likhet også med tidligere rettssaker er den fortsatt ikke i gang. De to ankom rettssalen cirka klokken 10.50 norsk tid, sammen med norsk UD og den britiske konsulen.

- Problemer med transport fra fengselet til rettssalen var grunnen til at de kom sent, sier Gunvor Alida Endresen fra den norske ambassaden i Angola.

Les også:Slik skal aktor få Moland og French dømt igjen

Artikkelen fortsetter.

FINKLEDD Joshua French (t.v.) og Tjostolv Moland (t.h.) har dresset seg opp for ankesaken i Kisangani. Foto: Kisangani

- Forberedt på alt

- Her må vi være forberedt på alt. Det kan ta flere timer før oppstart, sier den norske advokaten Morten Furuholmen til NTB.

Furuholmen hadde ikke fått snakket med nordmennene før de ankom rettssalen, men satt i går lenge sammen med de to på cella i sentralfengselet i Kisangani.

- De virker veldig spente. Det blir nok en helt annen gjennomføring av ankesaken enn den første, sier Furuholmen til VG Nett.

Se VGTV:Her får French og Moland dødsdommen

Artikkelen fortsetter.

ANKOMMER: Bibishe Olenjike, enken til den drepte sjåføren, Abedi Kasongo, ankommet rettssalen. Foto: Kristian Helgesen

- Skal dømmes uansett

Furuholmen frykter likevel en teatralsk rettssak når prosessen mot de to nordmennene starter opp igjen i dag.

- Dette er Kongos svar på Nokas-rettssaken. Rettssalen er som et teater. Rettssaken finner ikke sted i en rettsbygning. Og også som i Nokas-saken er det mye prestisje. Det er en oppfatning om at de skal dømmes uansett.

Les også:Slik er forklaringene endret

Artikkelen fortsetter.

PÅ PLASS: Advokat Morten Furuholmen på plass i rettsalen for første dag av ankesaken mot Moland og French. Foto: Kristian Helgesen

- Ikke bortkastet tid

Advokaten er glad for at han kom til rettslokalet tidlig, selv om retten ikke ble satt som planlagt.

KONGOLESISK ADVOKAT: Moland og Frenchs kongolesiske advokat Guillaume Likwela ankommer rettslokalet. Foto: Kristian Helgesen

- Dette er ikke bortkastet tid, sier Furuholmen.

- Det er interessant å se hvordan advokater, vakter og andre gradvis kommer til. Det er nyttig å få et førstehåndsinntrykk av hvordan en kongolesisks rettssak gjennomføres.

Furuholmen regner med at kongoleserne holder på forsikringen om at de French og Moland ikke skal marsjeres gjennom gatene.

- Hvis det skulle skje, så tror jeg ikke at jeg klarer å holde meg i ro.

VGTV:Kongo-fangene får makeover

Artikkelen fortsetter.

Stort oppbud

Både norsk UD, den britiske konsulen og et stort oppbud av norske pressefolk er tilstede for å følge ankesaken mot Tjostolv Moland og Joshua French, som starter i dag.

De ble dømt til døden for drap, drapsforsøk, konspirasjon, væpnet ran og spionasje 8. september av militærtribunalet i Kisangani. Det er nå en ankeinstansen i det militære rettstribunalet som vil behandle saken.

Les også:Dette er de dømt for

NORSK ADVOKATHJELP: Morten Furuholmen er på plass i Kongo for å bistår nordmennene sammen med den lokale advokaten Guillaume Likwala. Foto: Kristian Helgesen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder