SORGEN: I det hardest rammede området nord i Japan ble bilen med den 18 år gamle sjåføren smadret. Eiji Kanno og hans kone Matsuko (hvit kåpe) fikk trøst av naboer og hjelpemannskap da datteren ble funnet i går. Foto: EPA

Her knuses foreldrenes håp

TOKYO (VG) Eiji og Matsuko levde i håpet. Men her finner de datteren Mizuki (18) død i bilvraket.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL


Tsunamien etter det kraftige skjelvet tok bilen til Mizuki (18). Bildene viser vrakrestene. Datteren til Eiji og Matsuko Kanno hadde ikke en sjanse da bilen trolig ble slengt mot en trestamme.

Både naboer og hjelpemannskap var til stede da hun ble erklært død. Dette er et av svært få pressebilder fra katastrofeområdet som viser navngitte personer i sorg.

VGTV: Sjokkerte innbyggere ser husene bli knust

Bildet av familien som er samlet rundt bilen ute på et jorde er tatt i Miyagi-distriktet nord i Japan, like sør for Sendai - byen nærmest det opprinnelige jordskjelvet. Sentrum av byen ligger et godt stykke inn i landet, men øst i distriktets utkant ble kyststripen hardt rammet av dødsbølgen.

INTERAKTIVT KART: Før og etter jordskjelvet og tsunamien

Talte til folket

I går kveld ble det opplyst at totalt 1800 er savnet eller omkommet etter katastrofen. Politiet i Japan fryktet søndag at over 10.000 personer har mistet livet i det jordskjelvrammede Miyagi-området.

Japans statsminister Naoto Kan har sagt at 50.000 soldater er satt inn i redningsarbeidet.

- Jeg vil at folket skal overvinne dette jordskjelvet, som må kalles en særskilt nasjonal katastrofe, ved å mobilisere den styrken hver av dere har - i kombinasjon med de ytterste anstrengelser fra myndigheter og andre støttende instanser, sa Kan i en TV-sendt uttalelse til nasjonen.

VGTV: Her skylles de bort av monsterbølgen

Saken fortsetter under bildet.

FORTVILET: Her leter kvinnen etter personlige ting fra huset hennes, som ble totalt rasert av tsunamien. Foto: AP


Verste noensinne

Japan Røde Kors jobber på spreng med å forsøke å nå alle som trenger hjelp etter at det kraftigste jordskjelvet i Japans historie. Fremdeles kjenner ingen fullt ut hvor stor skade de enorme skjelvene og vannmassene har gjort, i tillegg til eksplosjonen ved kraftverket i Fukushima.

- Redningsmannskapene i Japan jobber med tre utfordringer samtidig. De har jordskjelvet og de stadige etterskjelvene, ødeleggelsene etter tsunamien og evakueringen rundt atomkraftverket i Fukushima, sier Tørris Jaeger i Norges Røde Kors.

Les også: Desperat innsats for å unngå radioaktive utslipp

Jordskjelvet og den påfølgende tsunamien har satt sterkt preg på landet, spesielt i nordområdene og langs kysten.

- Elektrisitetsforsyningen er svært dårlig og det er ikke tilgang på vann. Folk trenger mat, tepper og vann. Disse behovene er nå større enn de medisinske, forteller MSFs koordinator Mikiko Dotsu, i en pressemelding.

Saken fortsetter under bildet.

ENORME KREFTER: At denne ferjen står fast på taket av et hus forteller litt om kreftene som har vært i sving. Foto: AP


Søndag var det også problemer med flere atomkraftverk i Japan. Direktør Jan Harbitz i Statens strålevern vil verken underkjenne eller overdrive farene, men fastslår at det ikke er snakk om løpske reaktorer som når som helst kan eksplodere og sende skyer av livstruende, radioaktive stoffer ut i omgivelsene, skriver NTB.

VGTV: Her eksploderer det på kjernekraftverket

- Det blir feil med dommedagsbeskrivelser. Det er ikke slik ved noen av reaktorene. Men situasjonen er uavklart, siden nødsystemer for strøm og kjøling er slått ut av monsterbølgene. Det er vannet og ikke rystelsene etter jordskjelvet som er problemet, sier han.

VGTV: Flere hundre funnet døde i denne knuste byen
VGTV: Her svelger tsunamien alt i sin vei

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder