HAR TRUFFET JORDEN: Røntgensatellitten ROSAT traff jordens overflate søndag. Den er den andre kjempesatellitt som har truffet jorden den siste tiden. Foto: AP Photo/EADS Astrium
HAR TRUFFET JORDEN: Røntgensatellitten ROSAT traff jordens overflate søndag. Den er den andre kjempesatellitt som har truffet jorden den siste tiden. Foto: AP Photo/EADS Astrium

Kjempesatellitt har truffet jorden

Publisert: Oppdatert: 23.10.11 11:12
UTENRIKS

(VG Nett) Den over 2,4 tonn tunge satellitten ROSAT har nå kommet inn i jordens atmosfære.

Tidligere denne uken kom meldingen om at den tyske satellitten ROSAT (RoentgenSatellit) var i ferd med å treffe jorden.

Søndag morgen meldte Tyske Romfartssenter (DLR) på sine hjemmesider at den 2, 4 tonn tunge satellitten har entret jordens atmosfære.

Det er foreløpig ikke kommet noen bekreftelse på hvor satellitten har truffet jordens overflate.

Satellitten er laget av varmebestandig materiale, dermed kan deler på nesten to tonn overleve atmosfæren, skriver Norsk Romsenter. Selv om flere deler trolig vil brenne opp i atmosfæren, var det ventet at 30 ulike komponenter av satellitten vil kunne nå ned til bakken.

- Det største enkeltstående fragmentet vil trolig være teleskopets speil. Det er svært motstandsdyktig mot varme og kan veie opptil 1,7 tonn, uttaler det tyske Aerospace Center (DLR) i følge CNN.

Kan ha falt i havet

Ifølge Pål Brekke, seniorrådgiver for romforskningskoordinering ved Norsk Romsenter, er det liten sannsynlighet for at ROSAT har truffet bebodde områder.

- 70 prosent av jordens overflate er jo hav og det meste av landmassen er ubebodd. Så mest sannsynelig har satellitten havnet i havet eller på ubebodde områder. Det som er spennende er om noen har sett der, sier Brekke til VG Nett.

Men det er ikke sannsynlig at den har blitt observert på Norsk himmel da den ikke går så langt nord.

For å kunne beregne hvor satellittens deler har truffet jordens overflate må de nå gå igjennom alle radarer på jorden, forklarer Brekke.

Vil ikke treffe Norge

ROSAT ble skutt opp i 1990, ni år senere sluttet den å fungere, siden den gang har satellitten kommet nærmere og nærmere jorda.

Den er den andre store satellitten som faller ned på kort tid i år. I september traff den fem tonn tung satellitten UARS jorden.

- Det er uvanlig at to så store satellitter faller ned i løpet av så kort tid, men det er ikke sjeldent at satellitter faller ned, sier Brekke.

Siden romalderen begynte har rundt 4000 satellitter falt ned, uten at noen har blitt truffet av dem.

På samme måte som med UARS-satellitten, går ikke ROSAT så langt nord at det er noen fare for at biter fra den vil falle ned over Norge.

Denne artikkelen handler om