Arkansas: - Derfor døde fuglene

(VG Nett) Myndighetene i Arkansas er sikre på at nyttårsraketter er årsaken til at 5000 døde fugler falt ned over småbyen Beebe.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Viltforvaltningen i den amerikanske staten mener å ha svaret på fenomenet som har forbløffet verden de siste dagene.

Flere tusen fugler av typen rødvingetrupialer falt døde til bakken i byen Beebe i Arkansas natt til første nyttårsdag. Det ble tidlig spekulert på om haglvær eller nyttårsraketter kunne være årsaken, og det siste ser nå ut til å være riktig.

PROTOKOLL:Kom med dine teorier om hvorfor døde fugler styrter mot bakken!

Myndighetene er sikre på at lyden av et stort fyrverkeri, som ble satt i gang rundt klokken 22 lokal tid, skremte fuglene. Dermed fløy flokken av gårde, til tross for at dette ikke er noe rødvingetrupialene vanligvis gjør om natten, skriver onlineathens.com.

Som å løpe i skogen om natten

Rett etter dette hørte vitner små dunk da fuglene fløy inn i postkasser, hus og andre bygninger.

Bakgrunn: «Fugleregnet» en gåte

Det har tidligere blitt slått fast at fuglene døde av stump vold, og det stemmer overens med myndighetenes teori, ifølge ornitolog Karen Rowe i statens viltforvaltning.

- Fuglene har ikke noe godt nattesyn. Funnene om at de døde av stump vold samstemmer med det som kan skje når en blind, skremt fugl flyr inn i et hus, sier Rowe.

Hun mener rødvingetrupialene i en slik situasjon vil ha et syn på linje med et menneske som løper gjennom skogen om natten.

Logisk forklaring

Til tross for at myndighetene er sikre på at de har løsningen, har de sendt noen fugler til videre undersøkelse. Dette gjøres først og fremst for å kunne utelukke at fuglene døde av sykdom, forgiftning eller andre ting.

Natt til onsdag skjedde noe tilsvarende i Sverige, da en flokk kaier falt døde ned på en gate i Falköping.

Les også: Døde fugler falt fra himmelen i Sverige

Rødvingetrupialene kan danne flokker på flere hundre tusen fugler, ifølge lederen for Norsk ornitologisk forening, Alv Ottar Folkestad.

- Dette er fugler i ufattelig store flokker. Hvis noe skulle skje, er det ikke så forferdelig ulogisk med 4000-5000 døde fugl, sier han til VG Nett.

Han sier også at teorien om fyrverkeri kan være plausibel.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder