I MØTE: Zimbabwes president Robert Mugabe (H)i møte med Sveriges bistandsminister Gunilla Carlsson og EUs høykommisær for utvikling og bistand, Karel De Gucht, i hovedstaden Harare. Foto: AFP

Mugabe ga EU-delegasjon varm velkomst

Zimbabwes president Robert Mugabe tok lørdag imot EU-delegasjonen som er på besøk i landet, med åpne armer.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- Vi håper disse samtalene blir fruktbare med et positivt utfall, sa Mugabe til delegasjonen.

Det er første gang det er møter på høyt nivå mellom Zimbabwe og EU på sju år.

Mugabe har gjentatte ganger bedt om at de internasjonale sanksjonene som ble innført mot Zimbabwe i 2002, blir hevet. Dette var imidlertid ikke tema under dagens samtaler, opplyser Sveriges bistandsminister Gunilla Carlsson, som deltok på møtet.

- Derimot tok han (Mugabe) opp at han mener det er USA og Storbritannia som er skyld i de problemene Zimbabwe har i dag. Vi tok opp problemene med fortsatte overgrep, trakassering av MDC-medlemmer og brudd på menneskerettighetene, men Mugabe ser åpenbart ikke på dette på samme måte som oss, sier Carlsson, som håper på mer regelmessige møter mellom EU og Zimbabwe framover. EU-delegasjonen hadde på forhånd sagt at besøket er et forsøk på å gjenåpne den politiske dialogen med Zimbabwe.

Mugabe var mindre diplomatisk i sine vendinger fredag, da han snakket om «disse forbanna hvite» som «vil blande nesa si i våre saker».

EU-delegasjonen skulle lørdag reise videre til Zimbabwes nest største by Bulawayo, der de skal møte statsminister Morgan Tsvangirai, som siden februar i år har delt makten med sin tidligere erkefiende Mugabe.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder