Norsk ekspert: Balanserer på randen av krig

PROPAGANDAHØYTTALER: Slike enorme høyttalerne ble i forrige uke plassert ut langs grensen mot Nord-Korea. De skal drive en propagandakrig mot regimet i nord. Sendingene skal blant annet inneholde vestlig musikk og latterligjøring av den nordkoreanske lederen Kim Jong-Un. Foto: HANDOUT,

Sivile evakueres, Nord-Korea med 48 timers ultimatum: Disse høyttalerne kan utløse krig

Nord-Korea gir Sør-Korea 48 timer til å fjerne disse enorme propagandahøyttalerne langs grensen mot nord. Skjer ikke det, truer de med bruk av militærmakt.

Artikkelen er over fire år gammel

Det sier sørkoreanske myndigheter ifølge nyhetsbyrået Yonhap. Ultimatumet ble overlevert for kort tid siden.

«Nordsiden truet med å starte en militær aksjon om ikke sørsiden stopper sin anti-Pyongyang psykologiske krigføring og fjerner alle installasjoner innen 48 timer fra klokken 17 (lokal tid)» sier det sørkoreanske forsvarsdepartementet i en uttalelse.

– Dette er høyttalere som dundrer inn lyd som kan høres kilomteresvis inn på det nordkoreanske territoriumet. Dette kan neppe høres i Pyongyang, men det er klart det er et stor irritasjonsmoment for nordkoreanerne, sier Geir Helgesen, direktør ved Nordisk institutt for asiastudier i København,

Han påpeker at det også sendes inn ballonger med radiosendere og karikaturer av Nord-Koreas ubestridte leder Kim Jong-un.

Nei, det er ikke tull:Kim Jong-un tildeles internasjonal fredspris

- Håndterer fornærmelser mot sin leder

Sør-Korea skjøt tidligere torsdag et titalls 155 mm granater mot Nord-Korea etter at de tidligere i dag hevder de ble beskutt fra nord.

– Nords provokasjon betyr at deres trussel om å angripe høyttalerne ikke var tomme trusler. Nord-Koreas trekk er et uttrykk for at deres vilje til å håndtere fornærmelser mot deres leder, sier Yang Moo-jin, professor hos University of North Korean Studies i Sør-Korea.

Det balanseres nå på randen av krig mener en norsk ekspert på konflikten.

Landet i sør har nå økt sin militære beredskap til det øverste beredskapsnivå. Sørkoreanske myndigheter har også beordret evakuering av sivile langs den vestlige grensen. Det er også krisemøter i det nasjonale sikkerhetsrådet i Sør-Korea.

SIVILE EVAKURES: Her lukker en mann ned butikken sin nær grensebyen Panmunjon i Sør-Korea. Etter den kraftige skyteepisoden tidligere torsdag har Sør-Korea innført alarmberedskap og evakuert sivile fra områdene som grenser mot nord. Foto: AP,

Det mistenkte nordkoreanske prosjektilet landet ifølge militære i kilder i et område bare 60 kilometer fra den sørkoreanske hovedstaden og millionbyen Seoul.

Fått med deg denne?:Kim Jong-un skal ha besteget Nord-Koreas høyeste fjell- i frakk og spasersko

De første meldingene gikk på at skuddet/skuddene fra nord skal ha vært rettet inn mot disse gigantiske høyttalerne.

– Direkte krigserklæring

Bruken av propagandahøyttalere har også tidligere skapt gnisninger i det avmilitariserte området mellom de to statene på Koreahalvøya.

Så sent som 10. august besluttet Sør-Korea å blåse liv i en gammel tradisjon med å pumpe ut propaganda og vestlig musikk over grensen. Da hadde det vært stille siden 2004.

Sør-Korea:Nord-Korea tester raketter

Nord-Korea krevde ifølge Reuters forrige lørdag at sørkoreanerne skulle slutte med propagandaen. Sørkoreanerne på sin side startet med sendingene i forbindelse med at naboen i nord hadde lagt ut landminer langs grensen. Minene skal ha såret to sørkoreanske soldater.

– Gjenopptagelsen av disse sendingene er en direkte krigserklæring, sa en representant for nordkoreanske myndigheter til landets egne nyhetsbyrå, KCNA.

Den sørkoreanske presidenten, Park Geun-hye, var ikke sen med å svare.

– Provokasjon og trusler leder bare til isolasjon og ødeleggelse, sa hun ifølge Reuters.

Les: Nord-Korea får sin egen tidssone

KRAFTIG SKYTS: Her er sørkoreanske soldater iferd med å gjøre klar en 155 kanon langs grensen mot Nord-Korea. Bildet er fra 2013. Det var samme ammunisjon som ble brukt i angripet mot Nord-Korea torsdag. Foto:Lee Jin-man,AP

– Våre militære styrker har økt sin overvåkning og følger nøye med på nordkoreanske troppebevegelser, sier den sørkoreanske forsvarsministeren ifølge Reuters.

Les:Slik er Kim Jong-uns presidentfly

Balanserer på randen til krig

Geir Helgesen direktør ved Nordisk institutt for asiastudier i København sier at spenningen mellom de to landene er stor, men har liten tro på at det vil eskalere til noe mer.

FØLGER MED: Den nordkoreanske lederen Kim Jong-Un inspiserer her grensen mot sør i de vestlige områdene av grensen mellom de to landene. Bildet er tatt i forbindelse med en nordkoreansk millitærøvelse nær grensen i januar i år. Foto:Kns,Afp

Les også:Kim Jong-un er galere enn sin far

– Det er et ekstremt høyt spenningsnivå på og omkring den koreanske halvøyen, og begge parter er dyktige til å balansere på randen til krig. Men det kommer ikke til å bli krig da deres allierte parter i stormaktene USA og Kina ikke ønsker å bli trukket inn, sier Helgesen til VG.

Helgesen har fulgt de to nabolandene i over 30 år, og sier det det viktige spørsmålet er om de agerer på egen hånd eller har konsensus blant sine allierte.

– Jeg tror ikke Kina har gått med på at Nord-Korea skal skyte inn mot Sør-Korea. Kina er en stormakt, men ingen militær supermakt, og vil nådig måtte stå opp mot USA.

– Hvor vanlig er det at det blir løsnet skudd ved grensene?

– Dette er ikke vanlig. Tvert imot vil jeg si at dette betyr at både Nord- og Sør Korea har høynet beredskapen fordi folk er engstelig for hva som vil skje, sier Helgesen.

Fikk du med deg denne?: Nord-Korea ber folk bygge fjell av gull

Skuddutvekslingen skal ha startet da sørkoreanske radarer plukket opp et prosjektil enten skutt mot en militær enhet eller en propagandahøyttaler i Yeoncheon, i Gyeonggi provinsen bekrefter forsvarsdepartementet i Sør-Korea overfor byrået.

Les også:99,97 prosent stemte i valg i Nord-Korea

Pågående militærøvelse

Skyteepisoden torsdag må også ses i sammenheng med en større militærøvelse i sør. Titusener av sørkoreanske og amerikanske styrker øver på å drive tilbake et simulert nordkoreansk angrep over den demilitariserte sonen.

Avhopper:Slik er Kims hemmelige hacker-hær

Nord-Korea kaller øvelsen en krigserklæring og sier at den øker faren for sammenstøt som kan utløse krig. Øvelsen begynte mandag denne uken og omfatter 50.000 sørkoreanske og 30.000 amerikanske soldater.

VG kommer tilbake med mer

Les også

 1. Nord-Korea får egen tidssone - vil straffe «onde imperialister» fra Japan

  De «onde imperialistene» i Japan får skylden for at Nord-Korea nå skal innføre en egen Pyongyang-tid og skru klokka en…
 2. Nei, det er ikke tull: Kim Jong-un tildeles internasjonal fredspris

  Nord-Koreas leder skal tildeles en internasjonal fredspris som både Mahatma Gandhi og Aung San Suu Kyi har fått…
 3. Kato frykter atomkrig 70 år senere: – Slik overlever du en atombombe

  TOKYO (VG) Kato bærer alltid rundt på en plastpose, en høy fløyte og en hvit maske.
 4. 99,97 prosent stemte i valg i Nord-Korea

  Velgerne «sang og danset» da de avla sine stemmer i det det nordkoreanske lokalvalget søndag.
 5. Kim Jong-un hyller landets første kvinnelige jagerflypiloter

  Nord-Koreas første kvinnelige jagerflypiloter er «som blomster på himmelen», ifølge diktatoren selv.
 6. Hevder Nord-Korea har funnet kur mot mers, ebola, sars og aids

  Denne gangen har Kim Jong-un overgått seg selv: Nord-Korea hevder å ha lykkes der verdens beste vitenskapsfolk har…
 7. Kim Jong-un skal ha besteget Nord-Koreas høyeste fjell – i frakk og spasersko

  Kim Jong-un kunne angivelig kjøre bil som treåring. Nå bestiger han fjell før frokost!
 8. Nord-Korea avfyrte flere raketter

  Nord-Korea avfyrte flere raketter ut i havet som respons på den årlige militærøvelsen USA og Sør-Korea innledet mandag.
 9. Kim Jong-un håner fienden: – USA er ikke lenger en trussel

  Nord-Korea feiret mandag jubileet for våpenhvilen med nabolandet i sør.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder