FØLER SEG SIKRE: Tyrkisk politi mener nå at terroristen bak massakren i nattklubben Reina på nyttårsaften er en 34 år gammel mann fra Usbekistan. Foto: AP

Dette vet vi om Istanbul-terroristen

ISTANBUL (VG) Brutal, godt trent og iskald. Terroristen som henrettet 39 mennesker skal omsider være riktig identifisert.

Artikkelen er over tre år gammel

Tyrkisk politi skal ha gått ut med navnet på en 34-åring fra Usbekistan ifølge flere medier, deriblant storavisen Hürriyet. Navnet er ikke offisielt bekreftet, men det viderebringes uten forbehold i Tyrkia.

Bakgrunn: Tror dette er drapsmannen

Tidligere er det blitt hevdet at drapsmannen tilhører den kinesiske minoriteten uighur-folket, og det kom også fram i forrige uke at en 28 år gammel mann fra Kirgisistan, som lignet på den antatte drapsmannen, ble pågrepet og avhørt.

Bare noen timer senere ble han klarert ut av saken. Da var 28-åringens pass-ID allerede spredd verden rundt, og han hadde et etternavn som er svært likt det tyrkiske medier nå går ut med.

Vet mer om hvem

Denne gangen er det større grunn til å ta opplysningene på alvor. Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu fastslo på tampen av forrige uke at gjerningsmannen er blitt identifisert, og en rekke av opplysningene som nå viderebringes stemmer med det som er blitt offisielt bekreftet.

«Selfie-videoen» av det som skal være gjerningsmannen brukes fortsatt i etterlysninger. Denne skal stamme fra en mobiltelefon som lå gjenglemt i ett av plaggene drapsmannen skal ha etterlatt inne på nattklubben Reina da han rømte ut bakveien.

34-åringen fra Usbekistan skal være medlem av en sentralasiatisk IS-celle. Innen IS skal han ha kodenavnet «EBU Muhammed Horasani». Han skal ha ankommet Tyrkia i slutten av november, etter et opphold i Syria.

I byen Konya skal han ha leid et hus sammen med sin kone og to små barn. Konen er blitt avhørt, og har forklart politiet at hun ikke visste noe om mannens IS-tilhørighet. Han skal ha blitt observert da han dro fra Konya mot Istanbul med buss den 15. desember.

ÅSTEDET: Roser til minne om ofrene etter terrorangrepet nyttårsaften utenfor nattklubben Reina i Ortakoy. Foto: Harald Henden VG

Kjente til klubben

I Istanbul antas det at drapsmannen har fått detaljert informasjon om nattklubben Reina, slik at han klarte å ta seg ut derfra. Overvåkingsbilder fra en parkeringsplass rett ved viser hvordan han iskaldt iakttar politiets aksjon, rett etter at han selv forlot klubben.

– Han fremsto som veldig profesjonell, og må ha vært i slike skarpe situasjoner tidligere. Han må ha trent seg opp, og trolig også vært innom klubben tidligere, for han rømte ut gjennom personalinngangen, har sikkerhetsvakt Osman Yesilyurt, som jobber for samme selskap som har ansvaret for sikkerheten, tidligere forklart til VG.

Bakgrunn: Her skyter han seg inn på nattklubben

VG har gått gjennom en rekke videoer som viser hvordan gjerningsmannen målrettet skyter seg inn på nattklubben, før han skyter runde på runde med skudd. Den tyrkiske terroreksperten Abdullah Ağar har uttalt at videobilder fra åsteder tyder på at drapsmannen har fått en form for militærtrening.

– Hun utviser besluttsomhet og kaldblodighet, og nøler ikke med å skyte mot uskyldige mennesker. Trolig har han skutt mot mennesker tidligere, har Ağar konkludert.

Leter i innvandrerbydel

Politiets jakt på mannen tar utgangspunkt i en rekke observasjoner i bydelen Zeytinburnu i Istanbul. Her er nesten alle beboerne innvandrere fra tyrkisktalende, sentralasiatiske land som Usbekistan, Kasakhstan, Kirgisistan og Xinjiang-regionen i Kina.

Beboere i en av blokkene terroristen skal ha besøkt fortalte VG at de ble vekket midt på natten og fikk sine leiligheter gjennomsøkt.

Les mer: Leter etter terroristen i innvandrerbydel

BLE VEKKET AV POLITIET: Canbey Batur (62) viser VG oppgangen til leilighetsblokken der han bor, og som ble endevendt av tyrkisk politi på jakt etter spor etter nyttårsdrapsmannen. Foto: Harald Henden VG

I Zeytinburnu skal han ha blitt observert under et møte med IS' selverklærte emir i Istanbul, med kallenavnet «Yusuf Hoca». Her er han også fanget på et overvåkningskamera med ryggsekk og en koffert ved drosjeholdeplassen i det han dro til bydelen Ortaköy, der nattklubben Reina ligger.

Etter udåden skal han ha tatt flere drosjer før han kom seg tilbake til Zeytinburnu, der han skal ha skjult seg noen timer inne på en restaurant som serverer uighur-mat. Morgenen 1. januar skal han ha blitt observert sammen med en ukjent mann, gående vekk fra området. De to skal ha satt seg i en bil og kjørt vekk.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder