FREMGANG: Nestleder i AfD, Joerg Meuthen, jubler over valgdagsmålingene som viser at partiet ligger an til det godt resultat i tre tyske delstatsvalg.

FREMGANG: Nestleder i AfD, Joerg Meuthen, jubler over valgdagsmålingene som viser at partiet ligger an til det godt resultat i tre tyske delstatsvalg. Foto: Michael Dalder , Reuters

Brakvalg for høyrepopulistene i Tyskland

BITTERFELD (VG): Merkels parti går tilbake, viser resultatene fra delstatsvalget. Høyrepopulistene profiterer på flyktningdebatten, og fosser frem.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den første viktige lakmustesten på om Merkel har støtte for sin historisk åpne innvandringspolitikk er nå klar. Etter Tysklands «supersøndag», delstatsvalget i tre av Tysklands delstater, ser det ikke lyst ut for forbundskansler Merkels parti. De taper terreng i samtlige av statene. Høyrepopulistene i Alternative für Deutschland fikk hele 24,2 prosent av stemmene i Sachsen-Anhalt, viser prognoser fra kringkasteren ZDF. I delstatene Baden-Württemberg og Rheinland-Pfalz fikk partiet henholdsvis 14,9 og 12,3 prosent oppslutning, skriver kringkasteren.

AfD får med det plass i alle de tre delstatsforsamlingene. Fra før av var de representert i fem delstater.

– Jeg er lei Merkel, hun må vekk. Denne naive holdningen hennes hvor hun tar imot Gud og hvermann hit til landet må vi få satt en stopper for nå, sier Mikael Zynovskij til VG.

STEMTE PÅ HØYREPOPULISTENE: Mikhael Zynovskij sier det var hensynet til datteren som gjorde at han stemte på det høyrepopulistiske partiet AfD. Her i Sachsen-Anhalt gjorde det ferske partiet et brakvalg og er nå nest største parti med over 20 prosent oppslutning. Foto: Nora Thorp Bjørnstad, VG ,

Han har gitt sin stemme til høyrepopulistene AfD. Partiet er bare tre år gammelt, men er nå nest størst i delstaten. Småbarnspappaen Zynovskij sier han tenkte mest på datteren da han stemte.

– Det handler om hvilket Tyskland jeg vil hun skal arve. Det er en grense for hvor mange flyktninger vi kan ta imot. Og AfD har en god familiepolitikk, sier han.

Større forskjeller

Et mer polarisert Tyskland har vokst frem det siste året, mens over en million flyktninger har kommet til landet. Forbundskansler Merkel har salv sagt at det er hennes «fordømte plikt» å hjelpe flyktningene som nå kommer til Europa. Selv om hennes eget parti gjør et skuffende valg, kan resultatet likevel tolkes som en støtte til hennes flyktningpolitikk. Men den ligger ikke nødvendigvis i eget parti. Partiet De Grønnes kandidat, som vinner i Baden-Württemberg, støtter nemlig Merkels linje.

SANNHETENS ØYEBLIKK: VG var til stede da stemmene ble telt opp i Bitterfeld av blant annet Rolf Hülsser. Bunken til høyrepopulistene i AfD ble etter hvert stor. Foto: Nora Thorp Bjørnstad, VG ,

Blant sine egne, derimot, har Merkel det tøft nå for tiden. Her i Sachsen-Anhalt har lederen av hennes eget parti, kristendemokratene i CDU, gått ut og offentlig kritisert partifelle Merkels flyktningpolitikk.

Viktig for Europapolitikken

Angela Merkel vet hvor viktig denne «supersøndagen» er. Hun har de siste ukene tilbrakt mye tid i de tre delstatene Sachsen-Anhalt, Baden-Württemberg og Rheinland-Pfalz for å forsøke å mobilisere velgere. Det ser ikke ut til å ha gjort nevneverdig inntrykk på Renate Schmidt i Bitterfeld.

– INGEN FORTJENER MIN STEMME: Renate Schmidt er lei av politikere som ikke holder ord, og mener de i hovedstaden ikke bryr seg om å hjelpe vanlige folk som henne i Bitterfeld. Foto: Nora Thorp Bjørnstad, VG ,

VG stopper henne når hun går forbi stemmelokalet med den lille hunden sin. Hun synes ingen av partiene fortjener hennes stemme, og er opprørt over det politiske Tyskland.

– Politikerne gir blaffen i oss! Særlig Merkel. Hun tenker bare på sine egne. Jeg har levd fra hånd til munn så mange år nå. Ingen ser ut til å kunne gjøre noe med situasjonen her, sier hun til VG.

Både engasjementet og valgdeltagelsen var høy ved valget. Selv om de rundt 13 millioner stemmeberettigede tyskerne i de tre statene kun utgjør rundt en femdel av ladets totale velgermasse, er de sett på som en meget viktig indikator for neste Forbundsdagsvalg i 2017.

Om ikke Merkels parti vinner i minst to av tre delstater, blir det sett på som et nederlag for forbundskansleren, som nå som nå behøver sin status som Europas mektigste leder for å få på plass flyktningavtalen med Tyrkia.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder