OVERLEVDE: Selim Hursever ( 37) og forloveden sto ved innsjekk til sin første tur til Amerika da de ble slått i bakken av terrorbombenes massive kraft. Foto: Harald Henden VG

Selim (37) overlevde terrorbombene: – Bomben løftet alt rundt meg

BRUSSEL (VG) – Trykket fra bomben slo mot oss med kraften til et snøras, forteller Selim Hursever. Han var sikker på at han skulle dø da terroristene slo til på Brussel-flyplassen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

De skulle på sin første reise til Amerika. Selim Hursever (37) og forloveden hadde barnefri én uke og sto spente og glade ved innsjekk til flyet mot Miami da den første bomben gikk av på flyplassen Zaventem i Brussel tirsdag morgen klokka 07:58.

– Den første bomben føltes som om noe tungt falt. Vi falt ned på bakken, men skjønte ikke ennå hva det var som skjedde. Så kom den andre bomben og den rev med seg alt. Den kjentes som en stor flodbølge eller et snøras, et vanvittig trykk som bare løftet alt fra bakken. Jeg får gåsehud bare av å snakke om det, sier Hursever.

VG-SPESIAL: Historiene til Brussel-ofrene

VG møter ham utenfor flyplassen når han kommer for å hente bagasjen han ikke fikk med seg da han løp for livet ut fra flyplassen etter terrorangrepene. I en stor hangar ved Zaventem-flyplassen står det nå 6000 kofferter og bager som er klare til å hentes av de overlevende etter angrepet.

FORLATT ETTER TERROREN: Kofferter og bager står klare til henting i en hangar ved Zaventem-flyplassen. Bagasjen kommer fra fly som var i ferd med å lande eller sto på flyplassen da terroristene sprengte to bomber. Foto: Olivier Matthys Ap

– Skremmende stillhet

37-åringen forteller at han skjønte at de var utsatt for et terrorangrep, men at han trodde terrorister skjøt på dem med maskingevær.

Etter at den andre bomben hadde gått av, løftet han derfor den skrekkslagne forloveden sin opp og lempet henne bak bardisken til en flyplasscafé.

Rett etterpå hjalp han en annen kvinne på samme måte, og gjemte seg bak disken med dem, mens han fortsatt trodde de var under angrep. Han sier stemningen han kjente på på flyplassen da er noe han aldri vil glemme.

– Det var en fullstendig altabsorberende stillhet der. En skremmende mangel på lyd.

Dramatisk video: Terrormistenkt skutt i benet

BOMBET I STYKKER: Avgangshallen ble fullstending rasert etter bombeangrepene tirsdag morgen. Foto: Handout Reuters

Rett bak ham så han en mann ligge død på gulvet, og det var skadede rundt ham på alle kanter.

Minst 14 mennesker mistet livet i terrorbombene på flyplassen. Halvannen time senere tok bomben på metroen livet av ytterligere 17. Flere er fortsatt savnet. Over 270 mennesker er skadet etter de to terrorangrepene.

– Jeg vet ikke hvem jeg skal takke for at vi kom fra dette med liv og lemmer i behold, sier han til VG.

Les også: Brussel-pågrepet dømt for «11. september-attentat»

Forloveden livredd for å fly

IS hevder de står bak bombeangrepene som delvis ble utført av selvmordsbombere.

Belgisk og fransk politi har denne uken drevet en intens jakt på flere gjerningsmenn, noe som har resultert i store politiaksjoner med flere pågrepne.

VG I BRUSSEL: VGs Europa-stringer Nora Thorp Bjørnstad og fotograf Harald Henden. Foto: VG

Da Hursever besøkte flyplassen lørdag, var bagasjen hans ennå ikke klar til avhenting.

Han fikk likevel hentet passene deres, som var blitt tatt vare på.

De tror han han får lite bruk for i nærmeste fremtid.

– Forloveden min er livredd for å fly nå. Vi hadde kjøpt en reise til Tyrkia for å besøke familie nå i juni, men den har vi avbestilt. Forloveden min er virkelig bekymret og vil ikke reise noen steder nå. Hun tør ikke gå ut og hun bare gråter. I dag har jeg ringt til krisepsykolog slik at hun kan få hjelp. Vi må jo forsøke å leve videre, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder