Norsk hjelpearbeider: Rohingya-folket utsettes for folkemord

Søskenparet Mohammad og Unta var alene på flyktningbåt i flere måneder

Hjelpearbeiderne Øyvind Løvrød og Steve Gumaer kommer hjem med dystre skildringer av behandlingen av rohingyaene i Thailand og Malaysia.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I ti dager har de to hjelpearbeiderne fra Partners Norge reist langs kysten av Malaysia, Thailand, Indonesia og Myanmar for å finne og hjelpe rohingya-flyktninger.

Samtidig som det kommer dramatiske beretninger om rohingya-flyktninger som driver rundt i små båter på havet. Mandag ble det også funnet 139 massegraver på grensen mellom Malaysia og Thailand.

Politisjef Khalid Abu Bakar i Malaysia sier de ikke vet hvor mange døde som befinner seg i hver massegrav, men det fryktes å være så mange som 300 i den største. Ifølge innenriksminister Ahmad Zahid Hamidi har leirene eksistert i minst fem år.

– Jeg er dypt bekymret over gravene og leirene som er funnet på malaysisk jord. Vi skal finne de skyldige, tvitret statsminister Najib Razak mandag.

Overbevist om at de døde er rohingyaer

Løvrød er ikke i tvil om at det er rohingya-flyktninger som har lidd en forferdelig skjebne og som er i massegravene som malaysiske myndigheter har funnet.

– Dette er i områder hvor rohingya-flyktningene har vært samlet i leire, og det er ikke noe annet folkeslag i området som er forfulgt på samme måte. Det er en tragedie som har rammet rohingya-flyktninger. Vi håper nå verdens øyne rettes mot de overgrepene denne folkegruppen utsettes for. Vi snakker om 800.000 rohingya-folk, som ingen myndigheter vil hjelpe. Eller enda verre; et folk som flere land ønsker skal forsvinne, sier Løvrød.

TI DAGER: Steve Gumaer og Øyvind Løvrød i Partners Norge avbildet på deres ti dager lange tur for å hjelpe rohingya-flyktninger. Foto: Partners Norge. Foto: ,

Mandag formiddag landet de to norske hjelpearbeiderne på Gardermoen.

– Det har vært ti surrealistiske dager. Når vi nå ser tilbake er det et meget dystert bilde: Rohingya-folket er utsatt for en forfølgelse både av myndigheter og av menneskesmuglere. Det verste er at myndighetene er en del av menneskesmuglingen, sier Løvrød.

– Hvordan kan du påstå det?

– Vi kjørte rundt i en speedbåt i Sør-Thailand. Vi pratet med lokalbefolkningen som fortalte at thailandske myndigheter dagen før hadde avvist en båt med 400 flyktninger. De hadde nektet å hjelpe dem og presset båten ut igjen i internasjonalt farvann, til tross for at flyktningene var stuet sammen og hverken hadde mat eller vann.

«Burmas romfolk»

Rohingya-folket er en delvis muslimsk minoritetsgruppe fra Myanmar, tidligere Burma. De ble fratatt statsborgerskapet sitt i 1982, av militærregimet i Burma. Siden har flere hundre tusen vært drevet på flukt til nabolandet Bangladesh og videre til andre land i regionen; Indonesia og Thailand.

Rohingyaenes situasjon ble forverret i 2012 da det brøt ut konflikter mellom det buddhistiske flertallet i Myanmar og den forfulgte gruppen vest i Myanmar. Rohingya-flyktningene fremstilles ofte som «Burmas romfolk», som blir forfulgt.

Lære mer? Les om bakgrunnen for konflikten her

ET LIV PÅ VENT: Dette bildet er fra en av flyktningleirene hvor rohingya-flyktninger er samlet. Foto: Partners Norge. Foto: ,

– Det som skjer nå, er at de blir utsatt for kriminelle nettverk. For å komme unna fattigdommen i flyktningleire, blir mange lokket til å betale for båttransport bort fra leirene, med løfte om at de vil få et bedre liv, forklarer Løvrød.

– Ute på sjøen blir så båtene bare flytende rundt. Flyktningene blir lurt trill rundt og må så betale for å bli fraktet til land igjen. Vi fikk selv oppleve dette, da vi greide å komme oss inn i en flyktningeleir i Sittwe, i Vest-Myanmar:

– Vi traff en ressurssterk mann som den dagen hadde kjøpt ut 28 personer, som ble fraktet tilbake fra sjøen til flyktningleiren. Han fortalte hvordan de som organiserer denne trafikken ringer til familiene til de som er ombord. De slår flyktningene slik at familiene på land hører hvordan de skriker. Da gjør man selvsagt alt for å skrape sammen penger for å redde sine.

Betaler dobbelt

Han beskriver en håpløs situasjon: Båtflyktningene betaler for å komme ut av leirene. Så må de betale for å komme ut av båten igjen og tilbake til leiren. I leiren har de ingen fremtid, uten jobb og noen fremtid.

– Hva med dem som ikke kan betale for å komme tilbake til leiren?

– De lider en forferdelig skjebne, hvor de flyter rundt på vannet i ukesvis. Det verste er at myndighetene bidrar til tragedien, ved å taue båtene ut i internasjonalt farvann og ikke redde dem på land. Konsekvensen av alle disse forholdene, er at rohingya-flyktninger blir utsatt for et folkemord.

Nyhetsbyrået Ap har også vært i Indonesia, hvor de har møtt unge flyktninger fra Sittwe-leiren.

Mohammad og lillesøsteren Untas Begum er blant dem. De forteller at moren ble drept med en machete på markedet i Sittwe for tre år siden. Søskenene har vært heldige og overlevd en sjøtur. Faren bor i Malaysia og betalte sjøturen, for å sikre at barna kom til ham.

Dit kom de aldri. De forteller hvordan de ble utnyttet og lurt.

– Det eneste vi fikk av mat på båten var litt ris to ganger om dagen, sier Untas.

De var stuet sammen.

– Vi fikk ikke lov å bevege oss. De som forsøkte seg på det, ble banket opp.

De to beskriver at varmen på båten var utålelig og at stanken av svette og surnet oppkast var kvalmende. Mohammad sier at en mindre båt nærmet en natt: Kapteinen og mannskapet hoppet over i den andre båten og etterlot flyktningene alene ombord.

De greide etterhvert å komme seg i land, hvor opphold i en ny flyktningeleir ventet.

ALENE I VERDEN: Untas Begum (8) og storebror Mohammad Aesop (10). Foto:Tatan Syuflana,Ap

– Hadde med penger

Løvrød sier de i løpet av de ti dagene har fått satt opp lokale organisasjoner, som skal hjelpe.

– Vi hadde med oss penger nedover og har noe flere team lokalt, som skal forsøke å hjelpe. Vi har fått vite at en båt med 170 barn har strandet på en indonesisk øy. Det er helt nødvendig å øke innsatsen og legge press på myndighetene i de involverte landene.

Mandag blir det avholdt en konferanse i Oslo om rohingya-flyktningenes situasjon, i regi av blant annet Den norske Burmakomiteen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder