TYRKIA: En mann vifter med tyrkisk flagg under en samling blant supportere av presient Erdogan tirsdag kveld. Foto: Daniel Mihailescu AFP

Tyrkiske akademikere får reiseforbud

I kjølvannet av fredagens kuppforsøk i Tyrkia nekter landet nå akademikere å reise utenlands, ifølge statlige tyrkiske medier.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Beslutningen om å forby akademikere å forlate Tyrkia er fattet av rådet for høyere utdanning i landet.

Det samme rådet oppfordrer samtidig tyrkiske akademikere som for tiden oppholder seg i utlandet, til snarest å returnere til Tyrkia snarest mulig, melder det statlige nyhetsbyrået Anadolu, ifølge NTB.

Det er ikke kommet noen nærmere forklaring på hvorfor de ber om dette.

Eksperter om massearrestasjoner: Forverrer forholdet til Vesten

Varsler «viktig avgjørelse»

PRESIDENT: Recep Tayyip Erdogan bruker kuppforsøket til å styrke sin posisjon i Tyrkia. Foto: Handout Reuters

Dette skjer altså mindre enn en uke etter at minst 260 mennesker mistet livet i etkuppforsøk fredag i forrige uke.

Siden har minst 30.000 offentlig ansatte, politi og ansatte i sikkerhetsstyrken blitt sparket fra jobbene sine. 1.777 vitenskapelig ansatte på ved universiteter og høyskoler er blitt bedt om å trekke seg fra stillingene sine. 21.000 lærere i private skoler er blitt fratatt sine bevillinger.

Over 6.000 soldater er pågrepet og 950 sivile er fengslet.

Les også: Han ble Erdogans bitre fiende

I formiddag skal Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan møte sitt nasjonale sikkerhetsråd for første gang siden kuppforsøket. Rådet består av landets øverste militære ledere og ministre med ansvar for sikkerhet.

Erdogan har varslet at en «viktig avgjørelse» vil bli kunngjort etter møtet, som holdes i presidentpalasset i den tyrkiske hovedstaden Ankara.

Erdogan: – Kuppforsøket en gave fra Gud

E-postlekkasje

Sent i går kveld ble det også kjent at WikiLeaks har offentliggjort nærmere 300.000 e-poster fra Erdogans parti AKP. Epostene er ifølge WikiLeaks datert frem til 7. juli 2016, omtrent en uke før kuppforsøket. De eldste epostene skal stamme fra 2010.

– Vi har fremskyndet offentliggjøringen på grunn av regjeringens utrenskninger etter kuppet, skriver organisasjonen i en pressemelding gjengitt av nettstedet Wired.

E-postene stammer fra en server som i hovedsak brukes til kommunikasjon med omverdenen og ikke til sensitive interne saker. Varsleroganisasjonen skriver på sine nettsider at nattens publisering er den første delen av deres offentliggjøring av AKPs eposter.

Kort tid etter at WikiLeaks publiserte e-postene blokkerte tyrkiske myndigheter tilgangen til nettsiden. Så langt er det ikke kommet nyheter om at det er funnet interessant materiale blant de mange e-postene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder