Lastebil-massakre i Nice: Dette har skjedd

Under feiringen av nasjonaldagen kom lastebilen i full fart og kjørte over folkemengden som hadde sett på fyrverkeriet på promenaden i Nice. 84 er bekreftet døde.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Frankrike president: – Angrep med mål om å drepe, knuse og massakrere

Dette vet vi om massakren nå:

** Ved 22.30-tiden startet angrepet – idet fyrverkeriet som avslutter nasjonaldagsfeiringen 14. juli holdt på å avslutte.

** En hvit lastebil kom da kjørende inn på den travle gaten Promenade des Anglais i Nice i Frankrike. Øyevitner har fortalt om hvordan lastebilen i høy fart svingte fra side til side langs gaten, tilsynelatende for å treffe så mange som mulig.

** Gjerningsmannen avfyrte flere skudd før han selv ble skutt og drept av politiet. Det bekrefter regionpresident Christian Estrosi, ifølge AFP.

** Minst 84 personer er drept i angrepet, bekrefter det franske Innenriksdepartementet. 202 er såret. Flere medier melder at minst ti av de drepte skal være barn. Frankrikes president François Hollande sier at tilstanden er kritisk for 52 personer.

** Franske myndigheter har bekreftet at trebarnsfaren Mohamed Lahouaiej Bouhlel (31) var gjerningsmannen bak dødsferden. Fransk politi arbeider med å finne ut om han gjennomførte angrepet alene.

** Frankrikes innenriksminister avviser at det finnes noen link mellom Bouhlel og radikal islam, ifølge nyhetsbyrået AFP.

** Politiet gjennomførte fredag morgen og formiddag søk i den 31 år gamle fransk-tunisierens bolig, nabolag og andre steder som knyttes til mannen i Nice, melder lokalavisen Nice-Matin. Hans fraseparerte kone er tatt inn til avhør, bekrefter statsadvokaten i Paris fredag.

** VG har vært i kontakt med Utenriksdepartementet som melder at alle nordmenn de hadde bekymringmeldinger på er gjort rede for. De har fredag ettermiddag ingen indikasjoner på at nordmenn er skadet eller drept i angrepet.

** Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for terrorangrepet.

Norske Petter (23): – Jeg så folk bli slukt under bilen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

** En udetonert granat og flere falske rifler skal ha blitt funnet i lastebilen, skriver nyhetsbyrået AFP, som viser til kilder tett på etterforskningen. AP skriver at det var både våpen og håndgranater i bilen.

** En politikilde tett på etterforskningen opplyser til Reuters at den 31 år gamle gjerningsmannen ikke var på franske etterretningstjenesters overvåkingsliste, men at han var kjent for politiet i forbindelse med forbrytelser som tyveri og vold.

** Frankrikes president Francois Hollande holdt ved 03.45-tiden en tale til nasjonen. Der sa han at angrepet var terrorpreget, at flere barn er blant de drepte og at gjerningsmannen ble drept av politiet. Han sa også at Frankrike vil skjerpe grensekontrollene, og at de vil intensivere angrepene mot terrorgrupper i Irak og Syria. Hærens reservestyrker er mobilisert.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VISER STØTTE: Indiske studenter viser sin støtte til ofrene etter terrorangrepet i Nice. Foto: Narinder Nanu AFP

** Nattens massakre er det tredje store angrepet i Frankrike på kort tid. De forrige angrepene var:

13. november 2015: Syv terrorister utførte en rekke koordinerte bombe- og skyteangrep i Paris og drepte 130 personer.

7. januar 2015: 12 personer ble drept da to menn med automatgeværet AK-47 tvang seg inn i redaksjonslokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris.

** Enkelte terrorforskere understreker at terrororganisasjoner som IS tidligere har beskrevet bruk av bil mot folkemasser i sine «terrormanualer». Blant annet sier professor Magnus Ranstorp til Aftonbladet at det derfor kan være indikasjoner på at Nice-angrepet var utført av jihadister.

** En armener, en russer og en ukrainer skal være blant ofrene. Det bekrefter utenriksdepartementene i de respektive landene, ifølge lokalavisen Nice-Matin. Det er allerede kjent at to amerikanere er blant ofrene.

Kilder: CNN, Le Figaro, BMF-TV, AFP, AP, NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder