Dette vet vi om Omar Mateen - gjerningsmannen i Orlando

Eks-kona: Han var ustabil

Barndomsvenn: Ville ha jobb i politiet

Kjøpte drapsvåpnene lovlig denne uken

Omar Mateen gikk fra å være en smålubben og upopulær ungdomsskoleelev til å sverge troskap til IS og drepe 49 mennesker.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Da de tungt bevæpnede politifolkene tok seg inn i den mørke nattklubben natt til søndag, falt 29-åringen som offer for det siste skuddet i det gjennomhullede utestedet. Da hadde han rukket å drepe 49 personer i Orlando, i den verste skytemassakren i moderne amerikansk historie.

Mannen ble tidlig identifisert som Omar Mateen (29), og navnet ble bekreftet av FBI på en pressekonferanse søndag.

Politiet har foreløpig vært sparsomme med opplysninger om hva som var bakgrunnen for den voldelige skyteepisoden. Søndag melder likevel NBC News at mannens familie forteller at de grusomme handlingene kan ha vært motivert av hat mot homofile:

– Min sønn ble sint over å se to menn kysse, uttaler faren.

Kjenning av FBI

Mateen var amerikansk statsborger og født i smeltedigelen New York. Som barn flyttet han sammen med familien til småbyen Port St. Lucie, øst i delstaten Florida.

Et bilde fra årboken til Martin County High School i 2001 viser en smålubben 15-åring med fjonete overleppe og gullkjede rundt halsen.

Brice Miller gikk på skolen sammen med Mateen, og beskriver ham ikke-voldelig og «dorky».

– Han ble mobbet. Du kunne se at det såret ham, men han lo det bare vekk. Han var mislikt, men han forsøkte alltid å få deg til å le, sier han til avisen Orlando Sentinel.

Dette er ofrene: 24 av de drepte er nå identifisert

En reporter ved lokaltv-stasjonen WJXT4 gikk også på skole sammen med gjerningsmannen. Han beskriver hvordan gamle klassekamerater uttrykker sjokk over hendelsen.

Etter high school begynte han å jobbe i kostholdskjeden GNC. Da begynte han å pumpe jern og fikk raskt mye muskler. Samuel King, som gikk året over ham på skolen, jobbet på nabobutikken i kjøpesenteret. King, som er åpent homofil, sier til The Daily Beast at han aldri oppfattet Mateen som homo-fiendtlig.

– Han visste at de fleste av oss som jobbet på restauranten var homofile, og det visste han godt, men det var aldri noe problem. Han smilte, lo og var hyggelig, sier King.

Tryglet mamma om hjelp: – Nå kommer han

Mange ubesvarte spørsmål

Hva som fikk gjerningsmannen til å drepe 49 personer er nå det store spørsmålet som politi og FBI håper å få svar på gjennom den pågående etterforskningen. Mannens hjem ble ransaket søndag, og skytedramaet ble tidlig karakterisert som en terrorhandling.

– Vi ble først oppmerksom på ham i 2013, da han kom med uttalelser til kolleger som tydet på mulige terrorist-bånd. Vi etterforsket ham grundig da, vi spanet på ham og vi avhørte ham og vitner. Mateen ble avhørt to ganger. Vi lyktes ikke med å finne bevis, og saken ble avsluttet, sier Ron Hopper i FBI.

Året etter, i 2014, åpnet FBI nok en etterforskning på Mateen, etter at det skal ha vært mistanke om at han hadde bånd til en amerikansk selvmordsbomber. Heller ikke da fant de nok beviser mot ham, og FBI konkluderte med at kontakten mellom dem var minimal.
29-åringen var ikke under pågående etterforskning fra FBI.

Bakgrunn: Masseskyting på nattklubb i USA

Ringte 911

FBI bekrefter på en pressekonferanse søndag kveld at Omar Mateen ringte nødnummeret 911 før angrepet natt til søndag, hvor minst 49 personer ble drept.

I samtalen sverget han troskap til IS, bekrefter FBI.

Mandag formiddag ble han omtalt som «en av kalifatets soldater i USA» fra terrorgruppens egen radiokanal Al bayan.

Det er derimot høyst usikkert om 29-åringen har hatt noe kontakt med IS før angrepet fant sted, eller om han kun sverget troskap til gruppen før han slo til. Amerikansk politi har ikke bekreftet at massakren var et islamistisk terrorangrep.

Faren til Mateen, Mir Seddique, tror likevel ikke angrepet var motivert av ekstremisme.

– Han var ikke radikalisert. Han hadde hverken langt skjegg eller vide klær. Det var ikke noe ved ham som tydet på at han var radikalisert. Han var helt vanlig. Jeg fulgte veldig godt med på Omar, sier faren til Dagbladet.

GJENNOMHULLET: Bildene fra undersøkelsene av nattklubben Pulse viser tydelig skadene etter den voldsomme skuddvekslingen. Foto:

Fant ID ved kroppen

Faren til Mateen opplyser at mannen var gift, og hadde en sønn på tre år. Familiens hjem i St. Lucie ligger mindre enn to timer fra Orlando. Han arbeidet som vekter, og hadde en grad i strafferett fra Indian River State College. Det melder NBC News. Ifølge andre medier bodde Mateen med sin søster og hennes mann.

Flere polititjenestemenn har opplyst at de fant Mateens ID rett ved kroppen til den drepte gjerningsmannen, ifølge Washington Post.

Han brukte en halvautomatisk rifle av typen AR-15, det samme våpenet som ble benyttet under blant annet Sandy Hawk-massakren. Han hadde også en 9mm Glock-pistol, og i bilen hans fant politiet en Smith & Wesson-revolver, ifølge CNN.

Mateen hadde både bæretillatelse og såkalt «concealed carry» - lov til å bære våpen som ikke er synlig. Han kjøpte både riflen og håndvåpnene lovlig den siste uken, skriver ABC.

Barndomsvenn: – Han var annerledes

Sean Chagani (25) vokste opp med Mateen og var i mange år en av hans nærmeste venner. I et intervju med CBSN forteller Chagani at de to pleide å gå i moskeen sammen.

– Vi ba sammen og gjorde ellers helt vanlige ting som å spille fotball og basket. Jeg vet ikke om han hadde så mange andre venner, for jeg var aldri med han i en annen sosial setting enn oss to og våre familier, sier Chagani i intervjuet.

Videre forteller barndomsvennen at Mateen på et tidspunkt forsøkte å få jobb i politiet, men at han av en eller annen grunn ikke lyktes. Dette skal ha vært omkring 2010, ifølge Chagani.

SKADD: Dette bildet viser kevlar-hjelmen som den skadde politimannen hadde på seg da han ble skutt av Omar Mateen. Foto: Politiet Reuters

Chagani er selv praktiserende muslim og håper gjerningsmannens far har rett i utsagnet om at angrepet ikke har med religion å gjøre.

– Jeg kan bare håpe at han ikke har hatt en syk, forvridd tolkning av islam som har fått han til å gjøre disse grusomhetene i vår religions navn, sier Chagani.

Han kaller Mateen «annerledes», men sliter med å finne konkrete eksempler på hva som ga han dette inntrykket.

– Han var aldri voldelig mot oss og snakket ikke om slik oppførsel, men han så ting på en litt annen måte enn oss andre. Han var bare annerledes, sier Chagani.

Ekskone: – Han slo meg

Ekskona forteller til avisen at den mistenkte gjerningsmannens familie er fra Afghanistan. De flyttet til Florida, etter å ha vært i New York. De to bodde sammen i 2009, i Fort Pierce, Florida. Ifølge kvinnen eide han da en liten pistol, og arbeidet som vakt på et senter for ungdomsforbrytere i nærheten.

Mateen jobbet for en av verdens største sikkerhetsselskap G4S og bar våpen i forbindelse med jobben, opplyser selskapet til Reuters.

Våpnene som ble brukt i massakren skal imidlertid ha blitt kjøpt i forrige uke.

På bilder fra Myspace vises Mateen som går i en New York Police-departement, T-skjorte. Ekskona har sett bildene, og hevder at hun kjenner igjen eksmannen sin. Det melder Washington Post.

– Han virket normal, sier hun til avisen. Hun forteller at Mateen trente mye, men at han ikke var spesielt religiøs. Hun hevder videre at han behandlet henne svært dårlig:

– Han slo meg. Han var ikke en stabil person, og han brukte i perioder steroider sier hun til Washington Post.

I et intervju med CNN sier ekskona at Mateen mishandlet henne fysisk, og forhindret henne i å ha kontakt med familien sin.

Imam: – Knapt nok venner

Mateen skal ha gått til samme moské i Fort Pierce de siste ti årene.

Syed Shafeeq Rahman, imamen der, beskriver den antatte gjerningsmannen som lavmælt.

– Han hadde knapt nok venner. Han pleide å komme med sin lille sønn om kveldene for å be. Etter det dro han, sier Rahman til nyhetsbyrået Reuters.

Imamen sier Mateen aldri drøftet noe hat mot homofile med ham.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder