ET BARN TIL GRAVEN: En mann bærer kroppen til et barn under begravelsen til barnet etter luftangrep på et marked mot Ibdil-provinsen i Syria 29. november i år. Foto: Ammar Abdullah , Reuters

Amnesty: Russland kan stå
bak krigsforbrytelser

Mener Syria-bomber har drept sivile

Russland forsøker å dekke over at de står bak angrep som har drept flere hundre sivile i Syria, ifølge Amnesty.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Russlands militære operasjoner i Syria har tatt livet av mange sivile og kan være kvalifisert som en krigsforbrytelse.

Kan de løse krisen?: Her er FNs plan for fred i Syria

«Russiske flyangrep i Syria har drept hundrevis av sivile og skapt massive ødeleggelser i boligområder og har truffet hus, en moské og et marked, i tillegg til medisinske fasiliteter» skriver Amnesty International i en rapport de publisert i går.

Amnesty har siden 2011 publisert en rekke rapporter om det de mener kan være krigsforbrytelser begått av flere parter i Syria-konflikten.

Intervjuet vitner

Rapporten som ble lagt frem i går konsentrerer seg om seks angrep i de syriske byene Homs, Idlib og Aleppo, og er basert på intervjuer med vitner og overlevende, samt videobevis og bilder som dokumenterer skadene.

STORE SKADER: Slik så markedet ut etter det Amnesty sier var russiske luftangrep i Idlib i Syria 29. november i år. Foto: Ammar Abdullah , Reuters

Siden september har Russland gjennomført luftangrep i Syria under aksept fra Syrias diktator Bashar al-Assad.

Luftangrepene opereres fra en militærbase ved Hmeymim nær Latakia i det vestlige Syria. Ifølge CNN kan russerne derfra gjennomføre opptil 80 angrep om dagen.

Direkte angrep på sivile

Amnesty peker på at antallet sivile ofre er høyt i løpet av de tre månedene angrepene har pågått.

Putin om Fifa-Blatter: Bør få Nobels fredspris

– Noen ser ut til å ha vært direkte angrep på sivile, eller sivile mål ved at boligområder rammes der det ikke har vært beviselige militære mål eller engang medisinske fasiliteter, noe som har resultert i at sivile har blitt drept og såret, sier Amnestys regiondirektør for Midtøsten og Nord-Afrika, Philip Luther.

– Slike angrep kan innebære krigsforbrytelser. Det er avgjørende at mulige lovbrudd blir gransket uavhengig, sier han.

Amnesty mener russiske myndigheter lyver.

– Det er tegn på at russiske myndigheter kan ha løyet for å dekke over skader på sivile mål som en moské som ble truffet i et flyangrep og et feltsykehus i et annet angrep. Det er også bevis som indikerer at Russland har brukt klaseammunisjon og bomber uten styringsmekanisme i befolkede boligområder, heter det i Amnesty-uttalelsen.

Slegge-angrep

I oktober uttalte redaktør Peter Felstead i militærbladet Jane’s Defence Weekly dette om den russiske militæroperasjonen:

– Luftangrepene er effektive, men på en typisk, russisk slegge-måte.

Se de unike bildene: På innsiden av Norges Syria-oppdrag

Russland avviser på sin side rapporten i sterke ordelag. Den inneholder «banale klisjeer» og «falsk informasjon», sa talsmann Igor Konasjenkov i Russlands forsvarsdepartement under en pressekonferanse i går ettermiddag.

Han opplyste at Forsvarsdepartementet har lest rapporten, og avviste også påstandene om at russiske fly har sluppet klasebomber.

En kilde i det russiske Utenriksdepartementet sa tidligere onsdag at det er viktig å peke på at Amnesty blant annet baserer seg på opplysninger fra den britisk-baserte syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

– Det er ingen informasjonskilde for oss, uttalte vedkommende, ifølge NTB.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder