DEMONSTRASJON: Nepalske studenter protesterer mot grenseblokaden de mener er iverksatt av Inida. Foto: Navesh Chitrakar , Reuters

UNICEF frykter katastrofe for barn i Nepal

Blokkerte grenser har ført til alvorlig mangel på mat og vaksiner og har gjort at millioner av barn i det jordskjelvrammede Nepal står i fare for å bli syke eller dø i vinter, ifølge UNICEF.

  • NTB

Nepal sliter med å takle en kraftig nedgang i viktige forsyninger etter at demonstranter fra Nepals madhesi-mindretall 24. september startet en blokade av en viktig grenseovergang fordi de krever endringer i en ny grunnlov. Madhesi-minoriteten mener at grunnloven, som ble vedtatt i september, gjør dem politisk marginalisert.

Bakgrunn: Blokade lammer gjenreisingen av Nepal

Nepals regjering anklager nabolaget India, som har kritisert den nye grunnloven, for å ha satt i gang en uoffisiell blokade. Regjeringen i New Delhi har benektet anklagen.

Får ikke levert

Mangel på drivstoff og medisiner har gjort at hjelpeorganisasjoner strever med å levere nødhjelp til hjemløse jordskjelvofre sju måneder etter det store jordskjelvet i april, som tok livet av nesten 9.000 mennesker.

– Mer enn tre millioner barn under fem år i Nepal står i fare for å dø eller rammes av sykdom i de harde vintermånedene på grunn av en alvorlig mangel på drivstoff, mat, medisiner og vaksiner, sier FNs barnefond UNICEF sa i en uttalelse.

Mer enn 200.000 familier lever fremdeles i midlertidige tilfluktsrom 1.500 meter over havet.

– Risikoen for uttørking og underernæring, og mangelen på livreddende medisiner og vaksiner, kan være en potensielt dødelig kombinasjon for barn denne vinteren, sier UNICEF-direktør Anthony Lake.

Som kulisser fra en skrekkfilm: «Vi skal klare oss. Men vi vet ikke hvordan»

Forverres

UNICEF påpeker at situasjonen i Nepal blir verre for hver dag, og vil svekkes ytterligere i vintermånedene.

– Vi oppfordrer alle til å gjøre noe med situasjonen og lempe på restriksjonene av viktige varer. Det er ingen tid å miste, sier regiondirektør Karin Hulshof i UNICEF.

Lastebiler med forsyninger har vært strandet på grensen i det sørlige Nepal, hvor demonstranter har blokkert en bru i over to måneder. Det har også vært problemer ved andre grenseoverganger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder