DØD: Howard Marks - også kjent som «Mr Nice» er død, 70 år gammel. VG møtte ham i november 2015. – Jeg opplevde narkotikasmugling som intellektuelt stimulerende. Ikke så mye planleggingen, men når planen ikke fungerte. Hvordan håndterer du situasjonen? Det er en stor test, sa han blant annet i intervjuet. Foto: Simen Grytøyr VG

En av verdens største narkotikasmuglere er død

Storsmugleren Howard Marks er død. Mannen som politiet påstod smuglet 500 tonn narkotika i sin «karriere» ble 70 år gammel.

The Guardian skriver at Marks, som også gikk under tilnavnet Mr. Nice, døde av kreft og at nyheten ble kjent søndag. Venner beskrev stormsugleren som en «varm og inspirerende person».

– Han var en folkehelt, sier James Brown, en venn og tidligere kollega av Marks i magasinet Loaded, hvor han hadde en fast spalte.

Aksepterte diagnosen

Brown forteller at Howard Marks alltid var i godt humor - og smilte bestandig. Han karakteriserer sin avdøde venn som klok og sterk:

– Han vil bli savnet av de mange tusen som var så heldig å bli kjent med ham, sier James Brown til The Guardian.

I november i fjor kom han til Oslo for å snakke om livet sitt. I forkant av besøket møtte VG ham hjemme i Leeds i England.

Les hele intervjuet her - krever innlogging

– Da jeg fikk diagnosen for ett år siden, aksepterte jeg det umiddelbart. Jeg trengte bare å lytte til musikk og gråte en stund, fortalte han i et intervjuet.

43 identiteter

Howard Marks var en av verdens største narkotikasmuglere. Han samarbeidet med mafiaen, IRA, PLO og britisk etterretning. Han skjulte seg bak 43 identiteter og levde et liv på flukt fra CIA.

Les også: Brukte pavens tjenestebil til narkotikasmugling

Banden han ledet også kjent som Marco Polo-banden infiltrerte blant annet de såkalte «roadies» - mannskapene som følger store rockeband på verdensomspennende turneer. Blant annet skal det ved rockemusikeren Eric Claptons turneer blitt smuglet store kvanta narkotika i de enorme høyttalerne rockeband alltid bringer med seg, uten at Clapton og de andre musikerne kjent til dette.

Men i 1988 ble Marks avslørt, arrestert og dømt til 25 års fengsel og måtte sone i et av USAs tøffeste og mest brutrale fengsler, Terre Haute i Indiana. Han ble løslatt på prøve i 1995 etter å ha sonet syv år av straffen. Etter at han ble løslatt markerte han seg som en tydelig talsmann for å legalisere bruken av hasj.

Husker du? Smuglet narkotika i valper

Året etter at han ble løslatt utga han selvbiografien «Mr. Nice», som ble solgt i over én million eksemplarer.

– Jeg opplevde narkotikasmugling som intellektuelt stimulerende. Ikke så mye planleggingen, men når planen ikke fungerte. Hvordan håndterer du situasjonen? Det er en stor test, fortalte han til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder