VILLE BLI: Gibraltar med sine 30.000 briter ville fortsette å være en del av EU. Særlig fordi nabolandet heter Spania, og ønsker suverenitet over dem. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/ VG

Brexit har fått Gibraltar til å skjelve

GIBRALTAR (VG) Britene på Spanias sydspiss frykter at Madrid skal stenge grensene etter brexit. Og aller verst – kreve suverenitet over halvøya.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

VG PÅ GIBRALTAR: Journalist Ingeborg Huse Amundsen.

Helt sør på en klippe i Spania, langt unna London, Brussel og pressekorpset som formidler Storbritannias adjø til EU, sitter over 30.000 briter og lurer på hva som skal skje med dem.

Gibraltar, som har vært under britisk herredømme i hele 303 år og dermed EU-medlem i de siste 40, er også sterkt påvirket av fredagens brexit.

Les også: Cameron fikk nei til å utsette brexit

Cirka 20.200 personer gikk til valgurnene her. Hele 96 prosent av dem stemte «remain» – de vil fortsette å være en del av EU. VG får forklart hvorfor av skuffede gibraltere i sentrum fredag kveld:

– Vi har en slem nabo som vil overta oss. Spanjolene kommer til å prøve seg. Det ville ha vært en tragedie dersom vi ble spanske, sier Louis Pitto (61), født og oppvokst på Gibraltar.

Fredag stemte han hele to ganger for å forbli i EU: En gang for seg, en gang for sin mor som bor på sykehjem. Forgjeves.

Skilsmisse-guiden: Slik kan britene slå opp med EU

SKUFFET: Louis Pitto fra Gibraltar fulgte brexit-vaken helt til han forsto at det faktisk ble brexit. Da gikk han og la seg. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/ VG

Vil heise det spanske flagget

Da brexit ble et faktum, gikk Spanias fungerende utenriksminister José Manuel García-Margallo ut og sa at utsiktene for et spansk flagg på «the rock», som Gibraltar kalles, er bedre enn på svært lenge.

– Vår formel er britisk-spansk dele-suverenitet for en fast tidsperiode. Etter at den tiden har utløpt, vil vi sikte mot å gjenopprette spansk suverenitet over Gibraltar, uttalte García-Margallo til spansk radio.

Det er knyttet spenning til hvordan brexit-spørsmålet vil påvirke det spanske parlamentvalget på søndag.

Bakgrunn: Slik splitter brexit Storbritannia

Gibraltars økonomi er sterkt avhengig av Spania, men også EU. Finans, turisme, gambling, cruise og havnevirksomhet er viktige næringer for halvøya. Folk i Storbritannia ser ikke ut til å bekymre seg på Gibraltars vegne. Søk på «flytte til Gibraltar» skjøt i været på Google etter brexit, ifølge Google trends.

FOR BARNAS SKYLD: – Jeg stemte for å bli i EU fordi jeg har barn og barnebarn i Skottland, og jeg vil gi dem sikkerhet, sier Alison Bargon (54) fra Edinburg. Hun har bodd på Gibraltar med ektemannen Ewan (54) i sju år. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/ VG

Så du? Sorg og sinne blant britiske kjendiser

Gibraltars førsteminister Fabian Picardo tar Madrids utspill med knusende ro.

– Vi har gjennomgått større utfordringer enn dette. Dette er en tid for samhold, ro og for rasjonelle avgjørelser. Samlet og forent vil vi fortsette å oppnå framgang, skriver han på Twitter.

STATSVITER: Professor Manuel Arias Maldonado utelukker at Gibraltar blir spansk. Men brexit vil påvirka halvøya, tror han. Foto: Privat

Manuel Arias Maldonado, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Málaga, synes det er for tidlig å svare på hvordan brexit vil påvirke Gibraltar.

Bli opplyst: Åtte brexit-konsekvenser for Norge

– Storbritannia vil ikke godta spansk suverenitet. Alt avhenger av hvor vanskelig forhandlingene blir i EU, om de klarer å unngå ytterligere folkeavstemninger og heller finner alternative avtaler, sier han til VG.

Frykter restriksjoner

Historien understreker Gibraltars Spania-skepsis. Ved folkeavstemningen i 1967 var flertallet massivt for å forbli britisk – noe som fikk Madrid til å stenge grensen i hele 16 år inntil Spania ble EU-medlem – og i 2002 sa rungende 99 prosent nei til å bli spanske.

– De har forsøkt å ødelegge oss i 300 år. Vi overlevde stengte grenser. Nå kan det skje igjen, sier Johne Gomez (63), som er født på Gibraltar.

Han sitter på puben The Angry Friar, der David Camerons exit-tale går i reprise på TV. Kona Herminia Elizabeth (62) stemte i likhet med ham mot brexit, men rundt bordet sitter slektningene Jason (45) og Jayne Shaw (42) fra London og byr på debatt. Han stemte for brexit, hun klarte aldri å bestemme seg.

UENIGE: Johne Gomez (t.h.) og nevøen Jason Shaw representerer hver sin leir i EU-spørsmålet. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/ VG

– Vi har vært i EU i 40 år, og etter hvert har Storbritannia fått mindre og mindre å si. Nå som vi er utenfor, lever og dør vi at det vi selv bestemmer, argumenterer Jason.

– Og jeg må innrømme en annen grunn: Innvandringen. EU krever at vi slipper inn så mange migranter.

Johne fra Gibraltar tar til motmæle:

– Men alle er vi migranter, på sett og vis. Og vi lever alle under samme sol.

På spørsmål om de fire vil få en hyggelig ferie med all denne uenigheten, ler de bare:

– Det er lov å diskutere. Kjærlighet kommer alltid først.

DEN GANG EI: VG møter ingen av de 800 personene som stemte for brexit på Gibraltar, men ser tydelige spor etter bli-kampanjen både på bygg (som her på torget) og hos folk. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/ VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder