Ubekreftet rapport hevder at IS-leder er drept

Død eller levende: Dette vet vi om al-Baghdadi

ISTANBUL (VG) Ubekreftede meldinger hevder at den myteomspunne IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi skal være drept.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det har kommet en rekke feilaktige meldinger om at al-Baghdadi skal være såret eller drept tidligere.

Men det som har fått saken fra den tyrkiske avisen Yeni Safak til å bli gjentatt verden rundt, er at den opprinnelige kilden er nyhetsbyrået al-Amaq, som oppfattes som et rent PR-byrå for Den islamske staten (IS).

«Drept femte dag»

Ifølge meldingen fra al-Amaq står det at al-Baghdadi ble drept i et luftangrep utført av den USA-ledede koalisjonen mot IS-hovedstaden Raqqa, under den femte dag av muslimenes fastemåned Ramadan, som vil si søndag.

Men en rekke eksperter advarer mot at meldingen er feilaktig, eller en bevisst forfalskning. USAs president Barack Obama unnlot å nevne rapportene da han tirsdag ga en oppdatering rundt militæraksjonen mot IS, som de siste månedene har nær halvert det befolkede området gruppen kontrollerer.

Talsmann Ned Price ved Det hvite hus sier de er «kjent med rapportene, og undersøker dem». Oberst Chris Garver, hovedtalsmann for den USA-ledede koalisjonen, sier til USA Today at dersom ryktene stemmer så vil det være kjærkomment, men at USA ikke kan bekrefte om det stemmer.

Se oversikten: Dette er IS-lederne USA jakter på

OPPFORDRER TIL TERROR: Abu Bakr al-Baghdadi i videotalen som skremte verden i fjor sommer. Foto: - Afp

Styrker myten

Den siste meldingen kommer bare dager etter at en rekke medier meldte at al-Baghdadi var blitt skadet i Irak. I mars gikk meldingene ut på at han var lammet etter skader på ryggraden, noe blant annet The Guardian meldte.

I motsetning til for eksempel Osama bin-Laden, har ikke IS-lederen kommet med hyppige videoklipp og taler. Han har uttalt seg svært sjelden, og latt usikkerheten styrke mytene rundt hans lederskap.

I fjor sommer slapp IS en video som satte en støkk i verden, da en sortskjegget al-Baghdadi, kledd i en lang sort kjortel og med en turban på hodet, oppfordret til verdensomspennende terror fra en moské i den irakiske storbyen Mosul. Se videoen øverst i saken.

ETTERLYST: Dette bildet ble sluppet av irakiske myndigheter i 2014, i fobindelse med en etterlysning på al-Baghdadi. Foto: Uncredited Ap

Var amerikansk fange

Baghdadi, som opprinnelig heter Ibrahim Awwad Ibrahim al-Badri, ble født i 1971 i Samarra i Irak. Han vokste opp i en familie fra den lavere middelklassen, i en klan som hevder å være direkte etterkommer av profeten Muhammed, og han skal ha blitt svært religiøs i tenårene.

Lite er kjent om hans tidlige voksenliv. Noen rapporter hevder at han var en islamistkriger som var med i motstandsgrupper under Saddam Husseins tid, andre at han da levde et stille liv som islamsk skriftlærd, mens andre igjen skriver at han underviste i religion ved universitetet i Tikrit.

Les også: Ekskona forteller om al-Bahgdadi

I 2003 sluttet han seg til sunnimilitsene som etter den amerikanske invasjonen lovet troskap til al-Qaida. Året etter var han amerikansk fange i flere måneder, før han ble løslatt i desember som en såkalt «low level prisoner», eller en lite betydningsfull fange

I årene som fulgte steg han til topps i ISI – Islamic State in Iraq, ofte kalt al-Qaida i Irak på norsk. Terror og selvmordsbombere betegnet gruppens opprør. Den 16. mai 2010 ble Abu Bakr al-Baghdadi valgt til ny leder, etter at Abu Omar al-Baghdadi ble drept.

Brøt med al-Qaida

FLERE NAVN: Al-Baghdadi har brukt ulike navn. Her fra før han ble toppleder i IS, og gikk under navnet Abu Dua som en av topplederne for al-Qaida i Irak.

Det førte til at han fikk en dusør på ti millioner dollar mot seg, noe som bare er overgått av al-Qaida leder Ayman al-Zawahiri.

Fram mot 2013 sto ISI bak en rekke terrorangrep i Irak, angivelig som hevn for drapet på Osama bin Laden, men gruppen sto i front for sunniopprøret mot den irakiske samlingsregjeringen.

I april 2013 beordret al-Baghdadi sine menn inn i Syria. Dette førte til et brudd med al-Qaida, og deres leder al-Zawahiri har fordømt fremstøtet.

På bakken rykket ISI raskt frem, og omdøpte seg til Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), som noen ganger blir oversatt som Den islamske staten i Irak og Syria (ISIS). Senere byttet terrorgruppen navn til kun Den islamske staten (IS).

Fra sitt nye hovedsted den syriske storbyen Raqqa, der IS har innført et grusomt terrorstyre og tiltrukket seg fremmedkrigere fra hele verden, erklærte al-Baghdadi seg som kalif for all verdens muslimer den 29. juni 2014.

Siden har rapportene om hvor han oppholder seg svirret, de fleste peker på Raqqa, andre mot Mosul, mens noen rapporter skal gå ut på at al-Baghdadi har hatt tilhold så langt unna som Libya.

INN I RAQQA: IS publiserte selv dette bildet etter å ha inntatt den syriske storbyen Raqqa i 2013.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder