GISSEL: Dette udaterte bildet, som ble sendt anonymt til Levinsons familie i USA i 2011, viser den pensjonerte FBI-agenten i fangenskap. Siden den gang har ingen sett eller hørt fra ham. Foto: AP Photo/Levinson-familien

Savnet amerikaner i Iran avslørt som hemmelig CIA-agent

Helt siden den pensjonerte FBI-agenten Robert Levinson forsvant i Iran for snart syv år siden har amerikanske myndigheter hevdet at han dro dit på forretningsreise. Nå viser det seg at han var på et uautorisert CIA-oppdrag.

Karna Buggeland Sælebakke
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Så sent som i november uttalte Det hvite hus at Levinson forsvant da han var på en forretningsreise til Iran i 2007, og at han reiste som privatperson.

Det viser seg nå å være en omfattende dekkhistorie, i følge nyhetsbyrået Associated Press .

I all hemmelighet betalte en gruppe CIA-analytikere Levinson for å samle opplysninger om Iran. Levinson forsvant dermed mens han var på oppdrag for den amerikanske etterretningsorganisasjonen.

Den tidligere agenten forsvant fra øya Kish i Iran den 9. mars 2007. Den gang informerte CIA den amerikanske kongressen om at Levinson tidligere hadde jobbet for dem, men at de ikke hadde noen eksisterende forbindelse med agenten på daværende tidspunkt.

Skulle møte hemmelig kilde

Men senere samme år oppdaget Levinsons advokat at tidligere e-postutveksling mellom Levinson og en CIA-ansatt tydet på at Levinson skulle møte en hemmelig kilde i Iran.

Ifølge avisen New York Times var denne kilden Dawud Salahuddin, en amerikansk rømling som var etterlyst for drapet på en tidligere iransk diplomat i den amerikanske delstaten Maryland i 1980.

Salahuddin har forklart at de to møttes på Levinsons rom på Hotell Maryam i Kish den 8. mars 2007. Hotellets dokumentasjon har vist at Levinson sjekket ut etter å ha oppholdt seg der i to døgn.

Deretter kom det ingen livstegn fra Robert Levinson.

Da det amerikanske senatet ble informert om e-postutvekslingen mellom Levinson og en CIA-ansatt krevde de å få mer informasjon. Dette førte til en intern granskning i CIA, som dermed avslørte det uvanlige forholdet mellom byrået og den pensjonerte agenten.

Analytikerne i CIA hadde nemlig ikke tillatelse til å drive spionasje. Den interne granskningsprosessen førte dermed til at ledelsen i CIA anklaget analytikerne for å ha drevet en operasjon som inkluderte Levinson uten å informere ledelsen om det. Analytikerne hevdet derimot at de var offer for en intern maktkamp.

Mottok bilder og film

Tre uker etter at Levinson sjekket ut av hotellet uttalte den iranske kanalen «PressTV» at han hadde vært holdt fanget av iranske sikkerhetsstyrker siden han forsvant.

I 2011 mottok familien bilder og video som viser Levinson i live. Materialet ble sendt på e-post fra en anonym kilde. Siden den gang har hverken familien eller den amerikanske regjeringen mottatt informasjon om den pensjonerte agenten.

Sentrale regjeringskilder har uttalt at de som holder Levinson fanget antakelig vet om hans forbindelser til CIA. Det skal også være enighet om at Iran enten holder den tidligere agenten fanget, eller at iranske myndigheter har informasjon om hvem som gjør det.

I mars 2011 uttalte Hillary Clinton at USA hadde bevis for at Levinson ble holdt fanget «et sted i sørvest-Asia», og indikerte dermed at han kunne befinne seg i Pakistan eller Afghanistan, muligens hos en terrororganisasjon. Denne uttalelsen ga CIA håp om at Iran ville løslate Levinson uten å avsløre at de har holdt ham fanget.

Men ingenting skjedde.

Ifølge amerikanske embetsmenn foregikk det hemmelige høringer i senatet fra 2007 og 2008. Her skal CIAs visedirektør Stephen Kappes ha innrømmet at byrået har vært involvert i Levinsons forsvinning, og at rutinene ikke har vært som ønskelige.

Hassan Rouhani ble valgt til ny president i Iran i juni i år.
Da presidentene Obama og Rouhani snakket sammen på telefon den 27. september 2013, som forøvrig var den første direkte kontakten mellom USA og Iran på 34 år, skal Obama ha uttrykket bekymring om Levinsons forsvinning.

I september uttalte Rouhani til CNN at Levinson er «en amerikaner som har forsvunnet. Vi vet ikke hvor han er».

Dermed opprettholder Rouhani den samme linjen som tidligere president Ahmadinejad har stått ved, og de diplomatiske forhandlingene står like fast som tidligere.

Robert Levinson er med sine snart syv år i fangenskap det lengst holdte gisselet i amerikansk historie.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder