Thailands konge er død, kronprinsen overtar

... men har bedt om tid til å forberede seg

Thailands kong Bhumibol er død, 88 år gammel. Landet går nå inn i en sørgeperiode på ett år.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Torsdag fastslo Thailands statsminister Prayut Chan-o-cha at det er kongens sønn, kronprins Maha Vajiralongkorn, som tar over tronen.

Senere på dagen forteller derimot statsministeren at kronprisen har bedt om tid for å sørge med det thailandske folk, og at han ikke vil bli offentliggjort som konge med det aller første.

– La oss vente til tiden er inne. Han har spurt om tid til å forberede seg på å bli offentliggjort som konge, sier Chan-o-cha, ifølge Channel News Asia.

Forbudt å kritisere monarkiet

Kong Bhumibol var verdens lengst regjerende, levende monark. Han overtok tronen i 1946 og ble formelt kronet i 1950. Den 88 år gamle kongen har slitt med sykdom i lengre tid og har ikke vært sett offentlig på nesten ett år.

Den avdøde kongen ble av mange thailendere sett på som en samlende kraft i et konfliktfylt land, og ble opphevet til nær hellig status.

Det forklarer kanskje hvorfor landet har verdens strengeste lover for majestetsfornærmelse. Det er forbudt å kritisere monarkiet eller kongehuset, og brudd på dette straffes strengt. Reglene blir tolket bredt, og alle kan fremme en anklage mot andre.

En mann ble i fjor til og med anklaget etter at han på nettet kom med en nedsettende kommentar om Tongdaeng, en avdød løshund som i sin tid ble reddet av kongen, skirver Financial Times.

Politi er generelt motvillige til å ikke etterforske saker som omhandler kritikk av monarkiet i frykt for at de selv kan bli kritisert for majestetsfornærmelse.

– Mange har fått lange fengselsstraffer på tynt grunnlag, sier Stein Tønnesson, Asiaforsker ved PRIO.

I de fleste hjem pryder bilder av kongen veggene og det er også påbudt å reise seg og synge nasjonalsangen når du drar på kino.

– Upopulær kronprins

Se også: Thailand opplevde nylig flere store koordinerte bombeangrep

– En arvefølge i Thailand er en begivenhet av meget stor betydning ettersom kongen har betydelig makt. Det kommer til å bli vanskelig for Thailands nye konge å fylle rollen. Hans far har sittet helt siden 1946 og hadde en meget sterk stilling i befolkningen. På godt og vondt, sier Tønnesson.

Det har vært kjent at kongen selv ønsket at kronprins Maha Vajiralongkorn skulle overta.

– Kronprinsen er upopulær. Mange ville nok ha fortetrukket å se den 60 år gamle prinsesse Sirindhorn på tronen. Hun er mye mer respektert enn broren, sier PRIO-forskeren.

Han forteller at militæret siden mai 2014 har har lagt lokk på konflikten mellom de såkalte rødskjortene og gulskjortene.

– Militærkuppet var sannsynligvis autorisert av kongen på forhånd, selv om vi ikke vet det sikkert, sier Tønnesson.

Militæret tok makten etter at statsminister Yingluck Shinawatra, søsteren til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra,var blitt avsatt.

– Thaksin Shinawatra, samlingssymbolet for rødskjortene, lever i selvpålagt eksil, forteller Tønnesson.

Landets nye grunnlov ble godkjent i en folkeavstemning i august i år.

Bakgrunn: Folkeavstemningen i Thailand – kan gi militærregimet økt makt

Ett år sørgeperiode

Statsminister Prayut sa torsdag at landet nå vil gå inn i en sørgeperiode på et år, og at alle former for underholdning skal tones ned de neste 30 dagene.

– Han har berørt alle våre liv, og vi skylder ham vår takknemlighet, sa Prayut om kongen i talen.

Fikk du med deg? Tronskifte sentralt i blodig Thailand-konflikt

Kongen har vært innlagt på sykehus siden januar.

– I den lange sørgeperioden etter kongens død vil nok militæret sørge for å holde ro. Men når det trolig åpnes for nyvalg i 2018, kan det igjen komme bevegelse i thailandsk politikk, og da blir det spennende å se om den nye kongen får noen rolle. Han regnes for å ha et mer positivt syn Thaksin enn det faren hadde. Kanskje håper Thaksin nå at han kan vende hjem igjen om få får, sier Tønnesson.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder